Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Care sunt reglementările din Codul Muncii referitoare la prestarea activităţii în zilele de sărbătoare legală

ActualitateData adaugarii: 2018-08-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 16 iulie – 3 august 2018, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.966.336 de euro, adică 9.123.800 de lei. Au fost depistate 647 de persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 54 erau din județul Timiș, 46 în Argeș și 41 din județul Bihor.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 3563 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 8.907.700 de lei, din care 7.505.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 893 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 2464 controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 882.
100 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 390 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 169 au avut loc în București și 42 în județul Argeș.  

”Având în vedere faptul că, pe data de 15 august, se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, atragem atenţia că această zi este, potrivit dispoziţiilor art. 139 alin. 1 din Legea nr. 53/2003 -  Codul Muncii, sărbătoare legală. Ca regulă, în zilele de sărbătoare legală nu se lucrează, excepţie făcând angajații din unitățile sanitare sau cele de alimentație publică, precum și cei care prestează activitate în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității. Aceşti salariaţi au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, iar, în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Pe această cale, atenționăm angajatorii care nu respectă prevederile Codului Muncii referitoare la interdicţia prestării activităţii în zilele de sărbătoare legală, respectiv cele referitoare la compensarea muncii prestate în zilele de sărbătoare legală în cazul salariaţilor care, prin excepţie, pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală, că riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.” Dantes Nicolae Bratu,  inspector general de stat.

 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
  Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

  3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: