Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

O creștere economică la nivelul întregii Uniuni Europene mult mai rapidă decât s-a prevăzut iniţial

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: dangerouslymediocre.com


Data adaugarii: 2017-11-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Comisia Europeană, prin Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri Economice, a prezentat joi previziunile de toamnă privind ritmul creșterii economice în Europa, constatând că el s-a accelerat deja, atingând cote fără precedent în ultimii zece ani.
Pierre Moscovici constată însă că slaba creștere a salariilor în spațiul UE continuă să creeze probleme. El le-a cerut țărilor europene "să acționeze cu îndârjire pentru perenizarea actualei rate înalte de creștere economică, dar și pentru o repartizare echitabilă a roadelor ei".

Potrivit datelor prezentate de comisarul european Pierre Moscovici, zona euro va afișa, la nivelul întregului an 2017, o rată de creștere de 2,2% - mult mai mare față de 1,7%, cât se anticipase în primăvară. Ceea ce însă este extrem de important este faptul că absolut toate țările europene vor avea această dinamică pozitivă. Cum este explicată această evoluție: printr-o constantă creștere a consumului privat, prin diminuarea șomajului, prin redemararea investițiilor și, mai ales, printr-un context internațional stimulator. Dacă cifra de mai sus se referă strict la zona euro, Comisia Europeană prognozează o rată înaltă de creștere și la nivelul întregii Uniuni Europene. La finele acestui an este așteptată o rată de creștere economică europeană de 2,3% față de 1,9% cât se prognozase în urmă cu șase luni. Pentru următoarea perioadă, Comisia Europeană prevede o ușoară încetinire a creșterii: atât pentru zona euro, cât și la nivelul UE în ansamblu, creșterea Produsului Intern Brut va fi în 2018 de 2,1%, iar în 2019 de 1,9%. Efectele acestei creșteri înregistrate consecutiv în ultimele 18 trimestre în întreaga UE, relevă în evaluarea sa Comisia Europeană, s-au manifestat prioritar pe frontul creării locurilor de muncă.
Numărul total al persoanelor cu locuri de muncă în zona euro va atinge anul acesta un nivel record, reducând șomajul la 9,1%, cel mai scăzut nivel din 2009 până în prezent. Scăderea ratei șomajului va continua și în următorii doi ani, existând șanse ca ea să coboare până la 7,9%.

Previziuni optimiste pentru finanțele publice

Cifrele privind accelerarea creșterii economice la nivelul UE, cu impactul ei pozitiv pe mai multe planuri, constituie o gură de oxigen pentru finanțele publice. Ameliorarea bugetelor se anunță mai consistentă decât s-a prevăzut. În ipoteza în care politicile rămân neschimbate și în care vor exista rate înalte de creștere economică - fără vreun şoc neprevăzut - deficitul public în zona euro ar urma să scadă în 2019 la 0,8% din PIB, față de 1,1% anul acesta.

Apel la o creștere mai "inclusivă"

Comisia Europeană a cerut însă țărilor europene "să nu se culce pe laurii succeselor dobândite". Comisarul european Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene în competența căruia se află probleme privind stabilitatea și serviciile financiare în UE, a ținut să releve faptul că între statele membre ale Uniunii există mari divergenţe, în special în privința veniturilor reale, a gradului de utilizare a forței de muncă proprii, în unele țări existând chiar fenomenul subutilizării ei - motive pentru a avea drept obiectiv o "creștere mai inclusivă", dar și durabilă. Ea implică operarea de reforme vizând stimularea productivității, a capacității de adaptare la schimbări și o "difuzare a beneficiilor creșterii economice cât mai largă posibil în societățile noastre".

Slaba creștere a salariilor creează în continuare probleme

Comisarul european Pierre Moscovici nu-și ascunde satisfacția față de evoluțiile bune din UE, dar constată că slaba creștere a salariilor continuă să creeze probleme. În context, domnia sa relevă faptul că datoria publică "continuă să apese" țările membre ale Uniunii, cărora le-a cerut "să acționeze cu îndârjire pentru perenizarea actualei rate înalte de creștere economică și pentru o repartizare echitabilă a roadelor ei".

Riscuri reale

Responsabilii de la Bruxelles insistă asupra necesității protejării - prin reforme - a Europei în fața unor riscuri reale de încetinire sau chiar blocare a creșterii europene, cum ar fi "tensiunile geopolitice mondiale, schimbări în condițiile de credit, o eventuală ajustare a economiei chineze, extinderea protecționismului sau un posibil Brexit dureros".
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  BRAZILIA 8 DUMNEZEU 8; Brazilia 8/15 Dumnezeu 8/15 ...
  Brazilia revine în scenă

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

  Vino la mini in Madagascar, Liviule,cu toti banii ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  Ia trimiteti 10 milioane de iranieni aici sa-i fac ...
  Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: