Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Auto

Sindicaliştii de la Ford au hotărât deschiderea conflictului de muncă

Auto - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: indiscret.ro

Data adaugarii: 2018-01-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Angajaţii cer salarii mai mari decât le-a oferit compania. În cazul în care medierea dintre sindicate şi patronate va eşua, sindicaliştii susţin că vor strânge semnături pentru grevă de avertisment.

Angajaţii de la Ford Craiova au fost înştiinţaţi vineri, 5 ianuarie 2018, de către sindicatul reprezentativ din unitate, respectiv Sindicatul Ford Automobile Craiova, că în cadrul adunării generale din 4 ianuarie s-au luat mai multe decizii, printre care „deschiderea conflictului de muncă la nivelul societăţii Ford România“, se arată în buletinul de informare nr. 347, transmis vineri salariaţilor unităţii. Sindicaliştii au mai stabilit ca pe 10.01.2018 să se desfăşoare referendumul pentru revocarea din funcţie a liderului de sindicat, suspendat din funcţie pe o perioadă de 30 de zile la nici două luni după ce a fost ales. Sindicaliştii i-au mai informat pe membrii de sindicat din Ford că „în data de 31.12.2017 a expirat Contractul Colectiv de Muncă (CCM) valabil în societatea Ford România. Până pe 28.02.2018, CCM produce efecte. După această dată, din punct de vedere legal, salariaţii rămân acoperiţi doar de contractele individuale de muncă (CIM)“.

Sindicaliştii vorbesc de grevă de avertisment la Ford, dacă negocierile eşuează

Deschiderea conflictului de muncă la Ford presupune ca sindicatul să înştiinţeze în scris conducerea companiei despre această decizie sindicală şi despre nemulţumirile salariaţilor. Dacă răspunsul patronatului va fi nemulţumitor pentru sindicalişti, atunci se va considera deschis conflictul de muncă. Odată deschis conflictul de muncă, se va solicita medierea de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj. Potrivit legii, dacă se va anunţa conflictul de muncă la ITM, atunci instituţia va trimite un reprezentant la negocierile dintre sindicat şi patronat, care să asigure medierea. Sindicaliştii de la Ford îi informează pe membrii de sindicat că dacă nici după mediere nu se acceptă solicitările sindicale, atunci se vor strânge semnături pentru greva de avertisment. Şi pentru greva propriu-zisă trebuie strânse semnături, iar de la declanşarea conflictului de muncă şi până la greva propriu-zisă trebuie să treacă minimum două luni.
Salariaţii cer, prin vocea sindicatelor, salarii mai mari, în special pentru operatorii de bandă, dar şi pentru restul angajaţilor.
Unii dintre angajaţii de la Ford au declanşat, în luna decembrie, un protest spontan întrerupând lucrul timp de câteva ore, fiind nemulţumiţi de înţelegerile făcute de sindicat cu patronatul, care anunţau, în tandem, încheierea negocierilor la CCM, pe 20 decembrie 2017.

Sindicaliştii îi sfătuiesc pe angajaţii Ford să semneze actele adiţionale la CIM

De asemenea, reprezentanţii sindicatului reprezentativ din Ford îi îndrumă pe salariaţi să semneze actele adiţionale la CIM (care propun creşterea salariului brut ca urmare a transferului de contribuţii de la angajator la angajat, plus o creştere de 300 de lei brut a salariului pentru noii operatori de bandă), sindicaliştii precizând că semnarea CIM în forma actuală nu afectează în niciun fel declanşarea şi negocierile din timpul conflictului de muncă.
Până vineri, în jurul prânzului, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj nu fusese înregistrat niciun conflict de muncă de la Ford, din datele obţinute de GdS de la instituţie. Potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011 actualizată, la articolul 164 se prevede că „pe durata valabilităţii CCM nu poate fi declarat conflictul de muncă“. Astfel că sindicaliştii de la Ford ar putea declanşa acest conflict de muncă şi ar putea cere medierea celor de la ITM Dolj abia după data de 28 februarie, dacă până atunci cele două părţi nu cad de comun acord asupra solicitărilor sindicale şi nu semnează un nou CCM. Sindicaliştii de la Ford sunt asistaţi, pentru negocieri, de specialişti din Blocul Naţional Sindical, federaţie sindicală la care este afiliat Sindicatul Ford Automobile Craiova.
Contactaţi de GdS pentru a-şi exprima un punct de vedere faţă de decizia sindicatului reprezentativ de a deschide conflictul de muncă, reprezentanţii conducerii Ford România nu au dorit să comenteze situaţia.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
  PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

  Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Retail