Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (27) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
w

« Alte articole din categoria Economie mondiala

Investiţiile chineze în străinătate au înregistrat în 2016 o nouă creştere, de peste 50% faţă de anul precedent

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-12-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În decursul acestui an, valoarea investiţiilor chineze în afara graniţelor a ajuns la 154 miliarde de euro. Ceea ce este nou este faptul că ţintele investitorilor chinezi s-au diversificat, nemaifiind profilate doar pe materiile prime. 

Nu este pentru prima oară în 2016 când investitorii chinezi sunt interesaţi de plasarea de fonduri în afara graniţelor ţării, dar tendinţa s-a accentuat întrucât, la ora actuală, creşterea economiei chineze înregistrează un ritm mai degrabă aton. Anul acesta, a anunţat ministrul chinez al Comerţului, Gao Hucheng, investiţiile chineze directe în străinătate sunt evaluate la 1.120 miliarde de yuani (154,25 miliarde de euro). Este o creştere considerabilă, de 52%, în comparaţie cu 2015, subliniază economiştii de la „Les Echos”, ce-şi bazează comentariile pe corespondenţe proprii din China.  

Ofensiva chineză este acum generală

Ceea ce caracterizează în mod special actuala ofensivă a investitorilor chinezi în afara graniţelor ţării este faptul că, spre deosebire de situaţia din trecut, ei nu mai vizează doar obţinerea de materii prime. Vreme de mulţi ani, Beijingul a privilegiat achiziţiile în domeniul energiei şi al materiilor prime, dar mai puţin în sectorul imobiliar, al tehnologiilor sau în infrastructuri. Altfel stau lucrurile de o bucată de vreme. Ţintele s-au multiplicat şi mai ales s-au diversificat.
În Franţa, de exemplu, relatează „Les Echos”, după marile achiziţii privind grupul constructor de automobile PSA, în 2014, şi Clubul Méditerranée în 2015, ofensiva investitorilor chinezi s-a concentrat cu predilecţie asupra unor obiective de succes din industria turismului şi a călătoriilor. Astfel, grupul Jin Jiang, deţinut de către municipalitatea Shanghai, este deja proprietar (din 2015) al hotelurilor Louvre, a ajuns să deţină 15% din capitalul grupului hotelier Accor, iar compania HNA, „mama” grupului Hainan Airlines, a pus mâna pe Servair, filiala specializată în asigurarea hranei pentru pasageri la compania Air France. Mai departe: Grupul Shandong Ruyi a cumpărat grupul francez al Modei SMCP (mărcile Sandro, Maje şi Claudie Pierlot). Ca să nu mai vorbim de achiziţiile masive de podgorii producătoare de vinuri din cele mai selecte din Franţa. Este remarcat de asemenea interesul investitorilor chinezi în crearea, prin fuzionare, a unor giganţi de talie mondială. Astfel, chinezii ar putea deveni „numărul 2” în domeniul agrochimiei dacă oferta de 38 miliarde de euro făcută de ChemChina grupului elveţian Syngenta va înregistra succes la negocierile stabilite pentru 5 ianuarie. Aflaţi permanent în căutarea unor „perle” tehnologice, chinezii de la Midea Group (specializat în electrocasnice) au reuşit să preia KUKA, grup german „campion” în robotică industrială. În iulie 2016, conform unor cifre furnizate de Reuters, întreprinderile chineze cheltuiseră deja 59,7 miliarde de euro pentru achiziţii europene (faţă de 26,5 miliarde în 2015). 

Investiţiile în sens invers sunt, însă, mult mai reduse

Este de notorietate faptul că China investeşte mult mai mult în străinătate decât primeşte în interiorul ei. Cifrele date publicităţii de ministrul chinez al Comerţului confirmă că investiţiile străine în China sunt „pale”, ele urmând să ajungă anul acesta la doar 785 miliarde de yuani, aproape acelaşi nivel din 2015. Site-ul Ministerului Comerţului, citat de „Les Echos”, indică recent că Beijingul intenţionează, totuşi, că în 2017 să limiteze restricţiile la investiţiile venite din exterior, deschizând sectoare din cele mai atractive, dar pentru care riscurile vor fi sub control. Din păcate, nu au fost date publicităţii mai multe precizări la acest capitol.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Daca la sarbatoarea aviatiei este vorba de o arma ...
  Gafă de proporţii! MApN a uitat să-l invite pe Iohannis la Ziua Aviaţiei Române

  urmeaza ,zapad, septembrie 2017 un MEGA exercitiu ...
  Saber Guardian 2017 la final

  pt opinca ,nu stii ce-i aia o centura langa metro ...
  Marea împărţeală: Topul judeţelor "binecuvântate" din bugetul de 30 miliarde ale lui Shhaideh

  centura bucurestiului, unde psd are multe simpatiz ...
  Marea împărţeală: Topul judeţelor "binecuvântate" din bugetul de 30 miliarde ale lui Shhaideh

  iesi afara, javra ordinara?! (sindicalistii primes ...
  Poliţiştii se revoltă împotriva ministrului Carmen Dan

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate