Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Raport privind insolvenţele din Polonia

Economie mondiala


Sursa foto: europetouch.in.th

Data adaugarii: 2017-12-21

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


 • Procedurile de insolvenţă şi de restructurare au crescut cu 14% în primele trei trimestre ale lui 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimului an
 • Majoritatea sectoarelor au înregistrat o creştere a numărului de proceduri
 • Cererea internă, alături de exporturi mai puternice sprijinite de dinamica îmbunătăţită a comerţului global, va menţine creşterea PIB-ului Poloniei la niveluri solide în următoarele câteva trimestre
 • Creştere PIB cu 3,9% în 2017
Procedurile în creştere cu +14% afectează majoritatea sectoarelor

Sectorul corporativ din Polonia beneficiază de o accelerare a activităţii economice. Aceasta reprezintă o inversare a situaţiei de anul trecut, când ritmul de creştere economică a fost mai slab. Polonia a înregistrat o creştere a PIB-ului de 3,8% în 2015, apoi a ajuns la 2,7% în 2016. Acest lucru s-a datorat unui start lent al noii perioade de programare pentru fonduri UE, care a contribuit la o criză a investiţiilor în active fixe. Creşterea PIB-ului recapătă în prezent forţă şi a atins 4% în prima jumătate a lui 2017. Investiţiile au început să îşi revină datorită atât proiectelor de infrastructură, sprijinite de proiectele cofinanţate de UE, cât şi creşterii capacităţii corporative. Cu toate acestea, consumul gospodăriilor rămâne cea mai mare forţă motrice. Polonia se bucură de un alt an de îmbunătăţiri pe piaţa muncii. Rata şomajului continuă să doboare minimele record anterioare şi a scăzut la 4,7% în august 2017. Aceasta este semnificativ mai scăzută decât media UE de 7,6%. Salariile continuă, de asemenea, să crească. Din 2014, salariile au atins deja o rată de creştere solidă de cel puţin 3% pe an. Mai mult, gospodăriile poloneze se bucură de cele mai mici rate ale dobânzii băncii centrale din istorie. Ca urmare, cererea internă şi exporturile mai puternice susţinute de dinamica consolidată a comerţului global vor menţine creşterea PIB-ului Poloniei la niveluri solide în cursul următoarelor câteva trimestre.
În ciuda expansiunii economice robuste a Poloniei, procedurile de insolvenţă şi restructurare au crescut cu 14% în primele trei trimestre ale lui 2017 (comparativ cu aceeaşi perioadă a ultimului an). 
„Amendamentele la legile insolvenţei au reprezentat unul dintre motive - dar nu singurul factor determinant”, declară Grzegorz Sielewicz, Economist Regional în cadrul Coface Europa Centrală şi de Est. „Profitabilitatea mai scăzută, concurenţa intensă, presiunea asupra marjelor, întârzierile la plată şi deficitele forţei de muncă au devenit de asemenea constrângeri care duc adesea la o restrângere a lichidităţilor companiilor”. 
Defalcarea sectorială arată că aproape toate sectoarele au înregistrat un număr mai mare de proceduri în primele trei trimestre ale lui 2017. Popularitatea în creştere a procedurilor de restructurare înregistrate la nivel general în acest an poate fi aplicată şi sectoarelor. Cel mai mare număr de insolvenţe şi de proceduri de restructurare s-a înregistrat în rândul companiilor de producţie al căror procent reprezintă aproape 28% dintre toate cele înregistrate.

Insolvenţele se îndreaptă către o situaţie mai stabilizată

Coface previzionează o creştere PIB de 3,9% în acest an, cu un procent mai lent de 3,5% preconizat în 2018. Activitatea economică pozitivă a ţării va reprezenta un impuls pentru companii - dar primele semne ale unei economii supraîncălzite, cum ar fi constrângeri de aprovizionare şi deficitele forţei de muncă, vor aduce noi provocări pentru companii şi ritmul de expansiune. 
În următoarele câteva trimestre, statistica va continua să fie afectată de modificările legale implementate în ultimul an. Coface previzionează că numărul total al procedurilor de insolvenţă şi restructurare va fi mai mare cu 8% la sfârşitul lui 2017 decât în 2016, cu un total de 820 de cazuri. Rata robustă de creştere a PIB-ului va fi alimentată de o creştere stabilă a consumului gospodăriilor, o revenire a investiţiilor în active fixe şi de activităţile comerciale ale companiilor poloneze pe pieţele din străinătate. În cursul anului următor, numărul procedurilor de restructurare va arăta o uşoară creştere în timp ce insolvenţele vor continua pe un trend descendent. Coface se aşteaptă ca numărul total al procedurilor de insolvenţă şi restructurare să scadă cu 0,7% în cursul anului 2018. Retailerii vor continua să beneficieze de cheltuieli solide ale gospodăriilor, dar concurenţa intensă şi presiunea asupra marjelor vor afecta multe companii, în special pe cele mai mici. Deşi sectorul comerţului se bucură de un mediu favorabil, graţie consumului privat robust, el va rămâne un accesoriu în statistica insolvenţelor şi a restructurărilor.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Auto

  Piata artei

  Extern

  Util