Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Business Style

Jocuri de logică pentru copiii mici

Business Style


Sursa foto: pixabay.com

Data adaugarii: 2018-02-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Studiile realizate la nivelul școlarilor din România nu ne clasează decât pe poziții rușinoase în ceea ce privește analfabetismul funcțional sau acumulările științifice și matematice. La testele PISA din anul 2015, numai Moldova s-a aflat în urma României dintre țările Europei Centrale și de Sud Est. Testele PISA se desfășoară o data la trei ani și vizează elevi de 15-16 ani.

Problemele de acest fel încep de la primul contact cu sistemul de învățământ și în multe familii chiar de la primele contacte cu cei mici. 
 
În România puțini părinți își îndrumă copiii către gândirea analitică, mulți îi educă cu celebrul că așa spun eu, neoferindu-i copilului explicția logică pentru care trebuie să facă acțiunea X sau Y. În ceea ce privește școala, știm cu toții cum trebuie să memoreze comentarii despre operele scriitorilor, în loc să fie întrebați ce cred despre operă și îndrumați către propria viziune. Despre chimia făcută doar pe caiet sau botanica facută doar în clasă, nici nu mai vorbim. 
 
De aceea, încă de la vârste fragede, de maxim 2 ani, putem să începem să le arătăm copiilor calea spre logică, spre analiză și spre cunoaștere. 
 
La vârste mici, acest lucru se face cel mai ușor prin joc. 

De la 1 la 3 ani

Copiii aflați în acest interval au o capacitate de absorție a cunoștințelor fenomenală. Acum învață să meargă, să vorbească, să se descurce în anumite situații și să recunoască, asocieze, creeze un univers. În modul în care îi învățăm acum să gândească, vor gândi mult timp. Dacă acum nu îi învățăm să întrebe, să cerceteze, mai târziu nu o vor mai face sau o vor face depunând un efort dublu. De aceea, la vârsta aceasta mică se încep jocurile cu forme geometrice și explicațiile despre mediul înconjurător. Cea mai ușoară cale de a-i ghida către logică sunt jocurile și jucăriile care fac asta. 
 
Jocurile de potrivire - Sunt jocuri pe care cei mici întâi le degustă de aceea trebuie să fie din materiale non toxice și să nu conțină bucăți mici. Jocurile de potrivire asigură creșterea de atenție la detalii, ordonarea după mărimi și atribute logice. 

Cuburile, Construcția de turnulețe și sortarea - Turnulețele pot să fie din cuburi pe mărimi sau pe culori sau pe instrumente care să necesite memorare.
La vârsta de un an, copiii au capacitatea de a construi turnulețe și pot fi învățați să le ordoneze după mărimea pieselor, sau să le sorteze în funcție de culori sau formă sau să rezolve mici puzzle-uri din câte 4 cuburi care să formeze o imagine. Se dezvoltă foarte mult logica și plăcerea de a realiza ceva cu propriile forțe. 

Cartonașele cu imagini - Putem să le stimulăm memoria întorcând cu fața în sus 3 cartoane diferite și copilul să îl aleagă pe unul anume, putem să le sortăm pe perechi și putem să deschidem orizontul cunoașterii povestindu-i copilului despre imaginea de pe cartonaș. 
 
De la 3 la 5 ani
 
Începând cu vârsta de 3 ani, avalanșa de întrebări este la cote maxime. Cel mai des un copil va întreba “de ce”. Chiar dacă nu ştim răspunsul de fiecare dată, este bine să îi spunem celui mic că vom afla împreună şi să mergem să citim sau să întrebăm pe cineva care ştie. Astfel, îi arătăm copilului cum să se informeze şi îl încurajăm să facă asta tot timpul. 

Seturile de construcţie - Sunt altfel faţă de cele cu cuburi, acum având forme şi modalităţi de asamblare diferite. Pot să pună la încercare imaginaţia, logica şi memoria. 

Jocurile de cuvinte - Sunt foarte potrivite pentru dezvoltarea limbajului şi a cunoştinţelor. Se pot inventa foarte multe jocuri de logică de genul “spun animăluţul şi tu spui cum face” sau “intrebări şi răspunsuri rapide” despre cine vede primul ceva sau “ce culoare are”. Dacă veţi face un sistem zilnic de întrebări logică sau jocuri logică, mai târziu totul va fi mai uşor.

Jocurile matematice - La această vârstă deja se pot face multe jocuri cu numere sau cu litere. Copiii deja pot să realizeze puzzle-uri complicate. Acestea sunt jocuri care dezvoltă foarte bine inteligenţa matematică şi logica. Foarte apreciate de către copii sunt şi jocurile de tip cub rubik care le pune la încercare atenţia şi logica.

Fiecare copil este diferit, se dezvoltă diferit şi are pasiuni diferite. În funcţie de particularităţile fiecăruia se pot găsi multe idei de joacă astfel încât, în câţiva ani, România să nu mai fie codaşa testelor PISA din regiune. 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Un necunoscut ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  seamana cu chichirau si gotiu ...
  Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

  plata o primiti de la plicusor ban ...
  O nouă seară de protest în Piața Victoriei

  2 mai lasa din yarba ...
  Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Retail

  Auto

  Extern

  Util

  Publireportaj