Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Cântarea României se-ntoarce în şcoală

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: LibrariaOnline.ro

Data adaugarii: 2018-08-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Peste 500.000 de elevi din clasele I-VI vor primi manuale noi în viitorul an şcolar, 2018-2019. Oferind această informaţie, ministrul educaţiei naţionale, Valentin Popa, avansează şi căteva detalii economico-financiare şi tehnice asupra funcţionării la zi a mecanismului editorial. Vor fi 105 titluri noi, dintre care 40 de manuale traduse pentru predare în limbi ale minorităţilor naţionale. În total, vor exista manuale noi la 63 de discipline, într-un tiraj de 2.627.855 de exemplare. Cu totul, inclusiv editarea şi drepturile de autor, manualele pentru anul 2018-2019 costă 24 milioane de lei. Pentru anul precedent, 2017-2018, manualele au costat 25 milioane lei, în condiţiile în care au fost 2,5 milioane de exemplare (25 de titluri noi). Spusă, ce-i drept, cam într-o doară, previziunea este ca peste încă un an costurile să scadă şi mai mult, pentru că nu vor mai fi de plătit editare şi drepturi de autor. Dar atunci, vor fi recuperări 100% de la elevi care vor termina o clasă şi vor preda manaulele pentru refolosire celor care vor urma în aceeaşi clasă? Nu vor mai fi făcute reeditări, prelungiri de tiraj, care şi acestea impun plata autorilor?    
La această oră, din perspectivă ministerială, deja „au fost livrate în şcoli” manualele noi pentru disciplinele istorie, geografie, biologie (clasa VI), ca să nu mai vorbim de cele retipărite pentru clasele III-V şi VII-XII, care „sunt în depozitele ISJ/ISMB încă din luna aprilie”. Inducerea senzaţiei de linişte e tulburată de realitatea precipitării din şcoli, de pe la inspectorate şcolare şi din mediul autorilor. Este în toi procesul de selecţie şi de transmitere a comenzilor de manuale: pe măsură ce manualele ies din procesul editorial, sunt încărcate pe platforma destinată, de unde, „prin utilizarea aplicaţiei web Selectarea Necesarului de Manuale Şcolare (SNMS)”, trebuie alese şi comandate într-un interval de câteva zile şi ore, cât timp aplicaţia este anunţată ca funcţională pentru tranşa respectivă de manuale (exemplu la zi, 06.08 ora 14.00-08.08 ora 16.
00). Concomitent, încă este deschis apelul III pentru depunere de manuscrise, urmată firesc de evaluare, eventuale contestații, soluționare, reevaluare, avizare, întinse la maximum, până la 7.09.2018, într-o vineri, anul şcolar urmând să înceapă luni, pe 10. Cu apelul către autori lansat, repetat şi acum iar repetat şi cu calendarul prelungit, tot mai e nevoie de 162 de titluri. În timp ce accesează platforma www.manuale.edu.ro şi apreciază manualele ca aspect („sunt foarte frumoase”), ministrul constată, între resemnare şi regret, că „aceasta este realitatea şi în general nu avem suficient de multe manuscrise”. Soluţia pe care o vede este „ca în toamnă să avem un simpozion, o conferinţă, un grup de lucru în care să încercăm să instruim cât mai multe cadre didactice pentru a putea elabora manuale şcolare, deoarece avem o criză de scriitori de manuale”. Se deduce că astfel ar urma să fie relansată Cântarea României în forma ei „de masă”, lipsită de prejudecata unor criterii de felul profesionalism, competenţă, nivel, categorie atestată. Cel mult, calitatea de autor de manual, deci de carte de învăţătură, ar urma să fie ea însăşi învăţată, însă din câte se înţelege nu prin cine ştie ce consum de timp, de efort, de ştiinţă, ci în atât cât poate să cuprindă o reuniune de instruire. De altfel, ideea inclusă este că nici nu ar avea nevoie de mai mult. Cel care ar urma să-i înveţe pe alţii din cartea lui nu ar trebui decât să primească el în prealabil nişte noţiuni. Nici vorbă nu ar mai fi că autor de manuale nu poate să fie oricine.
Pe undeva asemănător cu sugerata facere de „scriitori” de manuale, într-o vreme a alfabetizării s-a încercat facerea de scriitori la o şcoală de literatură. Asemănător, în zilele noastre, frecvent apare enunţată ca autorecomandare sublinierea că „nici eu nu ştiu ce va ieşi (sau nu mă pricep, nu ştiu cu ce se mănâncă etc.), dar de-aia suntem aici, ca să învăţăm împreună”.  

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: