Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Mănăstirea Dealu şi Mihai Viteazul, simboluri ale unităţii de credinţă şi neam

Actualitate - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2018-06-12

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Biserica Mănăstirii Dealu, din localitatea Viforata, comuna Aninoasa, judeţul Dâmboviţa, lăcaș ce adăpostește mormântul lui Radu cel Mare și capul lui Mihai Viteazul, a fost resfințită duminică, 10 iunie 2018, după 517 ani, în urma unor lucrări de restaurare și reabilitare. Timp de 8 ani, biserica „Sfântul Nicolae” - monument istoric al Mănăstirii Dealu, a trecut printr-un proces de consolidare şi restaurare, recăpătându-şi astfel frumuseţea de odinioară, informează Jurnal de Dâmboviţa. 
La eveniment au participat importante oficialități precum Călin Popescu Tăriceanu - preşedintele Senatului, Viorica Dăncilă - prim-ministru, Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale, Eugen Orlando Teodorovici - ministrul Finanţelor, Valentin Popa - ministrul Educaţiei, Rovana Plumb - ministrul Fondurilor Europene, George Ivaşcu - ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, Adrian Ţuţuianu - vicepreşedintele Senatului, Doina Grădea - preşedinte director general al Televiziunii Române, generalul Nicolae-Ionel Ciucă - şeful Statului Major General şi Victor Opaschi - Secretariatul de Stat pentru Culte, Leonardo Badea - preşedintele ASF, precum şi alţi demnitari, secretari de stat şi şefi de agenţii ale Guvernului.
Slujba de resfinţire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei, alături de Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului şi Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, oficiindu-se şi parastasul, pentru Mihai Voievod Viteazul.
 
Înalții reprezentanți ai Bisericii Ordodoxe Române și oficialităţile centrale şi judeţene au fost întâmpinați la această grandioasă manifestare, organizată în anul Centenarului, cu căldură şi generozitate de primarul comunei Aninoasa, domnul Constantin Maricescu, cu pâine și sare, conform ospitalităţii româneşti. 
 
Patriarhul Daniel a declarat că „anul 2018, ca an omagial al unităţii de credinţă şi de neam, este nu doar un popas de comemorare şi de recunoştinţă, ci este şi o chemare la înnoire spirituală şi lucrare misionară creştină, pentru a cultiva comuniunea, unitatea şi demnitatea românilor din ţară şi de pretutindeni”. 

În continuare, ÎPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, a spus că „Sfânta Mănăstire Dealu a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare, fiind sfinţită de Preafericirea Voastră şi înconjurată de arhiepiscopi de pe tot cuprinsul ţării”.
„Mănăstirea Dealu este unul dintre cele mai vechi locaşuri de spiritualitate românească, prima citadelă a tiparului de pe teritoriul românesc, precum şi cea mai importantă necropolă voievodală munteană, unde se află cinstitul cap al voievodului Mihai Viteazul, primul nostru mare întregitor de ţară. Acest sfânt locaş a fost martor al epocii pline de curaj şi demnitate creştină şi naţională din timpul voievodului Mircea cel Bătrân, al înţelepciunii voievodului Neagoe Basarab, al magnificei înfloriri spirituale şi culturale din timpul voievodului Matei Basarab şi al Sfântului voievod martir Constantin Brâncoveanu, sau martor al curajului şi aprigei vitejii a voievodului Vlad Ţepeş sau a epocii de unitate naţională a voievodului Mihai Viteazul, dar şi a figurilor de remarcabile de mitropoliţi cărturari, ca Teofil, Ştefan, Teodosie. Figura impresionantă a lui Mihai Viteazul străluceşte şi străjuieşte neamul românesc de aici, de la Mănăstirea Dealu. În felul acesta ne împărtăşeşte încredere în destinul nostru naţional. Personalitatea lui Mihai Viteazul străbate veacurile şi se constituie într-un model de viaţă şi acţiune creştină şi românească şi model de conducător creştin de ţară. Reconcilierea noastră naţională primeşte astăzi un imbold semnificativ aici la Mănăstirea Dealu, în acest an Centenar, când îl omagiem şi ne reculegem la mormântul voievodului Mihai Viteazul”, a mai declarat ÎPS Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei.
Restaurată și înfrumusețată, la un secol de la Marea Unire de la 1918, ca dar și omagiu pentru Voievodul Mihai Viteazul, biserica actuală a fost atestată documentar, în anul 1431, fiind zidită de Voievodul Radu cel Mare și sfințită în anul 1501. În perioada anilor 2010-2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, s-au întreprins ample lucrări de consolidare a bisericii, a chiliilor şi a întregului ansamblu monahal. De asemenea, a fost reamenajat și modernizat Muzeul, iar elementele artistice din piatră, de la exteriorul bisericii, au trecut printr-un amplu proces de restaurare, redobândind strălucirea de odinioară, potrivit comunicatului Arhiepiscopiei Târgovişte. 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  INJUSTIŢIA GENEREAZĂ : HOLOCAUST,GAZARE,APO CALI ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  huliganismul la parnaie ...
  Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

  alea germane au soft, fals ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  pt analfabet,2020 ,anul centenar!!!? ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  diplome cu,, studii superioare" platite la fabrica ...
  Care sunt meseriile bine plătite din România

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: