Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Adevărul din spatele perdelei de fum

Actualitate - Anca Tamaş, doctor în economie
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2018-07-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În războiul mediatic dintre grupurile de lobby anti-fumat și cele care reprezintă interesele producătorilor de tutun, orice metode și tehnici sunt folosite, de la metodele de cercetare științifică, până la tehnicile împrumutate din lumea magiei, a fumului și oglinzilor, pentru introducerea unei controverse în spațiul public.
Forest EU este o campanie de informare a fumătorilor adulți, dar și a nefumătorilor cu privire la legislația și reglementările UE în ceea ce privește fumatul. Încă de la lansarea sa din 2017, raportul Forest EU a analizat relațiile reciproce dintre grupurile de lobby anti-fumat și politicile UE în domeniu.
Strategia de sănătate a UE include legi care se aplică în toate statele membre, standarde pentru produse și servicii în domeniul sănătății, promovează instrumente de cooperare și exemple de bune practici și finanțare pentru proiectele de sănătate din cadrul programului de sănătate al UE.

Cel de al treilea program de sănătate, cu un buget total de 449,4 milioane euro, în cadrul exercițiului financiar multianual 2014-2020, are următoarele obiective:

1) Promovarea sănătății, prevenirea bolilor și adoptarea unui stil de viață sănătos prin politici în domeniul sănătății

2) Protejarea sănătății cetățenilor UE de amenințările transfrontaliere

3) Contribuția UE la crearea unui sistem de sănătate inovativ, eficient și sustenabil

4) Facilitarea accesului cetățenilor UE la asistență medicală sigură și de înaltă calitate

 

Raportul a identificat 24 de grupuri de lobby care acționează la Bruxelles pentru extinderea și întărirea politicilor UE anti-fumat. Între acestea, cele mai proeminente 4 sunt: Smoke Free Partnership (SFP), European Network for Smoking and Tobacco Prevention(ENSP), Association of European Cancer Leagues (ECL), European Public Health Alliance (EPHA).

 

În 2016, Comisia Europeană, prin intermediul Direcției Generale pentru Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) și a Agenției Executive pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimentație (Chafea), a alocat un buget de 6 milioane de euro pentru grupurile de lobby anti-fumat.

Lobby-ul este o parte esențială a procesului democratic, punând la dispoziția decidenților legislativi informații importante și contribuind, astfel, la crearea unor legi eficiente și sustenabile.
Dacă cele 24 de grupuri de lobby anti-fumat au beneficiat de o finanțare de 1 miliard de euro în 2016, doar cele 4 grupuri proeminente au beneficiat de o finanțare UE de 1,5 milioane, reprezentând 58% din bugetul lor.

Comisia Europeană a propus politica UE privind reglementarea produselor din tutun (împachetarea, etichetarea și afișarea ingredientelor) și a luat măsuri variate, de la legislație, la recomandările privind campaniile de informare, măsurile fiscale, campaniile anti-fumat.
 Raportul semnalează o situație controversată privind finanțarea grupurilor de interese anti-fumat care fac lobby la Comisia Europeană chiar de către Comisia însăși.

Pentru promovarea unui grad mai ridicat de transparență în ceea ce privește finanțarea grupurilor de interese de către Comisia Europeană, raportul Forest EU are o serie de recomandări, printre care enumerăm:

1) Comisia și alte instituții nu ar trebui să finanțeze grupuri de lobby care lucrează pentru ele însele.

2) Orice organizație care primește finanțare de la Comisia Europeană ar trebui să aibă aceleași obligații de transparență ca și Comisia însăși.

Concluzia raportului este că adevărul din spatele perdelei de fum este finanțarea de către Comisia Europeană a grupurilor de lobby anti-fumat, ceea ce ar avea ca efect decredibilizarea acestor grupuri.
Interesant este că aceasta este concluzia unei organizații susținută de Confederation of European Community Cigarette Manufacturers (CECCM), ai cărei membri sunt importanți producători de tutun: Japan Tobacco International (JTI), British American Tobacco (BAT) și Imperial Brands PLC (IMB) și de The European Smoking Tobacco Association (ESTA).
Aceasta este o altă controversă, pentru că este normal ca producătorii de tutun să încerce să limiteze efectele campaniilor anti-fumat și duce cu gândul la o perdea de fum din spatele perdelei de fum.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Rusine entru romani:
  Este zi neagra pentru Romania ,,cand suntem extirpati din noua Europa , cea a democratiei, justitiei si dialogului " , in urma practicarii unei politici comuniste promovata de alianta psd- alde, si voi umblati cu chistoace.
  2018-07-09, 13:42:09 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de asteapta-te romane!:
  prostii sunt cei mai rentabili clienti!
  2018-07-09, 17:58:20 (adresa: 83.103.229.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

consilierul este chefliu ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

a mediului politico-infractiona l ...
Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: