Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Moştenitoarele câştigă Trofeul Transilvania la cea de-a 17-a ediţie TIFF

Actualitate


Sursa foto:Libertatea

Data adaugarii: 2018-06-03

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) şi-a desemnat câştigătorii, sâmbătă seară, pe 2 iunie, la Teatrul Naţional Cluj. Trofeul Transilvania, în valoare de 15.000 de euro, oferit de Staropramen, a fost câştigat de Moştenitoarele/The Heiresses. Starul operei internaţionale, sporana Angela Gheorghiu, i-a înmânat premiul regizorului Marcelo Martinessi, care îşi adaugă în palmare un nou trofeu, după Ursul de Argint câştigat în iarnă, la Berlin. Gala de închidere TIFF.17 va fi difuzată duminică, 3 iunie, de la ora 23:00, pe TVR 1.
Este pentru prima dată când TIFF are în competiţie un film din Paraguay, o premieră încununată chiar cu marele premiu. Marcelo Martinessi a impresionat juriul prin excepţionala rigoare, prin ritmul captivant impus în naraţiuna filmului, câştigând într-o competiţie în care alte 11 filme foarte bune au făcut algerea juriului foarte dificilă.
Regizorul Dagur Kari, cineastul Stephane Foenkinos (director de casting şi regizor), scenarista Rebecca Lenkiewicz, actorul Vlad Ivanov şi regizoarea Agnes Kocsis au decis şi câştigătorul Premiului pentru cea mai bună regie, în valoare de 5000 de euro. Hlynur Pálmason, regizorul filmului Iarna trădării/ Winter Brothers, a atras atenţia juriului cu filmul său de o 'puternică pasiune, frumuseţe şi energie cinematografică.'' Trei dintre actorii filmului Ancora şi speranţa/ Anchor And Hope (r. Carlos Marques Marcet) s-au remarcat prin ,,modul excepţional în care se completează pe ecran, cu inteligenţă şi farmec, creând roluri emoţionante şi pline de umor'', astfel că Premiul pentru Cea mai bună interpretare a mers către Natalia Tena, Oona Chaplin şi David Verdaguer. Premiul în valoare de 1.500 de euro a fost oferit de Conceptual Lab. Trofeul a fost inmânat de actorul Jean-Marc Barr, invitatul special la TIFF, pe care publicul îl va putea întâlni duminică seară, la proiecţia Marele albastru/ Le grand bleu / (The Big Blue, r. Luc Besson), filmul care închide această ediţie.
Două filme curajoase au fost distinse cu Premiul Special al Juriului în valoare de 1.500 de euro, oferit de HBO. Juriul a apreciat Casa/The Home, de Asghar Yousefinejad, ca fiind ,,puternic ancorat în realitate şi de o moralitate complexă', iar filmul Annei Kruglova, Izbiţi de soartă/ Scythe Hitting Stone, a fost o adevărată revelaţie, un film de debut, făcut pentru lucrarea de licenţă a regizoarei, dar foarte bine structurat. Premiul FIPRESCI , oferit de juriul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film unui titlu din secţiunea tematică 'A fi sau a nu fi politic corect', a fost acordat distopiei Ghid de viaţă/Life Guidance, semnată deRuth Mader.
Thrillerul minimalist Vinovatul/ The Guilty (r. Gustav Moller) a atras admiraţia cinefililor de la TIFF, drept care a fost distins cu Premiul publicului, oferit de Mastercard. Începând cu luna noiembrie, filmul va intra în cinematografele din România, distribuit de Bad Unicorn.
,,Mi-aş dori ca în fiecare an să avem filme româneşti ca Touch Me Not şi Charleston în competiţie', a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, înainte de a le mulţumi tuturor regizorilor veniţi din toată lumea la această ediţie.
Nu mai puţin de 800 invitaţi, spectatori şi jurnalişti au fost prezenţi la gala prezentată de preşedintele festivalului, Tudor Giurgiu. Alte câteva zeci de mii de oameni au admirat prin intermediul transmisiunilor live, pe Facebook şi YouTube, apariţiile de pe covorul roşu ale actorilor Fanny Ardant, Jean-Marc Barr, Vlad Ivanov, Florin Piersic, Dorian Boguţă, Ana Ularu, regizorilor Cristi Puiu, Adina Pintilie, Andrei Creţulescu, Tedy Necula şi ale vedetelor TV Andreea Esca şi Amalia Enache.
Invitată de onoare a ediţiei, Fanny Ardant a strălucit pe scena Teatrului Naţional, în aplauzele îndelungi ale invitaţilor prezenţi la gală. Premiul pentru întreaga carieră i-a fost înmânat de către preşedintele festivalului, iar discursul cu care şi-a răsplătit publicul a creat valuri de emoţie: ..Atunci cand eram mică credeam ca a fi artista inseamna doar placerea de a fi pe scena. Doar ca abia am inteles ca viata de actrita inseamna trecerea de la intuneric la lumina, de la frig la cald, de la spatele întors, la mâini întinse. Aşa că în această seară vă mulţumesc că prin acest premiu mi-a?i dat lumină, căldură şi mi-aţi întins mâinile.''
În onoarea celor peste 50 de ani dedicaţi teatrului şi filmului, fermecătoarea Anna Széles a fost la rândul său premiată la Gala TIFF.17. Actorul Florin Piersic, cel care i-a fost partener de viaţă şi coleg de platou, i-a înmânat Premiul pentru întreaga carieră, în aplauzele publicului care a ascultat fascinat poveştile lor amuzante despre iubirea care încă îi leagă. ,,Norocul meu a fost că am avut regizori si parteneri minunati, care au rămas în inima mea.
'', a declarat actriţa, compleşită de emoţii.
Prezentat de Cătălin Ştefănescu ca fiind ,,un personaj extrem de delicat'' şi ,,unul dintre actorii icoană ai filmului românesc'', cineastul Dan Nuţu, fondatorul Aristoteles Workshop, a fost dinstins cu Premiul de Excelenţă, oferit de Mercedes-Benz.
Pororoca a fost desemnat câştigătorul Premiului Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Lungmetraj, în valoare de 10.000 de Euro (servicii de post-producţie), oferit de Cinelabs România. Actriţa Mădălina Ghenea i-a înmânat premiul regizorului Constantin Popescu. Controversata poveste de dragoste Soldaţii. Poveste din Ferentari/ Soldiers. Story From Ferentari i-a adus regizoarei Ivana Mladenovic Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut, în valoare de 1.000 de Euro, oferit de Banca Transilvania. ,,Pentru curajul şi demnitatea arătate atât de regizoarea filmului cât şi de personajele alese de ea'', Nu mă atinge-mă/ Touch Me Not a primit O menţiune specială în competiţia Zilele Filmului Românesc.,,E foarte complicat să plasezi un astfel de film pe piaţă. Căldura cu care ne-aţi primit ne dovedeşte că piaţa subestimează inteligenţa emoţională a publicului'', a subliniat Adina Pintilie, regizoarea filmului premiat cu Ursul de Aur la Berlin.
Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea Scurtmetraj, în valoare de 1.500 de euro, oferit de Campari, şi servicii echipament (cameră & electrică & grip), în valoare de 5000 euro, oferit de CutareFilm, a fost câştigat de Cadoul de Crăciun, în regia lui Bogdan Mureşanu. Pentru filmele incluse în această secţiune a competiţiei, juriul a oferit două Menţiuni Speciale. Duminică, în regia Dorian Boguţă, a impresionat cu un portret sensibil ,,în care membrii juriului au regăsit frânturi din propriile poveşti'', iar Michelangelo, debutul în regie a lui Anghel Damian, a reuşit să sublinieze, într-o manieră sensibilă, ,,importanţa adevărului, chiar şi atunci când acesta este unul dureros''.
Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj din secţiunea Umbre, în valoare de 500 de euro, oferit de PMA, i-a revenit filmului În Întuneric, în regia lui Fran Casanova.
Cel mai popular film al secţiunii la această ediţie, Un pas în urma serafimilor/ One Step Behind The Seraphims, debutul în lungmetraj al lui Daniel Sandu, a fost distins cu Premiul publicului pentru cel mai popular film în secţiunea Zilele Filmului Românesc, în valoare de 1500 de Euro, oferit de Dacin Sara.Este primul premiu pe care filmul îl primeşte în cadrul unui festival şi i-a fost înmânat tânărului actor Ştefan Iancu de către regizorul Iura Lunca?u.
Eliza Zdru este câştigătoarea Bursei Alex. Leo Şerban, în valoare de 2500 Euro, oferită în parteneriat cu Conceptual Lab. Premiul i-a fost oferit pentru dezvoltarea proiectului de film documentar Lecţia/ Learning Teaching. Board-ul care a analizat aplicaţiile cineaştilor i-a acordat şi o Menţiune specială, în valoare de 500 Euro, lui Tamás Chirodea-Ambrus (vlogger pe canalul de YouTube Tomtastic Movie Reviews). Proiectul lui vizează crearea unui website propriu pentru podcast-uri, scurtmetraje, ştiri, recenzii şi transmisiuni live. Menţiunea specială, în valoare de 1000 de Euro, acordată pentru prima oară unui tânăr actor român care s-a remarcat printr-un succes notabil într-un scurtmetraj sau lungmetraj lansat în anul 2017, i-a revenit lui Mircea Postelnicu, pentru rolul său din Ana, Mon Amour (r. Călin Peter Netzer).
''În acest drum spre moarte trebuie să ne sprijinim un pic mai mult.'' Vocea regretatului Lucian Pintilie a răsunat din nou în sala Teatrului Naţional, într-un omagiu dedicat regizorului. Momentul a impresionat audienţa, iarTudor Giurgiu, i-a dedicat întreaga seară marelui cineast.
În cadrul platformei Transilvania Pitch Stop, premiul Eurimages Co-production Development Award, în valoare de 20.000 de euro, i-a fost acordat proiectului Frost, de Pavle Vučković.
Serviciile de post-producţie, oferite de Chainsaw Europe, în valoare de 25.000 de euro, au fost oferite proiectului TheLast Bus, de Na´ndor Lorincz şi Bálint Nagy.
Au fost prezentate şi rezultatele Transilvania Pitch Stop Workshop. Premiul CoCo Award a fost câştigat de proiectul Octombrie, de Cristian Pascariu, care va fi invitat să participe în Connecting Cottbus East West Co-production Market (Germania). Rezidenţa de 5 zile în Berlin, cu scopul dezvoltării scenariului de film, a fost oferită proiectului To the North, de Mihai Mincan, câştigătorul premiului Villa kult Cultural Residency.
Premiul Juriului Tinerilor Francofoni, a fost oferit de TV5 Monde, Institutul Francez ?I RFI România filmuluiRugăciunea/La Pričre, în regia lui Cédric Kahn, pentru ,,discursul vizual armonios, coloana sonoră şi personajele care absorb spectatorul în film''.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ITALIA 12 HRISTOS 12; I.T.ALIA. I.T.-Ilie Tișbitu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  weber a ajuns un manipulat ...
  Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

  19-08-2018. 1+9+8+2+1-8=13 ALLAH; 20+1+8-8=21 MAHO ...
  Un al doilea seism puternic, duminică, în largul coastelor insulei indoneziene Lombok

  NEA EXPLICAT : LAPTELE DE BIVOLIŢĂ E NEGRU ... ...
  Iohannis: Condamn ferm intervenţia brutală a Jandarmeriei; ministrul de Interne trebuie să dea urgent explicaţii

  chichirau si gotiu la troaca ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: