Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Coface: Turcia are o creştere dinamică, dar este vulnerabilă la factorii externi

Economie mondiala


Sursa foto: annahar.com

Data adaugarii: 2018-01-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Conform unui comunicat de presă, economia Turciei a crescut considerabil în anul 2017, depăşind mult aşteptările, în ciuda evenimentelor ce s-au înregistrat acolo în anul 2016. Exporturile în creştere, redresarea consumului privat, investiţiile mari şi susţinerea cu măsuri guvernamentale a dus la această creştere economică. Finanţarea deficitului, dependenţa în creştere de investitori financiari globali, volatilitatea cursurilor de schimb valutar şi creşterea inflaţiei reprezintă vulnerabilităţile principale ale Turciei.

Creşterea continuă depăşeşte aşteptările 

Economia Turciei a înregistrat o creştere semnificativă în primele trei trimestre ale lui 2017, în urcare cu 7,4% comparativ cu anul precedent. Acest lucru s-a realizat în ciuda seriei de şocuri care au avut loc în ţară în 2016. În cursul celui de-al treilea trimestru al lui 2017, economia a crescut cu 11,1% faţă de anul precedent - cel mai rapid ritm dintre toate economiile G20. Creşterea a fost determinată în principal de sprijinul guvernamental, investiţii mai mari, creşterea exporturilor şi redresarea consumului privat.
Unul dintre cele mai mari impulsuri pentru economie a fost creşterea dimensiunii Fondului de Garantare a Creditelor (FGC cu care guvernul sprijină societăţile mici şi mijlocii) la aproape 64 mld. dolari SUA (250 mld. lire). FGC face efectiv din stat un „garant” pentru cererile de credite.
De asemenea, investiţiile au crescut cu 7,9% în primele nouă luni ale lui 2017 (2,7% în aceeaşi perioadă a lui 2016). Investiţiile globale au fost impulsionate de un salt de 12% al investiţiilor în construcţii în cel de-al treilea trimestru şi, cel mai important, de o creştere de 15,3% a investiţiilor în maşini şi echipamente (un indicator principal al capacităţii de producţie în creştere). Consumul privat a avut o creştere solidă, în special în cazul bunurilor durabile. Acest lucru reflectă impactul pozitiv pe care reducerile generale de taxe pentru produse, cum ar fi produse electrocasnice şi mobilă, le-au avut asupra economiei. 
Exporturile de bunuri şi servicii, care au crescut cu 13% în primele trei trimestre ale lui 2017 faţă de anul precedent, au sprijinit de asemenea puternic economia.
Contribuţia comerţului la creşterea PIB s-a situat la 1,4 puncte procentuale în primele trei trimestre. Redresarea din Europa continuă să stimuleze performanţa exportului Turciei.
Producţia a mers bine, cu o accelerare a activităţilor de fabricaţie şi construcţie, la fel şi sectorul serviciilor.
În acest mediu pozitiv, creşterea consumului privat este de aşteptat să fie sprijinită în prima jumătate a lui 2018. În plus, viitoarele alegeri prezidenţiale şi parlamentare din 2019 pot încuraja guvernul turc să introducă noi măsuri către sfârşitul lui 2018, pentru a sprijini activitatea economică înaintea alegerilor.

Vulnerabilităţile externe ar trebui luate în considerare

În ciuda acestor previziuni pozitive, lipsa structurală de economii a Turciei va continua să reprezinte cea mai mare ameninţare pentru economia naţională. Programul FGC al guvernului a încurajat băncile să împrumute şi a împins astfel raportul împrumuturi-depozite din sectorul bancar până la 125%, în a doua jumătate a lui 2017. Pe lângă afectarea riscurilor bancare, această situaţie accentuează de asemenea provocările legate de cursurile de schimb valutar, făcând Turcia mai vulnerabilă la volatilitatea monedei şi afectând negativ sentimentul investitorilor. Aceşti factori ar putea să limiteze investiţiile directe străine în următorii ani.
Problema Turciei privind cursurile valutare este legată de finanţarea deficitului său de cont curent, întrucât acesta este în mare parte finanţat prin afluxuri de capital pe termen scurt. Dacă ar fi contractate investiţii directe străine care sunt relativ reduse, Turcia s-ar baza mai mult pe capitalul pe termen scurt pentru finanţarea deficitului său extern. Acest lucru ar creşte dependenţa ţării faţă de investitorii financiari globali şi i-ar spori vulnerabilitatea la şocurile cursului valutar. 
Printre alte potenţiale provocări, Turcia ar trebui să fie atentă la ratele dobânzilor în creştere pentru împrumuturile bancare întrucât acest lucru reprezintă un risc important pentru dinamica investiţiei în ţară. Nivelurile ridicate ale ratelor dobânzii pe care ţara le-a atins ar putea să împiedice administrarea fluxului de numerar în sectorul corporativ şi să afecteze negativ entuziasmul companiilor pentru noi investiţii. 
În acest context economic, este posibil ca inflaţia să continue să crească din cauza slăbirii lirei turceşti în raport cu dolarul american şi cu euro. Deprecierea lirei faţă de aceste două monede din septembrie poate să pună o presiune în creştere asupra inflaţiei, atât în ceea ce priveşte preţurile de consum, cât şi cele de producţie. Preţurile mai mari şi creşterile de taxe cuplate cu o liră mai slabă ar putea, de asemenea, să influenţeze consumul privat, scăzând puterea de cumpărare. 
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Scridon Radu-Lucian:
  TURCIA. Interesanta prezentarea, este un stat modern , o punte intre economiile Westice si cele din Orient. Cunosc bine Turcia, politica de stabilitate interna, indiferent de evolutiile externe, este un factor motor pentru dezvoltarea unor economii moderne.
  2018-01-26, 14:34:18 (adresa: 5.2.217.*)
 2. de Erdo Han falit otoman sultan:
  UN STAT FEUDAL INAPOIAT BAZAT PE EXPLOATAREA COLONIILOR DIN JUR
  2018-01-26, 19:02:17 (adresa: 95.77.196.*)
 3. de .:
  2 inaintea jermaniei
  2018-01-27, 10:11:48 (adresa: 93.115.86.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

huliganii la parnaie ...
Comisia de Apărare din Camera Deputaților va anunţa dacă o audiază pe Carmen Dan

Crisul Alb nu va inunda ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

Crisul Alb nu va inunda ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

pt 27% ramasi datornici la taxa si impozite se pr ...
ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

decat ca este egal cu zero! ...
Obiective de investiții din domeniul apelor, în valoare totală de 32 mil euro

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic