Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

O noua dezbatere dedicată evoluţiei cinematografiei româneşti

Actualitate


Sursa foto: Actualitati-Arad

Data adaugarii: 2018-08-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Marţi, 7 august, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, a avut loc "Întâlnirea Fundaţiei9", o dezbatere dedicată evoluţiei cinematografiei româneşti în ultimul deceniu, dar şi statutului artiştilor de film. Cu acest prilej, a fost prezentat oficial Fondul de Cinema "Lucian Pintilie", creat în memoria marelui cineast român pentru a sprijini filmele de autor semnate de regizori români aflaţi la debut.
Participanţi la această întâlnire a Fundaţiei9 au fost Miruna Berescu (producător de film/director ANONIMUL), Laurenţiu Damian (regizor/scenarist/preşedinte UCIN), Tudor Giurgiu (regizor/preşedinte TIFF), Bogdan Mureşanu (scenarist/regizor), Emanuel Pârvu (regizor/actor), Ada Solomon (producător de film) şi Alexandru Solomon (regizor/producător), discuţia fiind moderată de Corina Şuteu, fost ministru al Culturii şi membră a Consiliului Director al Fundaţiei9.
Dezbaterea a avut ca prim subiect de discuţie vulnerabilitatea creatorului faţă de sisteme de finanţare ale cinematografiei din ce în ce mai concentrate pe producţie şi distribuţie, nu pe procesul creativ, şi a permis detalierea modului în care Fondul de Cinema "Lucian Pintilie" ar putea să fie un real ajutor pentru creatori.
Fondul dedicat marelui regizor îşi propune să sprijine filmele de autor şi să dezvolte şi alte proiecte legate de industria filmului din Romania. De asemenea, această iniţiativă va onora memoria lui Lucian Pintilie prin proiecte şi retrospective dedicate operei sale.
Beneficiarii din acest an ai Fondului de Cinema "Lucian Pintilie" sunt trei regizori aflaţi la debut: Anghel Damian, Cristi Iftime şi Bogdan Mureşanu, toţi fiind şi câştigători ai concursului de scurtmetraje al CNC la ultima sesiune.
"Fondul Pintilie este o iniţiativă foarte importantă", remarcă regizorul Alexandru Solomon. "Începe să umple un gol reprezentat de o sursă de finanţare alternativă care nu prea există, perioada cea mai dificilă pentru un autor de film fiind cea în care dezvoltă şi cercetează, perioadă care nu este acoperită din alte fonduri. Are o importanţă deosebită şi prin faptul că îi responsabilizează şi pe autori ca parte financiară, nu doar artistică".
La rândul său, unul dintre primii beneficiarii ai fondului, Bogdan Mureşanu, prezent la ANONIMUL (al cărui film Cadoul de Crăciun a câştigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj la TIFF 2018), declară: "Fondul Pintilie este un program care îşi va demonstra întregul potenţial in viitor, şi este foarte important că autorilor li se oferă această oportunitate".
Michelangelo- scurtmetrajul lui Anghel Damian, cel de-al doilea beneficiar al fondului Pintilie, este şi el în competiţia ANONIMUL şi va fi proiectat în cadrul festivalului joi, 9 august şi vineri, 10 august.
ANONIMUL 15 se bucură în acest an de prezenţa şi implicarea unui nou partener- Fundaţia9, o iniţiativă nonprofit fondată de BRD Groupe Societe Generale care susţine pregătirea unei noi generaţii prin programe de cultură şi educaţie. Fundaţia îşi propune să stimuleze spiritul critic şi să arate lumea contemporană din unghiuri noi, dar şi să deseneze un viitor mai bun.
De asemenea, prin proiectele sale, fundaţia îşi doreşte să faciliteze accesul nemijlocit la cultură, să contribuie la crearea unui sistem modern de educaţie şi să susţină tânăra generaţie de creatori.
Dintre programele Fundaţiei9 amintim: Scena9, o platformă tânără de jurnalism cultural care oferă zilnic instrumente de orientare pe harta lumii culturale, Rezidenţa BRD Scena9, centrul cultural aflat în inima Bucureştiului şi Fondul de cinema "Lucian Pintilie" dedicat autorilor de film aflaţi la debut.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: