Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Europa ripostează la reforma fiscală americană actualmente în dezbatere

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Sursa foto: voachinese.com


Data adaugarii: 2017-12-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Cinci mari puteri economice europene - Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia - l-au alertat pe ministrul american al Finanțelor privind riscurile pe care le implică reforma fiscală concepută de administrația Trump asupra tratatelor fiscale internaționale și regulilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC)

Între Statele Unite și Europa nu a izbucnit încă războiul fiscal, dar, spun experți europeni în domeniu, el nu este departe. Neliniștite de reforma fiscală în discuție la ora actuală în Statele Unite, cinci mari puteri europene (Franța, Germania, Marea Britanie, Spania și Italia) au adresat o scrisoare - semnată de miniștrii de Finanțe ai țărilor menționate - ministrului american de Finanțe, Steven Mnuchin, în care îi atrag atenția asupra riscurilor de violare a tratatelor internaționale în domeniul fiscal, dar și a reglementărilor în vigoare ale OMC. "Unele dintre reglementările fiscale prevăzute de noua legislație americană în discuție, se spune în scrisoarea europenilor, riscă să intre în conflict cu convențiile fiscale semnate de Statele Unite și să altereze sensibil comerțul internațional". De precizat că acest demers neobișnuit al miniștrilor de Finanțe ai celor cinci state membre ale Uniunii Europene intervine în urma consultărilor ce au avut loc la reuniunea miniștrilor europeni de Finanțe (Ecofin) de săptămâna trecută, pe agenda căreia s-au aflat inclusiv efectele posibile asupra comerțului mondial ale reformei fiscale actualmente în discuție în Statele Unite. "Toate statele membre ale UE au fost de acord să adopte o poziție europeană comună în această chestiune", a precizat Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei și Finanţelor.

Crește baza impozabilă

Această reformă inițiată de Donald Trump vizează creșterea bazei taxabile a întreprinderilor care se stabilesc în Statele Unite, permițând astfel o scădere a impozitelor asupra societăților proprii. Firește că, în acest mod, se lovește în interesele europenilor. Scrisoarea celor cinci miniștri europeni de Finanțe denunță în primul rând dreptul de acciză ("excise tax") de 20% asupra plăților între o entitate americană și una străină din grupuri similare.
Conform poziției europene, relevă analiștii economici de la "Les Echos", această dispoziție contravine convențiilor fiscale semnate de Statele Unite."Dat fiind că jumătate din schimburile noastre comerciale corespund unor fluxuri intragrupuri, reforma fiscală americană riscă să creeze obstacole serioase în calea comerțului și fluxului de investiții între cele două regiuni ale noastre (SUA și UE)", subliniază semnatarii scrisorii mai sus amintite.

Discriminarea

O altă țintă a criticilor miniștrilor de Finanțe europeni: textul în discuția Senatului american prevede un impozit minim de 10% împotriva erodării bazei fiscale. Europa, spun miniștrii europeni, este în favoarea unei astfel de inițiative, știind că prin ea se urmărește limitarea evaziunii fiscale. Numai că, în dispozitivul american, tranzacțiile comerciale intragrupuri nu vor fi considerate deductibile și vor fi deci taxate. Aici, este vorba de o discriminare în favoarea operațiunilor intra-americane". Îngrijorarea europenilor este provocată și de proiectul american de aplicare a unei taxe preferențiale de 12,5% pe veniturile trase din proprietatea intelectuală în străinătate.
Aflată încă în dezbaterea Congresului, reforma fiscală americană mai poate fi modificată, motiv pentru care europenii au decis să tragă un semnal de alarmă asupra unora din prevederile ce pun în discuție angajamentele americane internaționale în domeniul fiscal. Dar, dacă va fi menținută actuala formă a proiectului, subliniază economiști de prestigiu europeni, vom intra intr-o nouă perioadă în care Europa va fi obligată să decidă eventuale măsuri de retorsiune.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
  Cum arată DACIA fabricată de americani

  Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
  Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Retail

  Auto

  Fiscalitate

  Extern

  Util