Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Asociaţia de Relaţii Internaţionale "Est-Democraţia" lansează proiectul "Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi Republica Moldova"

Actualitate

Data adaugarii: 2018-07-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Asociaţia de Relaţii Internaţionale "Est-Democraţia" lansează proiectul "Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi Republica Moldova". Proiectul este finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.
Această iniţiativă este derulată în parteneriat cu Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iaşi, Muzeul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Facultatea de Istorie şi Filozofie a Universităţii de Stat din Moldova, Chişinău. Lansarea proiectului a avut loc la Muzeul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, vineri, 20 iulie 2018.
La manifestare a participat şi domnul Veaceslav Şaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, alături de reprezentanţi ai mass-mediei şi mediului universitar-academic din Iaşi.
În cadrul acestui proiect se vor realiza o serie de campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe valea Prutului, în România şi Republica Moldova. Materialul cules va fi pus în circulaţie sub forma unui corpus de interviuri, editate şi publicate ştiinţific, care să permită o mai bună înţelegere a transformărilor identitare, a specificului şi memoriei colective a comunităţilor de pe malurile Prutului. Pe lângă culegerea mărturiilor orale, cercetătorii vor realiza şi o arhivă foto-video, înregistrând imagini, obiecte şi eventuale reconstituiri elocvente pentru istoria unor comunităţi aflate de-a lungul frontierei. Atât volumul cât şi celelalte materiale culese de pe teren vor fi puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziţii, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi televiziune, atât în România cât şi în Republica Moldova.
Prin aceste cercetări, Asociaţia Est-Democraţia îşi propune să aducă în dezbaterea publică o serie de probleme precum: viaţa comunităţilor româneşti în perioada postbelică, la traversarea mai multor etape istorice (comunism, postcomunism), construirea imaginii celuilalt de-a lungul frontierei, dorinţele de apropiere, dezvoltarea mijloacelor de cunoaştere reciprocă în diferite perioade istorice, metodele practice de colaborare, rolul ideologiilor şi propagandei în formarea imaginarul prezent.
"Proiectul are pentru noi o dublă semnificaţie: una ştiinţifică şi una de suflet, de cooperare între comunităţi româneşti aflate la frontiera Uniunii Europene. În principal, ne propunem să sondăm memoria a două-trei generaţii pentru a stabili cum se vedeau (percepeau) românii, de o parte şi de alta a Prutului, trecând prin regimuri politice şi perspective culturale diferite, din 1945 şi până azi. Apoi, vom utiliza "imaginile" din trecutul recent şi din prezent, care vizează buna relaţionare între comunităţi şi atracţia reciprocă, pentru a descoperi modalităţi de îmbunătăţire a cooperării transfrontaliere şi de valorificare a moştenirii identitare (cultural-spirituale) comune", a declarat istoricul Paul Nistor, directorul proiectului.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  In seara aceasta la tv realitatea tov.gusa ne -a t ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: