Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Şcoală şi meserie, câştig reciproc

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Adevarul

Data adaugarii: 2018-07-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


S-a înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, cu acte-n regulă, prin ordonanţă de urgenţă adoptată de guvern. Într-o aşa aglomeraţie cum e la noi de agenţii, autorităţi, consilii, comitete, comisii, poate părea un act de rutină, mai ales că se petrece într-o zonă dominată de formule devenite clasice, referitoare la “criza forţei de muncă”, “lipsa abilităţilor practice”, “şcoala ruptă de realitate”, “agenţii economici nemulţumiţi de resursa umană”. De data aceasta, agenţii economici, şcoala şi administraţia publică locală se regăsesc într-o formă instituţionalizată. Solicitarea este venită dinspre mediul economic. Motivul s-a banalizat de atâta invocare: nevoia de lucrători bine pregătiţi, cărora să le fie la-ndemână drumul spre stăpânirea meseriei. Este important de subliniat accesul la meseria stăpânită, învăţată de la cei în măsură s-o transmită, pentru că s-a tot extins şi este promovată cu asiduitate “formarea” ca autodidact, eventual urmând “modele”, “poveşti”, învăţând “din mers”, privind pur şi simplu “la cum se face”.
Pe acest fond, învăţământul profesional dual aduce la un loc şcoala şi economia – învăţătura de carte şi învăţătura de meserie. Dincolo de inevitabila formalizare, noua autoritate la nivel naţional poate însemna de-adevăratelea un sprijin pentru tinerii până în 23 de ani absolvenţi de opt clase. În mod specific, poate să reprezinte un câştig şi pentru agenţii economici care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să participe la formarea ei în propriile companii.
De altfel, înfiinţarea autorităţii coordonatoare a învăţământului profesional dual are la bază sugestii şi cerinţe venite dinspre numeroase companii cu capital românesc sau străin  din domenii precum industria auto, prelucrarea metalelor, agricultură, utilităţi, construcţii, turism, infrastructură rutieră, producţia tipografică.
Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România are ca atribuţii: “Organizarea şi coordonarea formării profesionale iniţiale în sistem dual din România; identificarea, anticiparea şi analiza periodică a nevoilor de competenţe cerute de piaţa forţei de muncă şi introducerea de calificări noi în formarea profesională iniţială în sistem dual; elaborarea unui sistem de acreditare a furnizorilor publici/privaţi de formare profesională iniţială în sistem dual, care va fi aprobat prin hotărâre a guvernului; elaborarea de metodologii privind certificarea profesională iniţială a absolvenţilor din sistemul de învăţământ dual, care vor fi aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii; consilierea familiilor, a unităţilor de învăţământ şi a angajatorilor în scopul încurajării participării elevilor în formarea profesională iniţială în sistem dual; asigurarea promovării în rândul tinerilor şi al familiilor acestora a conceptului de şcoală profesională în sistem dual ca alternativă de excelenţă în domeniul educaţional”.
Structural, la nivel de conducere, Autoritatea Naţională pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România va avea un preşedinte cu rang de secretar de stat şi doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat. În fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare economico-socială ale ţării va funcţiona câte un birou teritorial fără personalitate juridică.
Până la concretizările în acest sens, la zi sunt recrutările pentru viitorul an de învăţământ profesional. O primă rundă a înscrierilor s-a consumat. Etapa a doua de admitere în învățământul profesional începe la 31 august-3 septembrie cu înscrierea la şcolile care au o probă de preselecţie. La 5 septembrie este prevăzută înscrierea acolo unde nu se organizează preselecţie. Eventuale probe de departajare se desfăşoară pe 6 septembrie. Scurt spus, este o invitaţie în toată regula pentru învăţământul profesional, cu oportunităţi şi cu termene date din timp. Şi mai este – poate decisivă – oferta materială: bursa de 200 lei pe lună de la bugetul de stat pentru cei din învăţământul profesional “clasic” şi cel puţin încă 200 de lei lunar de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică pentru elevii din învăţământul dual. 


 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  consilierul este chefliu ...
  ”Toate pensiile din România se vor dubla”

  Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  a mediului politico-infractiona l ...
  Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: