Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Comisia Europeană face o nouă evaluare a dimensiunii scandalului ouălor contaminate

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: CNN

Data adaugarii: 2017-09-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Potrivit Bruxelles-ului, frauda ouălor contaminate continuă să se extindă. Cifre noi  obţinute de Comisia Europeană arată că scandalul legat de folosirea fipronilului s-a extins la 34 de ţări, dintre care 22 sunt membre ale Uniunii Europene. În plus, s-a stabilit cu certitudine că frauda datează încă din luna septembrie 2016, şi nu din 20 iulie, când Belgia a dat primul semnal de alarmă la nivel european. 

Efectul imediat al scandalului a fost scăderea considerabilă a vânzărilor de ouă. Numai în Franţa, ele s-au diminuat, doar într-o singură săptămână (7-13 august), cu 8,7%, şi această tendinţă continuă.
În toată această afacere a ouălor contaminate, unde zonele de umbră sunt încă numeroase, Comisia Europeană a adus la sfârşitul săptămânii trecute o serie de clarificări. În primul rând, Bruxelles-ul a recunoscut că frauda cu  insecticidul fipronil, interzis în Europa la animalele ce dau produse alimentare, a început, de fapt, din septembrie 2016. De atunci, precizează Comisia, numărul ţărilor afectate a ajuns la 34, între care 22 sunt membre ale UE. Exprimându-se în faţa Parlamentului European, Sabine Julicher, directoarea Direcţiei generale pentru Securitatea sanitară de pe lângă Comisia Europeană, citată de "Le Monde", a precizat că la Comisia Europeană au parvenit informaţii şi probe concrete (eşantioane) despre folosirea ilegală a insecticidului fipronil încă din septembrie 2016.
Comisia consideră că în "inima" scandalului care a zguduit puternic filiera agroalimentară din Europa se află societatea olandeză ChickFriend, care a amestecat fipronilul cu alte substanţe - unele interzise - pentru a crea un produs calificat drept natural şi destinat luptei împotriva paraziţilor denumit Dega-16. În colimator se află, de asemenea, întreprinderea belgiană Poultry-Vision, distribuitoare de produse pentru creşterea păsărilor, care a vândut şi faimosul Dega-16. Circa 6.000 de litri de produse interzise au fost găsite - cu ocazia percheziţiilor - în localurile Poultry-Vision. Anchete, aşa cum se ştie, au fost declanşate atât în Olanda, cât şi în Belgia, după ce întreprinderile mai sus menţionate au fost reclamate de crescători de păsări belgieni. Cei doi şefi ai ChickFriend au fost arestaţi iar, zilele trecute, o Curte de justiţie olandeză le-a prelungit arestul la o lună. 

Vânzările de ouă contaminate - în 34 de ţări

Din păcate, abia la 20 iulie Belgia trăgea semnalul de alarmă la nivel european prin RASFF (Risk Sharing Finance Facility), o reţea de alertă privind calitatea  produselor alimentare, care are inclusiv misiunea de a informa Comisia  Europeană, ţările membre ale UE şi ţări terţe. Potrivit datelor de care dispune Bruxelles, frauda a lovit mai ales Olanda, unde 93 de centre avicole au fost blocate de către autorităţi, precum şi Belgia, unde 258 de centre avicole au avut aceeaşi soartă.  Au mai fost afectate: Italia (10 centre avicole blocate), Germania (7), Ungaria (2), Franţa (o fermă avicolă unde s-a utilizat teribilul Dega-16). Vânzările de ouă contaminate, spune oficial Comisia Europeană, au mers, conform informaţiilor de până acum, în 34 de state. Ţările neeuropene citate de Bruxelles ca fiind cumpărătoare de ouă contaminate sunt: Rusia, Hong Kong, Liban, Arabia Saudită, Liberia, Africa de Sud, Angola şi Irak.
 
 • Currently 2.60/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 2.6 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 + 1 = subiect, predicat ...
  Adrian Vasilescu, BNR: Daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna cartile de economie. Atat si nimic mai mult!

  decat l-am pus ca e idiot! ...
  CONSPIRAŢIA LEILOR: Prăbușirea monedei naţionale pusă de Tudose pe seama unei RĂZBUNĂRI orchestrate de BNR

  decat institutul de statistica ne este prietena gr ...
  Paradox: Economia creşte, încrederea scade

  Nea Valilescule ne-ai spart , dumneata vb de carti ...
  Adrian Vasilescu, BNR: Daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna cartile de economie. Atat si nimic mai mult!

  decat urmatoarele prioritati: biserici, statui si ...
  Seful Ordinului Arhitectilor Bucuresti, critici pentru Gabriela Firea: Acum ca vine vacanta de iarna, speram sa va faceti timp si pentru problemele de arhitectura si urbanism ale Capitalei

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate