Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Auto

Programul „Rabla”, bătut în cuie până în 2020

Auto - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Ministerul Mediului a elaborat ghidul de finanţare pentru anul în curs şi următorii doi ani. Prima de casare rămâne la 6.500 lei
Prima de casare se acordă în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcţionare mixt
La prima de casare se poate adăuga un ecobonus, care poate ajunge la 2.500 lei, în 2019, în cazul în care se achiziţionează un autovehicul cu sistem de propulsie hibrid

Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice proiectul ghidului de finanţare a programului Rabla, care nu se referă însă doar la anul în curs, ci şi la următorii doi ani, perioadă pentru care s-a stabilit ca prima de casare să rămână la nivelul actual - 6.500 lei -, dar să se creeze posibilitatea creşterii ecobonusurilor.
În motivarea proiectului, iniţiatorii arată că este nevoie de intervenţia în procesul natural de înnoire a parcului auto naţional, având în vedere că „eliminarea timbrului de mediu - singurul instrument care contribuia la descurajarea achiziţiei de maşini cu emisii mari de poluanţi - a determinat îmbătrânirea parcului auto din România”.
„În contextul precizat, finanţarea acordată prin prezentul program, care va avea caracter multianual, reprezintă o strategie pentru o perioadă de 3 ani, prin care AFM îşi propune să contribuie la încurajarea achiziţiei de autoturisme noi din ce în ce mai performante din punct de vedere al impactului asupra mediului”, se arată în referat.
Astfel, începând cu anul acesta se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziţia cărora se poate obţine prima de casare, plecând de la 130 g/CO2/km în anul 2017 şi ajungând la o valoare de maximum 95 g/CO2/km în anul 2019. De asemenea, se acordă un stimulent suplimentar pentru achiziţia de autovehicule sub pragul de 98 g/CO2/km în anul 2017, 96 g/CO2/km în anul 2018, 95 g/CO2/km în anul 2019 şi pentru autovehicule cu sistem de propulsie hybrid, acestea putând fi cumulate cu prima de casare.
„Prin scăderea graduală a pragului de emisii de CO2, programul este conceput nu doar ca o modalitate de finanţare, ci şi ca un instrument de îndrumare a cumpărătorului de autoturisme şi conştientizare a acestuia cu privire la corelarea nevoii de deplasare cu cea de protecţie a mediului”, susţin iniţiatorii.


Şi pentru următoarele trei programe Rabla se precizează că proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe prime de casare.

Prima de casare

Cuantumul primei de casare este de 6.500 lei şi se acordă în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcţionare mixt.
Astfel, în anul 2017, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km. În anul 2018, se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 120g CO2/km, iar în anul 2019 se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 110 g CO2/km.

Ecobonusurile

La prima de casare se poate adăuga un ecobonus, în următoarele condiţii: a) la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2017; b) la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96g CO2/km în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2018; c) la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 95g CO2/km în regim de funcţionare mixt, se acordă un ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru anul 2019; d) la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se acordă un ecobonus în valoare de 2.
500 lei.
În situaţia în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplineşte una dintre caracteristicile prevăzute anterior, ecobonusurile se pot cumula.
Cantitatea de emisii de CO2/km în regim de funcţionare mixt este cea înscrisă în certificatul de conformitate al autovehiculului nou.
În cazul în care proprietarul este acceptat în cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic şi doreşte să achiziţioneze un autovehicul electric nou sau electric hibrid nou prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, ecotichetul se poate cumula numai cu prima de casare.
Proprietarul beneficiază de prima de casare la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, sub rezerva îndeplinirii condiţiilor şi respectării termenelor prevăzute în cuprinsul prezentului ghid.

Recent, ministrul Daniel Constantin vorbea de o primă de casare de 8.000 lei


Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a anunţat recent că valoarea tichetelor aferente programului Rabla ar putea ajunge în acest an la 8.000 de lei, faţă de 6.500 de lei cât a fost anul trecut, şi că primele maşini ar putea fi casate la sfârşitul lunii aprilie.
Sugerând că bugetul alocat va fi identic cu cel de anul trecut, de 220 mil. lei, oficialul a afirmat, pentru Europa FM, că o mare parte din această sumă va fi destinată programului Rabla Plus.
„Rabla Plus va avea la dispoziţie o sumă mult mai mare decât anul trecut pentru 1.500 de autoturisme electrice. (...) Ne preocupăm ca la pachet să vină şi staţii de încărcare care să fie la dispoziţia fie a operatorilor existenţi, fie a celor care vor să-şi dezvolte astfel de staţii de încărcare. Vrem să creăm un sistem, cel puţin în jurul marilor oraşe, în care maşinile electrice să fie din ce în ce mai folosite”, a declarat Constantin.
Programul de guvernare prevede extinderea „Rabla Plus” până în 2020 şi creşterea valorii voucherelor la 10.000 de euro pentru o maşină electrică.  
Pe de altă parte, ministrul intenţionează să pună la dispoziţia autorităţilor locale fonduri de aproape 1 miliard lei de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) sau din banii care s-au colectat din certificatele de emisie CO2, pentru achiziţia de autobuze electrice
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  cu ,...copy - paste,nu. ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  europeni arabi,!!!? ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Credeam ca se bat sa intre la scoala profesionala ...
  Peste 10.000 de candidați pentru cele 1.600 de locuri de la școlile de poliție

  Va va fi la fel de bine ca in Romania, dragi europ ...
  Regatul Unit promite facilitarea vieții europenilor care vor să rămână pe teritoriul britanic după Brexit

  Pe tatuku bostru DRAG NE-A fost sa il vedem la bul ...
  Iohannis: Dragnea ar trebui să dispară pur și simplu din viața politică

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Extern