Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

ONU înăspreşte sensibil sancţiunile împotriva regimului de la Pyongyang. Rezoluţia Consiliului de Securitate a fost votată în unanimitate

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: twitter.com


Data adaugarii: 2017-08-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Dacă rezoluţia Consiliului de securitate adoptată sâmbătă, 5 august, va fi respectată, ea va priva Coreea de Nord de un miliard de dolari venit anual. Deşi au fost mult înăsprite sancţiunile împotriva regimului de la Pyongyang, presa internaţională remarcă faptul că rezoluţia Consiliului de securitate a fost adoptată "în unanimitate"

Adoptată cu titlu de ripostă la programul balistic şi nuclear nord-coreean, rezoluţia votată în unanimitate sâmbătă în Consiliul de Securitate reprezintă, în opinia corespondenţilor de presă de la New York, citaţi de "Les Echos", un "anumit succes pentru Statele Unite, care au  reuşit să convingă partenerii, în primul rând pe cel chinez - principalul susţinător al  regimului nord-coreean - dar şi pe cel rus de necesitatea intensificării presiunii internaţionale împotriva unei ţări acuzate că reprezintă un pericol mondial". Propusă de Statele Unite, rezoluţia nr. 2371 vizează diminuarea veniturilor obţinute din exporturile nord-coreene, în special din sectoarele cărbunelui, fierului şi pescuitului. Această nouă rezoluţie (a 7-a) are drept obiectiv să-l determine pe Kim Jong-un să antameze negocieri după lansarea rachetei balistice din 4  iulie, de Ziua Naţională a Americii.  Dimpotrivă,  Coreea de Nord a procedat la o nouă lansare la 28 iulie a unei rachete similare, cu rază de acţiune ce ar putea atinge teritoriul american. 

Donald Trump salută votul unanim din Consiliul de Securitate

Într-un mesaj pe Twitter, Donald Trump a salutat votul unanim din Consiliul de Securitate al ONU, exprimându-şi convingerea că noile sancţiuni "vor avea un impact financiar foarte important" asupra regimului nord-coreean. Într-un comunicat oficial, Casa Albă a informat, şi ea, că preşedintele Donald Trump apreciază cooperarea Chinei şi a Rusiei la adoptarea rezoluţiei, promiţând totodată că va continua să lucreze "împreună cu aliaţii şi partenerii SUA la intensificarea presiunii diplomatice şi economice asupra Coreei de Nord pentru a pune capăt comportamentului său ameninţător şi destabilizator".
"Mingea este acum în terenul nord-coreean, care va trebui să răspundă cererilor internaţionale", a declarat ambasadoarea americană la ONU, Nikki Halet, care a subliniat că textul rezoluţiei adoptate conţine "cele mai stricte sancţiuni adoptate împotriva unei ţări de-a lungul unei generaţii". "Este mai urgent ca niciodată să se pună capăt programului nuclear şi balistic nord-coreean şi de a aduce Pyongyang la masa negocierilor"- a insistat, la rândul său, diplomatul francez François Delattre. 

Ambasadorul Rusiei la ONU: sancţiunile nu rezolvă conflictul

Noul ambasador al Rusiei la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a  declarat, totuşi, că "numai cu adoptare de sancţiuni va fi imposibilă soluţionarea acestui conflict" şi a cerut "o abordare globală" şi o "strategie politică". În opinia sa, sancţiunile sunt mai degrabă "un instrument pentru a determina Coreea de Nord să accepte discuţii constructive".

Sancţiunile în detaliu

Concret, textul rezoluţiei prevede împiedicarea exporturilor nord-coreene de minereuri de fier, de plumb, de peşte şi crustacee. În schimb, interdicţiile nu se referă la livrările de produse petroliere către Coreea de Nord. Rezoluţia interzice inclusiv: crearea de noi societăţi comune între întreprinderi nord - coreene şi străine, precum şi oprirea investiţiilor în cele deja existente; este interzisă creşterea cotei de muncitori nord-coreeni în străinătate, navele nord-coreene care încalcă prevederile rezoluţiei nu vor fi primite în niciun port din lume, iar Banca de Comerţ exterior nord-coreeană a fost inclusă pe lista entităţilor ale căror bunuri au fost îngheţate de rezoluţii anterioare adoptate împotriva regimului de la Pyongyang.
Motivul invocat pentru instituirea acestor interdicţii este acela că regimul nord-coreean "deturnează masiv chiar şi slabele sale resurse economice pentru continuarea dezvoltării armelor nucleare şi programelor costisitoare  de construire a rachetelor balistice". În dezbaterile asupra rezoluţiei s-a subliniat că noile sancţiuni vor fi eficiente şi vor priva regimul nord-coreean de  venituri din export de până la 1 miliard de dolari numai dacă toţi membrii ONU o vor respecta şi o vor pune în aplicare.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Extern