Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Germania: excedent bugetar record în primul semestru al acestui an

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: ruhrnachrichten.de


Data adaugarii: 2017-08-29

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În actuala sa campanie electorală pentru legislativele din 24 septembrie, Angela Merkel mizează pe modul sănătos în care au fost gestionate finanţele publice sub guvernarea sa, pe bilanţul său economic în general.
În primele şase luni ale acestui an, bugetul german afişează un excedent record, de 18,3 miliarde de euro. 
Deocamdată, "reţeta" după care UCD îşi desfăşoară campania electorală are succes. Sondajele de opinie creditează în continuare UCD cu 38% din intenţiile de vot, social-democraţii cu 23%, liberalii FDP cu 9%, Linke (stânga radicală) cu 9%, Verzii cu 7%, iar formaţiunea populistă Alternativa pentru Germania (AfD) cu 8%.

Sloganul sub care îşi desfăşoară activitatea Uniunea Creştin-Democrată (UCD) şi lidera sa Angela Merkel este "Pentru o Germanie în care se trăieşte bine şi cu plăcere". Corespondentul la Berlin al ziarului "Les Echos" relatează că, în aceste zile, în Berlin funcţionează, cu succes, un centru (amplasat într-o uriaşă clădire în care s-a aflat un magazin dezafectat) unde Uniunea Creştin-Democrată invită cetăţenii germani să ia cunoştinţă  - ilustrat pe uriaşe ecrane - de rezultatele obţinute de  partid şi de lidera sa în anii în care s-au aflat la conducerea Germaniei, dând astfel argumente în favoarea sloganului electoral mai sus amintit. 
Doi indicatori ocupă principalul loc în originala campanie electorală a dnei Merkel. Este vorba de creşterea PIB-ului începând din 2005, anul în care Angela Merkel a acces la putere, iar în al doilea rând, lichidarea deficitului public german.  Cifrele date publicităţii în urmă cu două zile de Oficiul federal de statistici (Destatis) s-au dovedit, cel puţin până acum - potrivit  corespondentului mai sus menţionat - extrem de eficiente în câştigarea de către UCD a încrederii alegătorilor. Potrivit Destatis, în al doilea trimestru al acestui an, Germania a înregistrat o creştere economică "robustă" de 0,6%, iar la nivelul primei jumătăţi a acestui an, un excedent bugetar record de 18,3 miliarde de euro. Dar, potrivit aceleiaşi surse, creşterea a fost stimulată de cererea internă, în timp ce investiţiile au crescut cu modesta cifră de 2%.
Guvernul german mizează în continuare pe o creştere economică de 1,5% în acest an, deşi unii economişti nu exclud un ritm de aproape 1,9%. Tocmai această situaţie "sănătoasă" a economiei a permis  degajarea excedentului bugetar în primul semestru al acestui an, de 18,3 miliarde de euro. Această cifră, ce înglobează conturile statului federal, ale statelor regionale, ale comunelor şi ale administraţiilor de securitate socială, corespunde unui "excedent" de 1,1% al PIB, în condiţiile în care celelalte ţări europene luptă pentru a ajunge sub bara de 3% (din PIB) fixată prin Pactul de stabilitate şi dezvoltare.

Ce faci, însă, cu aceste excedente?

...Este chestiunea pe care nu doar opoziţia, în primul rând social-democraţii, şi-o pun în dezbaterile electorale. Cotidianul "Bild" subliniază în acest caz că nici UCD şi nici SPD (coaliţia guvernamentală) nu ar trebui să se autofelicite pentru aceste excedente în mod permanent mult prea mari. Trebuie totuşi decis modul în care trebuie folosiţi aceşti bani, ziarul "Bild" sugerând, de pildă, o reducere a impozitelor. Dacă liberalii din FDP pledează pentru o diminuare a impozitelor în viitoarea legislatură cu 30 miliarde euro, UCD şi SPD  propun un echilibru între reducerile fiscale, investiţiile publice  şi securitatea socială.
 Deocamdată, subliniază corespondentul la Berlin al "Les Echos", "reţeta" după care UCD îşi desfăşoară campania electorală are succes. Sondajele de opinie creditează în continuare UCD cu 38% din intenţiile de vot, social- democraţii cu 23%, liberalii FDP cu 9%, Linke (stânga radicală) cu 9%, Verzii cu 7%, iar formaţiunea populistă Alternativa pentru Germania (AfD) cu 8%.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Imperiul austro-ungar UE:
  E normal sa prospere dupa ce a inchis cu forta fabricile din Romania, Bulgaria,Serbia, Moldova etc ca sa le ia gratis pietele de desfacere si mana de lucru la pret de dumping
  2017-08-29, 04:00:44 (adresa: 95.77.196.*)
 2. de pt. prostac:
  pt.1 : pai n-au ramas fabricile alea din rusia, furate din germania dupa razboi?! rusia, care a demontat inclusiv din romania si a deportat sute de mii de romani in lagare de munca?!
  2017-08-29, 07:12:48 (adresa: 95.77.216.*)
 3. de DRACnea sa va ia PiSD-eilor:
  Munceste tu acolo, toarase PiSD-ist!
  2017-08-29, 08:51:38 (adresa: 95.77.196.*)
 4. de La multi somalezi,Anjeliko:
  Simpla propaganda comu ista si cu nemtii astia din Jermania care mint ca si la nivelul de poluare al masinilor lor WV, BMW etc sa puna stapanire cu japca pe piata auto
  2017-08-29, 11:21:03 (adresa: 95.77.196.*)
 5. de fabricile germane din Rusia:
  Pt. dastheptul de mai sus, filo american: - stii tu ceva ca Stalin a ordonat sa fie demontate fabrici din Germania si trimise pe calea ferata in URSS. Dar se pare ca nu stii ca, odata ajunse la destinatie, cei care trebuiau sa le receptioneze si sa le puna in functiune si-au prins urechile si au renuntat. Au ruginit multe din fabricile lui Hitler prin hale de fier vechi din URSS. Iar nemtii si-au construit fabrici noi, caci inca mai aveau ingineri si constructori care sa o poata lua de la capat. Banc: Se zice ca Hitler a promis ca, daca Germania castiga razboiul, fiecare familie va avea un Volkswagen. Germania a pierdut razboiul si acum fiecare familie are un Mercedes.
  2017-08-29, 13:13:47 (adresa: 109.99.200.*)
 6. de :
  3 ai ,,mancat' un V
  2017-08-29, 14:26:40 (adresa: 199.249.223.*)
 7. de pt. prostac:
  pt. 2: deci sunteti atat de prosti incat mergeti in paguba si cand furati de-a gata, pe alese!
  2017-08-29, 22:07:39 (adresa: 95.77.216.*)
Adauga comentariul tau:
* Nume: Email:

* Mesaj:

caractere rămase.

Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Astia care ne conduc de 27 de ani, parca usturoi ...
Depozitarul Central va distribui sumele de bani aferente cuponului nr.1 pentru obligaţiunile emise de INTERNATIONAL INVESTMENT BANK

Anticoruptia este misto pana ajunge la tine, cu un ...
Antreprenor IT: Forţa de muncă de la ţară stă pe ajutoare sociale, Armata iese la pensie la 40 de ani

dar cand au avut? ...
O zi liberă pentru elevi: Ziua Educației, pe 5 octombrie

iar la sfarsit votezi politicieni condamnati defin ...
Metode eficiente pentru siguranța casei. Cum eviti spargerile

s-a racit vremea si mai economisim din lemnele pe ...
O zi liberă pentru elevi: Ziua Educației, pe 5 octombrie

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: