Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Economia „albastră” încurajează folosirea în comun a suprafeţelor şi resurselor marine

Economie mondialaData adaugarii: 2017-03-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

PwC: Şi România are nevoie de o strategie integrată de dezvoltare a zonelor sale de litoral, având în vedere potenţialul extrem de ridicat din punct de vedere al resurselor energetice din Marea Neagră, dar şi posibilele provocări de securitate şi de mediu din zonă

PwC a analizat beneficiile unei abordări integrate privind gestionarea oceanelor, ajungând la concluzia că o abordare mai integrată a politicilor maritime este esenţială pentru a asigura că acestea sunt implementate în mod responsabil, eficient şi corect.
„Având în vedere faptul că peste 70% din planetă este acoperit de apă şi doar 5% din suprafaţa fundului mării a fost cartografiată şi fotografiată, am putea spune că potenţialul economic este pe măsura vastităţii mărilor şi oceanelor. În acest context, nu este deloc surprinzător că ţările maritime consideră mările drept o resursă naţională vitală şi acordă o atenţie tot mai mare protecţiei acestora. Tot mai multe ţări se adresează ONU pentru a-şi extinde platforma continentală, iar tot mai multe companii concurează pentru oportunităţile de a explora şi exploata resursele maritime”, se arată în raport.
PwC Portugalia a evaluat modurile de exploatare a mărilor timp de mai mult de un deceniu, ca parte a proiectului internaţional HELM, şi a lansat de curând raportul Circumnavigation: An integrated approach to the economy of the sea. Acest raport analizează provocările şi avantajele unei abordări integrate a oceanelor: problemele care apar, aspectele practice care necesită a fi abordate, precum şi potenţialele beneficii ale unei astfel de abordări. 

Conflicte între industrii
 
Raportul subliniază faptul că pe măsură ce se dezvoltă tot mai multe industrii maritime, cu atât creşte riscul de conflicte - conflicte între industrii, între exploatarea umană şi conservarea marină, şi chiar între naţiuni.
În multe cazuri, tensiunile apar din cauza diferitelor moduri de exploatare a resurselor mărilor: unele ramuri industriale exploatează suprafaţa maritimă, cum ar fi transporturile navale, industria piscicolă şi a vaselor de croazieră; altele suprafaţa fundului mării, cum ar fi industria petrolieră şi de gaze naturale; iar altele folosesc resursele eoliene de deasupra apei.
„Interesele celor care lucrează în fiecare dintre aceste industrii sunt deseori divergente. De exemplu, uneori, porturile de agrement sau turistice şi cele de pescuit rareori pot funcţiona în acelaşi loc. Printr-o abordare mai integrată s-ar putea găsi modalităţi pentru ca aceste activităţi să se susţină reciproc, iar competenţele să fie mai uşor transferabile. De asemenea, porturile şi fermele piscicole se excludeau reciproc în trecut; ar trebui să se poată găsi soluţii pentru a folosi în comun suprafeţele şi resursele, acest lucru fiind în beneficiul ambelor părţi”, a declarat Daniel Anghel, Partener, Liderul Echipei de servicii de taxe indirecte şi de mediu, PwC Europa Centrală şi de Est.
„Şi România are nevoie de o strategie integrată de dezvoltare a zonelor sale de litoral, având în vedere potenţialul extrem de ridicat din punct de vedere al resurselor energetice din Marea Neagră, dar şi posibilele provocări de securitate şi de mediu din zonă”, a precizat Daniel Anghel. 

Avantajele gândirii „de tip albastru”

Raportul PwC concluzionează că o abordare integrată a oceanelor asigură un echilibru adecvat între toate părţile interesate: guverne, mediul academic, mediul de afaceri, persoanele fizice şi mediul înconjurător. Abordarea ia în considerare nevoile diferite şi, uneori, conflictuale privind ocuparea forţei de muncă, biodiversitatea, comerţul şi securitatea naţională - asigurând în acelaşi timp că deciziile sunt luate în deplină cunoştinţă a impactului lor pe scală largă.
„Avantajele acestui tip de gândire «de tip albastru» sunt evidente. Este o abordare mai durabilă şi incluzivă, care promovează creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă şi stimulează inovarea, atât prin sprijinirea dezvoltării unor noi industrii, cât şi prin încurajarea implementării unor noi idei în sectoarele tradiţionale, cum ar fi pescuitul. Le permite economiilor mai mature să-şi valorifice mai mult zonele maritime şi deschide noi oportunităţi pentru economiile în dezvoltare. Nu în ultimul rând, oferă un răspuns la provocările puse de schimbările climatice şi schimbările demografice”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România. 

Hrana nu poate fi asigurată doar de agricultura convenţională

De exemplu, la nivel global va trebui să se asigure resurse de hrană pentru 9 miliarde de oameni până în 2050, iar tot mai mulţi dintre aceştia îşi vor dori o dietă în stilul occidental, bogată în proteine. Acest lucru nu poate fi asigurat doar din agricultura convenţională sau din industria cărnii: pescuitul şi acvacultura vor fi esenţiale pentru reducerea acestui decalaj, iar produsele secundare rezultate din procesarea fructelor de mare vor furniza materii prime utile pentru biotehnologie. De asemenea, lumea în 2050 va necesita în jur de 50% mai multă energie decât în prezent, iar valurile din larg şi energia eoliană vor oferi alternative durabile pentru a face faţă acestei cereri crescute de energie.

Trebuie cunoscute oportunităţile

Legat de provocările unei abordări integrate, PwC subliniază că una dintre ele este de a înţelege că reperele temporare în acest mediu sunt mai lungi decât cele pe care noua lume digitală este dispusă să le tolereze. Este un mediu în care schimbările necesită timp, fiind necesară o perspectivă pe termen lung. Un alt aspect este lipsa de conştientizare cu privire la amploarea oportunităţilor, ceea ce implică faptul că investiţiile în acest domeniu au o prioritate scăzută, atât din perspectiva guvernelor, cât şi a companiilor.
„Deoarece mările sunt resurse comune, acest lucru implică şi faptul că strategia trebuie să fie, de asemenea, una comună. O strategie economică a mărilor trebuie să fie una integrată nu numai la nivelul industriilor, dar şi la nivel naţional şi regional. Avem nevoie de cooperare internaţională pentru a putea valorifica această resursă vastă la întregul ei potenţial”, adaugă Ionuţ Simion. 

Unele ţări iau deja parte la o serie de acţiuni în acest sens

Norvegia îşi gestionează industriile maritime într-un mod holistic, de la producţia de fructe de mare gourmet la excursii turistice şi fermele de acvacultură din fiorduri.
Irlanda are o strategie maritimă integrată - Harnessing Our Ocean Wealth - care gestionează producţia de fructe de mare, turismul şi energia offshore, reunind toate părţile interesate.
În Germania există un sector de servicii financiare foarte dezvoltat, care oferă servicii de asigurare maritimă şi alte tipuri de servicii pentru sectorul transportului maritim şi al construcţiilor navale.
Iar Noua Zeelandă îşi valorifică spectaculoasele sale locaţii de coastă cu scopul de a deveni o locaţie pentru evenimentele internaţionale de navigaţie, precum şi un centru specializat în construirea şi întreţinerea de ambarcaţiuni.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  PENSIONARII SI-AU FACUT-O CU MANA LOR:AU VOTAT pes ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Finante Banci

  Piata bursiera

  In brief

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto