Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Auto

Aproape 120.000 de dosare de daună RCA deschise în semestrul II al anului 2016

Auto


Sursa foto: profit.ro

Data adaugarii: 2017-07-31

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a prezentat analiza dosarelor de daună aferente poliţelor auto obligatorii RCA avizate de societăţile de asigurare în semestrul II al anului 2016. 

La realizarea analizei au fost luate în calcul modificările legislative intervenite în domeniul asigurărilor obligatorii RCA, respectiv termenele impuse de actele normative aplicabile poliţelor în baza cărora au fost avizate dosarele de daună.
Astfel, în perioada iulie - decembrie 2016, societăţile de asigurare au avizat un număr de 119.623 dosare de daună pentru poliţe de asigurare obligatorie auto RCA.
Dintre dosarele de daună deschise la asigurători, în semestrul al doilea al anului trecut, şi care îndeplinesc condiţiile de acordare a despăgubirii în baza poliţelor de asigurare obligatorie auto RCA, 84% au fost finalizate prin plată de către asigurători, 14,75% au fost dosare neachitate până la data raportării, iar 1,25% din totalul dosarelor au fost respinse de la plată. Din totalul de 100.486 dosare plătite de către societăţile de asigurare în primele şase luni ale anului 2016, circa 75% din totalul plăţilor au fost raportate ca plăţi integrale, iar 9,11% din total plăţi au fost raportate ca plăţi parţiale.
Din numărul total de dosare de daună avizate în semestrul II al anului trecut, 89,87% au fost deschise pentru pagube materiale, 2,74% au fost deschise pentru vătămări corporale/decese şi 7,38% au fost deschise pe acţiuni de regres.
Cele mai multe dosare de daună au fost avizate, în semestrul II al anului 2016, la societatea Euroins S.A., respectiv 32.025 dosare, care reprezintă 26,77% din total piaţă, societatea menţinându-se astfel pe prima poziţie ca şi în semestrele II din 2015 şi I din 2016.
Trei societăţi de asigurare au cumulat 65,49% din numărul total al dosarelor de daună RCA avizate în semestrul II 2016, şi anume:  Euroins S.A. (26,77%), Asirom VIG S.A. (20,58%) şi City Insurance S.A. (18,14%).
În ceea ce priveşte modul de respectare de către societăţile de asigurare a termenului legal de plată şi a celui de soluţionare stabilite prin normele RCA, din analiza dosarelor de daună avizate pe RCA pentru pagube materiale, care au îndeplinit condiţiile de acordare a despăgubirii, sunt evidenţiaţi doi indicatori care reliefează perioada de timp în care asigurătorii achită despăgubirile către persoanele prejudiciate, respectiv soluţionează dosarele:
durata medie de plată a dosarelor de daună:
raportată la termenul de 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei, solicitat de asigurător, prevăzut de norma RCA (art. 36 alin. (5) din Ordinul CSA nr. 14/2011, respectiv art. 37 alin. (4) din Norma RCA 23/2014);  
raportată la termenul de 10 zile de la împlinirea termenului de 30 de zile prevăzut la art. 20 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 54/2016 (art. 20 alin. 4 din Ordonanţa de Urgenţă nr.
54/2016).
durata medie de soluţionare a dosarelor de daună, raportată la termenul maxim de soluţionare a daunelor de 3 luni de la data avizării prevăzut de art. 20 alin. (1) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 54/2016 şi Normele RCA (art. 36 alin. (1) şi (2) din Ordinul CSA nr. 14/2011, art. 37 alin. (1) şi (2) din Norma RCA 23/2014).
Datele raportate de societăţile de asigurare indică faptul că, în semestrul II din 2016, durata medie de plată a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale a fost de 11,62 zile/dosar, în scădere cu 54,21% faţă de înregistrările din semestrul I al anului trecut. 
Din totalul dosarelor de daună care au îndeplinit condiţiile de acordare a despăgubirii solicitate pentru pagube materiale, în semestrul II 2016, 69,76% au fost achitate în termenul legal, înregistrându-se o creştere cu 27,54% faţă de semestrul I 2016. 
Omniasig VIG S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de plată a dosarelor de daună, respectiv 2,03 zile/dosar, cu un procent de 99,47% din dosare plătite în termenul legal. City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată medie de plată a dosarelor de daună RCA, respectiv 29,07 zile/dosar, societatea înregistrând şi cel mai mare procent de dosare plătite peste termenul legal (69,10%).
Analiza ASF arată că durata medie de soluţionare a dosarelor de daună RCA avizate pentru pagube materiale în semestrul II 2016 a fost de 55,60 zile/dosar, în scădere cu 7,44% faţă de înregistrările din semestrul l al aceluiaşi an. Aproape 81% dintre dosare au fost soluţionate în termenul legal (într-un termen mai mic sau egal cu 3 luni), toate societăţile de asigurare înregistrând în semestrul II 2016 o durată medie de soluţionare mai mică de 90 de zile.
Allianz-Ţiriac S.A. a înregistrat cea mai mică durată medie de soluţionare a dosarelor de daună (42,59 zile/dosar). City Insurance S.A. a înregistrat cea mai mare durată a mediei de soluţionare a dosarelor de daună (73,21 zile/dosar), aceasta înregistrând valori cu 37,57% mai mici decât valorile înregistrate în semestrul I din 2016.
Ponderea dosarelor de daună soluţionate de către City Insurance S.A. în termen legal a crescut de la 36,34% în semestrul I 2016 la 61,52% în semestrul II 2016.
În urma acestei analize, pentru dosarele de daună avizate în semestrul II 2016, se constată o îmbunătăţire a valorilor indicatorilor calculaţi pentru societăţile de asigurare (durata medie de plată şi durata medie de soluţionare a dosarelor de daună) faţă de valorile înregistrate în semestrul I 2016.
Potrivit legislaţiei în vigoare, asigurătorii RCA au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o poliţă de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăşi limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condiţiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, asigurătorii RCA acordă despăgubiri în formă bănească pentru: 
vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial; 
pagube materiale; 
pagube reprezentând consecinţa lipsei de folosinţă a vehiculului avariat; 
cheltuieli de judecată efectuate de către persoana păgubită.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Oferta extrem de serioasa !Cautam oameni pasionati ...
  Nepotul dictatorului Mugabe anunță că Liderul statului nu va renunța la conducerea țării

  Un film original si bani online pentru tine! Avem ...
  Pe fondul unor relații bilaterale tensionate în ultimele luni, premierul Poloniei, Beata Szydlo, merge la Paris pentru convorbiri cu Emmanuel Macron

  amenda mai mare decat valoarea marfii si cheltuial ...
  Polițiștii Secției 3 Ploiești au confiscat țigarete și peste 250 de kg de fructe și legume

  Meletianul roman este vesnic iar faptele lui duc R ...
  Ministerul Dezvoltarii, despre lucrarile din dosarul Tel Drum-Dragnea: Corectiile de milioane de euro au fost platite din bugetul de stat, in 2014

  2000 de locuri de berbunca si 18000 de ”iepuri ...
  Primarul General, Gabriela Firea: Târgul de Joburi organizat de Municipalitate a fost un succes. Peste 20.000 de bucureșteni și-au depus CV-urile pentru a se angaja la Companiile Municipale înființate de Primărie

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: