Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Auto

Esențialul în alegerea uleiului de motor

Auto


Sursa Autoatu.ro

Data adaugarii: 2018-02-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Uleiul de motor are mai multe caracteristici și un rol extrem de important atât în optimizarea funcționării motorului cât și a consumului. Dacă folosim un ulei de motor bun, potrivit pentru mașină și temperaturile de afară, atunci știm că și consumul de carburant este mai mic precum și faptul că uzura pieselor va fi mai mica și mașina “va merge ca unsa”. De fapt, asta și face uleiul de motor, unge piesele. 

Când alegem uleiul de motor trebuie să ținem cont de mai multe criterii printre care vâscozitatea și compoziția acestuia. Uleiul de motor este foarte important pentru bunul mers al mașinii precum și pentru prelungirea vieții motorului. Cu cat uleiul de motor este mai bun și schimbat la timp, cu atât mașina va avea viata mai lungă și mai bună. Există și lubrifianți specifici pentru benzină sau motorină insă sunt foarte multi care sunt pentru ambele tipuri de combustibili. 

Ce este vâscozitatea
Vâscozitatea este acea caracteristică a uleiului de motor care permite acestuia sa fie suficient de fluid astfel încat să lubrifieze toate piesele fără a îngreuna mișcarea lor, dar și suficient de subțire ca să poată acoperi întreaga suprafață. Absolut toate uleiurile au acest indice de văscozitate și temperatură.

Vâscozitatea este marcată vizibil pe etichetă dar și direct în denumirea produsului.
In denumirea produsului o găsim sub forma de cifră, litera W care vine de la cuvântul winter (iarna în engleză) și iarăși cifra: 5W40 sau 1W20. Indicii pentru vâscozitate iarna sunt 0W,5W,10W,15W,20W,25W iar 0W este cel mai subțire. Cifra următoare este cea care indică vâscozitatea la cald. Specialiștii recomandă folosirea unui ulei mai vâscos vara și mai subțire pe timpul iernii.

Spre exemplu, luam produsul Ulei motor castrol 5w30 Aflăm astfel că acest lubrifiant are un grad de vâscozitate propice temperaturilor de iarnă (5 grade cu motorul rece) dar și optim pentru vară (30).
 
Uleiul de motor castrol 5W30 este un ulei potrivit motorului și pe timp de iarnă, specificația 5W fiind a lubrifianților fiabili la temperaturi scăzute. Uleiurile care nu au în denumire acest indicator sunt uleiuri pentru anotimpul cald. 

Compoziția uleiurilor
Uleiurile de motor sunt de trei feluri: minerale, sintetice și semi-sintetice.

Cele semi-sintetice au în componența lor 30% uleiuri sintetice și sunt o medie de preț și performanță între cele naturale și cele sintetice. 

Lubrifianții sintetici integral sunt fabricați chimic în laborator și în urma cercetărilor și inovațiilor, au fost aduși la o formulă competentă care să prelungească viața motorului precum și calităile sale de adaptare la temperatură.

Uleiurile de motor minerale sunt extrase din petrol și sunt instabile ca și formulă, pierzându-și în timp calitățile. Sunt și cele mai ieftine de pe piață. În cazul în care este folosit un asemenea ulei, este recomandat ca schimbul să se facă mult mai des decât la lubrifianții sintetici sau semi-sintetici. 

Foarte multi șoferi nu dau importanță prea mare nici alegerii uleiului de motor, nici schimbării lui. Schimbul de ulei se face anual chiar dacă nu s-au acoperit 10.000 de kilometri de la ultimul schimb, sau atunci când mașina a înregistrat deja 10.000 de kilometri dar nu a trecut un an de la ultimul schimb. Există și uleiuri de motor care se schimbă la 20.000 sau 30.000 de kilometri, profesionale, destinate mașinilor care parcurg distanțe foarte mari și au nevoie de perioade mai lungi de timp între două intrări în service. 

Produsele noi, moderne, precum exemplul de mai sus, ulei motor castrol 5W30 au în componență și un detergent special care curăță resturile metalice apărute de la frecarea mecanismelor de fier, depunându-le în filtru. Trebuie reținut că atunci când facem schimbul de ulei, trebuie schimbat și filtrul de ulei. 

Uleiurile de motor nu doar curăță motorul de așchiile de fier, nu doar lubrifiază piesele  ci și preia o parte din căldura pieselor cu care intră în contact. De asemenea, el etanșeizează și protejează împotriva coroziunii. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Un necunoscut ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  seamana cu chichirau si gotiu ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  plata o primiti de la plicusor ban ...
  O nouă seară de protest în Piața Victoriei

  2 mai lasa din yarba ...
  Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Extern

  Util

  Publireportaj