Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Durata medie de încasare a creanțelor la nivel mondial

Economie mondialaData adaugarii: 2018-07-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Vestea bună despre creșterea globală vine cu o deteriorare semnificativă a termenelor de plată, potrivit studiului realizat de Euler Hermes Economic Research.Durata de încasare a creanțelor(DSO=days sales outstanding) a crescut cu +2 zile în 2017, la 66 de zile în medie pe plan mondial, cel mai înalt nivel din 2007. În ultimii 5 ani, perioada de restituire a creanțelor a fost constantă la64 de zile.
Pe măsură ce creșterea globală a accelerat, companiile și-au extins încrederea în clienții lor prin extinderea termenului de plată. Astfel, ne așteptăm ca DSO să crească cu încă o zi până la 67 de zile în 2018, datorită perspectivelor economice și financiare pozitive.
Criza economică și financiară din 2007-2008 a determinat companiile să monitorizeze îndeaproape sau să accelereze colectarea datoriilor, reflectată în scăderea accentuată a DSO (-5 zile, până la 60 zile în 2008 în medie). Revenirea la creștere economică a permis DSO să crească până la 64 de zile, rămânând constantă din 2012 până în 2016, în contextul de +2,8% p.a. creșterea medie a PIB-ului. 

Extinderea  termenelor de plată la nivel global

Pe un eșantion de 25.000 de companii listate la bursa,din 20 de sectoare și 36 țări, DSO a crescut cu +2 zile în medie la nivel global, ajungând la 66 de zile la sfârșitul anului 2017. Astfel, o singură companie din patru esteplătită de clienții săi în mai puțin de 31 de zile, iar una din patru esteplătită după 90 de zile. Prin comparație  în 2016 una din patru companii încasa o plată în termen de 88 de zile.

ExtindereaDSO reflectă o relaxare a standardelor de plată între companii. Pe măsură ce se îmbunătățește sănătatea economică globală (graficul 1), companiile tind să aibă încredere în clienții lor să le plătească, în ciuda creșterii insolvențelor companiilor mari. 

Din perspectiva nivelurilor relative ale DSO (graficul2), se evidențiază trei grupuri principale de tari: 

1) Țări cu un DSO mediu inferior sau egal cu 51 de zile.Țara cu cel mai mic DSO la nivel global fiind Noua Zeelandă cu 43 de zile. Alte țări cu perioade de încasare relativ scurte sunt Țările Nordice (Danemarca și Finlanda), Austria și Elveția, SUA și, în cele din urmă, Țările de Jos (unde s-a înregistrato creștere de patru zile a DSO-ului pe seamacreșterii puternice dinsectoarele telecomunicații, tehnologie și servicii de asistență).
2) Grupul celorlalte 7 țări pentru care DSO rămâne sub media globală cuprinde, printre altele, Germania (54 de zile), Canada (54), Brazilia (62) și Regatul Unit (53 unde DSO-ul ramane stabil, în ciuda incertitudinilor referitoare la Brexit), în timp ce Rusia înregistrează o încetinire a DSO-ului cu 2 zile  până la 56 de zile, cu un sfert dintre companii fiindplătite sub 22 de zile.
3) În cele din urmă, grupul rămas format din cele 12 țări cu un DSO mediu superior mediei globale de 66 de zile, cum ar fi Franța (74), Italia (83), Romȃnia (68) (graficul3). Chinaînregistrează cea mai mare medie DSO (92 zile).Cu un DSO mediu de 74 respectiv83 de zile, Portugalia și Turcia rămân atent monitorizate, deoarece în medie doaro companie din patru este plătită după patru luni în aceste două țări. 

Dacă ne întoarcem atenția către evoluția DSO pe sectoare de activitate notăm creșteri în sectoare precum: Aeronautica (+4 zile în 2017, +12 zile față de 2012), Automotive (+3 zile, respectiv +7 zile), Construcții (+3 zile) și Electronice (+3 zile). Doar 4 sectoare înregistrează o stabilizare a DSO: Sectorul Alimentar, sectorul bunurilor de folosințăîndelungată, Mașini Utilaje și sectorul bunurilor de larg consum, în timp ce sectorul farmaceutic și servicii au punctat o îmbunătățire a DSO.

Cel mai mare DSO se înregistreazăîn sectoarele: Aeronautica (72), Automotive (72), Mașini Utilaje (87) și Electronice (91), media globală fiind de 66 de zile.
Imediat sub media globală se situează sectorul energetic(63), sectorul Metale(58) și Sectorul  Hârtiei și Cartonului (62).
La polul opus se situează sectorul alimentar (46 de zile), transporturi (49 de zile) și sectorul bunurilor de folosințăîndelungată (49 de zile).

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  consilierul este chefliu ...
  ”Toate pensiile din România se vor dubla”

  Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  a mediului politico-infractiona l ...
  Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: