Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Coface publică topul primelor 500 de companii de Europa Centrală și de Est

Economie mondiala


Sursa infografic: Coface

Data adaugarii: 2017-09-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Sectorul auto și transport reprezintă vârful în regiune
Industria petrolului și gazelor își continuă declinul și pierde prima poziție pentru prima dată

Companiile din Top 500 ECE au generat o cifră de afaceri de 580 mld. euro în 2016. Cele mai mari companii au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și a profitului net, însă și-au crescutsemnificativ forța de muncă. Sectorul auto a depășit sectorul petrol și gaze,fiind cel mai mare pentru prima dată. Acestea sunt principalele rezultate ale celui de-al nouălea studiu anual Coface Top 500 ECE, în care compania internațională de asigurări de credit raportează cu privire la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est, reflectând evoluțiile din regiune.
După atingerea unui maxim de 3,5% în 2015, cel mai ridicat nivel post-criză, creșterea medie în ECE a scăzut la 2,9% în 2016. Economiile au beneficiat de situația favorabilă de pe piața muncii, cu scăderea ratei șomajului și creșterea salariilor. “Mediul macroeconomic care se îmbunătățește a avut un efect pozitiv asupra afacerilor, insolvențele companiilor scăzând cu 6% în 2016 și cu 14% în 2015", explică Katarzyna Kompowska, Director General Coface pentru Europa Centrală și de Est. "Mai mult, piețele forței de muncă au continuat să se îmbunătățească, ceea ce a dus la o rată a șomajului care a atins cele mai scăzute niveluri înregistrate vreodată, cel mai bun în Republica Cehă, cu 4,0%. Creșterea salariilor și inflația scăzută, împreună cu îmbunătățirea sentimentului consumatorilor, au făcut din consumul casnic principala forță motrice a expansiunii economice, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra unor sectoare din Europa Centrală și de Est".

Top 500 jucători: creșterea forței de muncă

Companiile din Top 500 au generat 580 mld. euro în 2016 - o scădere ușoară de 0,6% - și au înregistrat o scădere mai accentuată a profitului net, cu 3,1%, până la 26,3 mld. euro. Spre deosebire de scăderea cifrei de afaceri și a profitului net, rata de ocupare a forței de muncă a luat avânt. Companiile din Top 500 din Europa Centrală și de Est (ECE) au consolidat în mod semnificativ angajările cu 3,9%, până la 2,24 milioane de persoane. Această evoluție s-a reflectat în scăderea ratei șomajului în regiune. În zece țări, rata șomajului a scăzut chiar cu mai mult de 10%, cel mai semnificativ fiind în Ungaria cu 25,0%, până la 5,1%, iar Republica Cehă cu 21,6%, până la 4,0%. În majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, ratele șomajului sunt acum chiar mai scăzute decât în țările din Europa de Vest. Singura țară care a înregistrat cifre mai ridicate ale șomajului decât în anul precedent este Estonia, cu 9,7%, până la 6,8%.
„România trebuie privită cu multă atenție în perioada ce vine. În ultimii ani, tot mai multe com-panii au crescut destul de mult încât să intre în Top 500, de la 56 în 2013, la 65 în 2016. Cifra de afaceri medie a firmelor din România (891 mil. euro) este încă sub majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, însă a înregistrat cea mai mare rată de creștere în 2016 (6,6%).
Clasamentul anului viitor va arăta câte companii locale au reușit să transforme creșterea economică constantă în venituri și să intre în cercul celor mai mari jucători din Europa Centrală și de Est. România crește ca evoluție a companiilor, dar este încă sub potențialul economiei autohtone și sub potențialul PIB-ului, cu toate căînregistrează cea mai mare dezvoltare a acestui indicator din regiune.”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Peisajul diverselor sectoare: industria auto în creștere, sectorul petrolului și gazului în scădere

Analiza pe sectoare a arătat o piață în schimbare. Industriile tradiționale au scăzut, iar cele noi au fost gata să preia creșterea. Deși cifra de afaceri globală a scăzut cu -0,6%, nouă din cele 13 sectoare și-au crescut cifra de afaceri față de anul precedent. Scăderea cifrei de afaceri în Top 500 poate fi atribuită unui număr de patru sectoare: petrol și gaze (-5,4%), energie (-7,3%), inginerie mecanică și de precizie (-59,1%) și metale (-6,4%). Pierderile veniturilor acestora au fost prea mari pentru a fi compensate de performanța pozitivă a celorlalte sectoare.
Scăderea din sectorul petrolului și gazului, care a dominat anterior clasamentul, a fost monitorizată pe parcursul ultimilor ani. Cu 92 de companii (18,4%) rămase în Top 500, față de 111 în 2015 (22,2%), sectorul a înregistrat o pierdere în ceea ce privește cifra de afaceri datorită pieței mondiale dificile de mărfuri. Prin urmare, peste 50% din cele 92 de firme din această industrie au pierdut teren în clasament.
Sectorul auto și transporturilor a preluat poziția de lider cu o cifră de afaceri de 128 mld. euro. În UE, înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu aproape 7%. Această cerere mai mare a avut un impact pozitiv asupra producătorilor de autovehicule, cu sediul principal în Europa Centrală și de Est. Producătorii auto, de componente și de piese de schimb din regiune și-au crescut capacitățile pentru Europa de Vest, principala lor destinație de export. În 2016, peste 20% dintrecompaniile din Top 500 ECE (102 companii) au activat în acest domeniu, în timp ce în 2015 au fost doar 17%. Veniturile au crescut cu 8,6%, iar profitul net cu 6,8%. Acest rezultat se datorează unui mediu economic foarte favorabil, cu cerere în creștere.

O perspectivă bună pentru regiunea ECE în 2017 și 2018

Creșterea economiilor din ECE este de așteptat să se redreseze în urma încetinirii de anul trecut. “Coface prognozează că rata medie a PIB-ului în Europa Centrală și de Est va crește la 3,4% în 2017 și la 3,3% în 2018. Ambii ani vor fi alimentați de o creștere stabilă a consumului privat, susținută de îmbunătățirile continue pe piața muncii. Gospodăriile au înregistrat deja o creștere a prețurilor. Acest lucru indică o inversare a perioadei deflaționiste înregistrate în multe economii în trimestrele anterioare”, adaugă Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pentru Europa Centrală și de Est.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bacovia,din regatul cel bacovian ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Ilie una cu Alah,mai baga ...
  Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

  PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: