Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Firmele mici se zbat să supravieţuiască

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2013-07-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Doar 18% dintre firmele mici şi mijlocii au crescut din noiembrie 2009 până în martie 2013 şi 90% dintre IMM se autofinanţează
Victor Ponta la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor: Vreau să vă felicit că în ciuda eforturilor Guvernelor încă mai supravieţuiţi
Ovidiu Nicolescu: Mediul de afaceri s-a îmbunătăţit, nu foarte mult, pentru că pe ansamblu o proporţie mare consideră că nu sunt condiţiile necesare


Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) arată că circa 60% dintre firmele mici şi mijlocii au reuşit să-şi menţină constant nivelul afacerilor în 2009-2013 şi peste un sfert au avut scăderi, iar sursele proprii reprezintă pentru peste 90% singura formă de finanţare, nefiind astfel posibilă dezvoltarea activităţii. "Doar 17,87% dintre firme au crescut din noiembrie 2009 până în martie 2013. Acestea sunt «firme gazelă», care au supravieţuit în perioada crizei. Mediul de afaceri nu are încă funcţionalitatea necesară", a declarat, ieri, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, la lansarea Cartei Albe a IMM-urilor, ediţia a XI-a. Potrivit unui sondaj relizat în perioada martie-aprilie în rândul micilor întreprinzători, anul trecut jumătate dintre firme au avut rezultate financiare comparabile cu cele din 2011, în timp ce 30% au avut afaceri în creştere, iar 25% nu au crescut. "O situaţie îngrijorătoare este cea legată de finanţarea afacerilor. În prezent, peste 90% dintre firme se autofinanţează, în creştere de la 75% în 2012. Dacă mergi pe autofinanţare înseamnă supravieţuire, nu dezvoltare. De aceea cerem autorităţilor facilitarea accesului la finanţare pentru IMM-uri", a spus Nicolescu. În ceea ce priveşte evoluţia salariilor, din 2009 până în prezent, 60% dintre firme au menţinut nivelul retribuţiilor, 30% le-au crescut, iar restul le-au redus. IMM-urile în schimb nu au strategii pentru viitor, astfel că doar 6% au un plan strategic pentru anii următori, în timp ce 55% nu au niciun fel de strategie. Întreprinzătorii sunt însă optimişti în ceea ce priveşte viitorul afacerilor, 45% mizând pe afaceri în creştere, iar 46% pe stagnare.
"Faţă de anul trecut se constată o uşoară îmbunătăţire a mediului de afaceri, deci a crescut ponderea firmelor care apreciază că mediul de afaceri este favorabil. A crescut ponderea firmelor care apreciază că mediul este neutru şi a scăzut ponderea celor care apreciază că este stânjenitor, deci mediul s-a îmbunătăţit ceva nu foarte mult pentru că pe ansamblu o proporţie mare consideră că nu sunt condiţiile necesare. De asemenea, se arată că s-au făcut nişte progrese în special în planul inovării, efectele crizei au forţat mai multă inovare şi un lucru care merită să fie reţinut, un procent foarte mare din firme sunt optimiste, 49% din firme spun că îşi propun să dezvolte, să-şi crească performanţele, 48% spun să rămân la fel şi peste două procente vor să închidă firmele sau să vândă. Deci, este o abordare optimistă în ciuda multiplelor dificultăţi cu care sectorul este confruntat", a declarat pentru Curierul Naţional, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
În ceea ce priveşte afirmaţia directorului general al FMI, Christine Lagarde, potrivit căruia statul ar trebui să se implice mai mult şi să garanteze creditele pentru IMM-uri, Nicolescu a spus că această recomandare reflectă realităţi din România şi din alte părţi, iar modalităţile principale prin care statul poate să facă aşa ceva le reprezintă capitalizarea în continuare a FNGCIMM, capitalizarea FRC şi crearea aşa cum a propus CNIPMMR pornind de la prevederile Small Business Act, crearea unor fonduri speciale alimentate din surse europene pentru grant-uri, pentru microfinanţări şi pentru garanţii în profil teritorial pentru IMM-uri.
Întrebat de anunţul Ministerului Finanţelor referitor la modificarea şi completarea HG 274/2013 privind acordarea ajutoarelor de minimis pentru investiţiile realizate de IMM-uri, preşedintele CNIPMMR a precizat că sunt uşoare îmbunătăţiri, nişte modificări substanţiale nu a sesizat, însă aşteaptă ca în lunile următoare derularea practică a evenimentelor să arate dacă acele uşoare schimbări au efecte substanţiale în plan economic.

Ponta: Problema numărul unu a României pentru dezvoltarea actuală a economiei este lipsa creditului

"Vreau să vă felicit că în ciuda eforturilor Guvernelor încă mai supravieţuiţi. Sunteţi extrem de rezistenţi. Toate Guvernele din ultimul timp cred că au făcut sigur fără voie, nu cu voie, toate eforturile ca dumneavoastră să nu mai existaţi. Când văd aceste cifre că au rezista companii, unele chiar s-au dezvoltat este un semn bun nu înseamnă că vorbim ca înainte de 1989, mai mergem, mai puteţi rezista la nişte taxe, impozite şi controale", a declarat premierul Victor Ponta, la lansarea Cartei ale a IMM-urilor. El a spus că problema numărul unu a României pentru dezvoltarea actuală a economiei este lipsa creditului.
Ponta a afirmat că restructurarea ANAF are ca obiectiv diminuarea marii evaziuni fiscale şi controlul nejustificat al societăţilor care plătesc taxe şi impozite cu regularitate. El a precizat că noua Direcţie Antifraudă trebuie să-şi orienteze controalele către zonele cunoscute de evaziune fiscală (comercianţii de alcool, fructe, legume şi petrol).
"Cred că ăsta este rolul unei Direcţii Antifraudă, nu să fugărească fiecare mică întreprindere, ci să vadă unde pierdem miliarde de lei, de euro", a spus premierul, precizând  că doreşte ca societăţile care s-a dovedit a fi cinstite să fie controlate o dată la trei ani, nu la trei luni sau la trei zile.

Grapini: Noul Cod al Insolvenţei este finalizat. Va fi pus în dezbatere publică în august

Ministrul pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri, Maria Grapini, a spus că  noul Cod al Insolvenţei este finalizat şi va fi pus în dezbatere publică în luna august, precizând că prin noua formă a legislaţiei se urmăreşte, printre altele, eliminarea "insolvenţelor trucate".
Ea a prezentat o serie de măsuri pe care Guvernul le-a întreprins în domeniul IMM-urilor, turismului şi mediului de afaceri, amintind de asemenea, de Legea IMM-urilor şi impozitul forfetar.
Totodată, Grapini a propus CNIPMMR să realizeze o carte cu produse industriale şi de consum româneşti, arătând că acestea sunt foarte puţin cunoscute chiar în ţară.

Băghină, CECCAR: Expertul contabil este pionul numărul unu într-un IMM

"Să nu uităm că în piaţă avem cei mai buni profesionişti. Oamenii noştri sunt bine pregătiţi profesional şi pot să vă asigure servicii de calitate atât în domeniul financiar, contabil, fiscal, în domeniul gestionării resurselor materiale, umane, financiare. De asemenea, suntem apţi şi putem să coordonăm, şi să ne asumăm responsabilitatea în întocmirea planurilor de afaceri, în evaluarea riscurilor. Nu uitaţi că expertul contabil deţine întreaga informaţie contabilă care îl ajută pe manager în a stabili în cadrul unui IMM care sunt punctele tari, care sunt punctele slabe, cum evaluează riscul, cum ia decizia concretă pentru a ajunge la plus-valoare sau la performanţă. De asemenea, expertul contabil este pionul numărul unu într-un IMM, în jurul lui se învârte întreaga viaţă a IMM-ului şi acest lucru nu trebuie să-l uităm niciodată. Deci vă rog din suflet sprijiniţi-vă pe serviciile experţilor contabili, contaţi pe noi", a declarat preşedintele ales al CECCAR (mandat 2014-2018), Domnica Băghină.

Câmpeanu, ministrul Muncii: Tinerii pot dezvolta afaceri mai mici

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că firmele mici şi mijlocii reprezintă soluţia pentru reducerea şomajului în rândul tinerilor, o problemă din ce în ce mai gravă în România, în condiţiile în care multinaţionalele angajează doar tinerii foarte bine pregătiţi. Ea a spus că sunt anumite zone unde şomajul în rândul tinerilor ajunge la 25%. De asemenea, ministrul Muncii a afirmat că există în prezent o serie de programe naţionale sau finanţate din fonduri externe prin care firmele sunt încurajate să angajeze tineri.
"Prin dezvoltarea unei afaceri, prin crearea de întreprinderi, şi mai ales prin dezvoltarea producţiei, să terminăm cu magazine şi cu mall-uri, prin producţie atunci vor avea nevoie de forţă de muncă calificată şi atunci numărul celor pe care îi vor angaja va creşte, iar ponderea şomajului va fi mai mică mai, ales în rândul tinerilor. Aceştia pot să dezvolte afaceri mai mici şi atunci chiar dacă numărul persoanelor pe care le angajează în acel moment este mic dar prin multiplicare la un număr mai mare de întreprinderi numărul celor angajaţi va fi mai mare", a declarat pentru Curierul Naţional, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu.

Grapini către Ponta: CECCAR m-a ajutat foarte mult

Ministrul pentru IMM-uri, turism şi mediul de afaceri, Maria Grapini a subliniat, adresându-se premierului Victor Ponta, ajutorul pe care l-a primit din partea CECCAR.
"Aş vrea domnule prim-ministru să vă spun că CECCAR-ul m-a ajutat foarte mult în acel studiu pe care mi l-aţi trasat ca sarcină să-l fac, o nouă metodă de impozitare pentru unităţile hoteliere, şi îi mulţumesc public pentru că s-a creat un colectiv de lucru foarte bun. Este dat la Finanţe, vrem să-l aplicăm de la 1 octombrie. Este totul gata, suntem în ultima fază. Am făcut un parteneriat public-privat,  nimeni nu poate să conteste", a declarat ministrul Maria Grapini.
Şi preşedintele Consiliului Economic şi Social (CES), Florian Costache, a evidenţiat rolul important al Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România.
"Dacă vreţi într-adevăr să absorbiţi fondurile europene şi mai ales POSDRU, care ne interesează pe toţi, aveţi lângă dumneavoastră CECCAR-ul, vedeţi câte lucruri bune a făcut" s-a adresat Costache ministrului Grapini.
"Este tot voinţa primului-ministru ca experţii contabili care sunt auditori şi experţi în proiecte să-şi asume răspunderea auditului proiectului, iar OI-rurile să facă secretariat. Trebuie ca dumneavoastră, ca ministru al Muncii, şi doamna Grapini să-i solicitaţi primului-ministru acest lucru", s-a adresat preşedintele CES şi ministrului Mariana Câmpeanu.
"Vă garantez că va fi o absorbţie exponenţială pe POSDRU dacă vă sprijiniţi în oamenii aceştia minunaţi care au toate calităţile pentru a-şi pune semnătura şi a răspunde pe un document", a mai declarat Florian Costache
 
 • Currently 4.89/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.9 din 9 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de vasea carchelan:
  Pensionarii României sunt, cu siguranţă, printre cei mai batjocoriţi locuitori ai acestei planete. Au muncit o jumatate de secol în regimul comunist, timp în care statul lor, statul român, le-a luat o treime din ceea ce au produs, pe care a transformat-o în miile de fabrici, uzine, spaţii comerciale şi de birouri, hoteluri, bănci etc, spunându-le că respectivele fabrici, uzine, spaţii comerciale şi de birouri, hoteluri şi bănci sunt ale lor, ale celor din banii cărora s-a adunat acestă mare avuţie productivă, ale întregului popor. A venit 1990 şi acelaşi stat român, revopsit, s-a autoîmproprietărit , mişeleşte, samavolnic, cu toate respectivele fabrici, uzine, spaţii, hoteluri, bănci etc, pe care, apoi, le-a vândut politicienilor şi străinilor, la preţuri de nimic, lăsându-i cu ochii în soare pe cei din banii cărora se adunase bogăţia, ieşiti, sau nu la pensie. Statul comunist le-a luat salariaţilor săi nu numai profiturile realizate în economie, dar le-a mai cerut să plătească şi contribuţii de asigurări sociale (CAS), pentru pensii, adică. Aceste contribuţii au fost şi ele investite în miile de fabrici, uzine, spaţii comerciale şi de birouri, hoteluri, bănci etc. Normal ar fi fost ca, în 1990, statul român, atunci când a transformat miile de fabrici, uzine, spaţii, hoteluri, bănci etc în societăţi comerciale să constituie şi Fondul Naţional de Pensii Publice şi să-l facă acţionar la respectivele societăţi comerciale. În fond, ei erau de facto proprietari ai acelei părţi din capitalul societăţilor comerciale creat prin investirea contribuţiilor lor la fondul de pensii publice. Trebuia numai să li se recunoască acest drept. De către statul lor, statul român. Din punct de vedere tehnic, ar fi fost foarte simplu să se calculeze valoarea netă a fondului de pensii publice la data adoptării Legii 15/1990, lege prin care a început reorganizarea ca societăţi comerciale a fostelor întreprinderi de stat. Valoarea netă a oricrui fond de pensii este egală cu valoarea contribuţiilor plătite de membrii fondului, plus profiturile nete realizate prin investirea banilor fondului, minus pensiile plătite de fond. Nu ar fi fost o problemă să se ia în calcul un profit net de 7-8%. Altele ar fi fost pensiile românilor, acum, dacă, în 1990, şi după aceea, le-ar fi fost recunoscute drepturile. Nu numai că ar fi avut pensii mult mai mari, dar nu ar mai fi fost umiliţi, nu li s-ar mai fi spus că sunt întreţinuţi de actualii salariaţi. Pensiile lor ar fi fost plătite de către Fondul Naţional de Pensii Puiblice, din banii lor. Uriaşa nedreptate făcută de statul român pensionarilor săi trebuie şi poate fi îndreptată. Suferinţele şi umilinţele pensionarilor României pot fi curmate, imediat. În ultimă instanţă, depinde, în primul rând de ei, de pensionari. Numărul lor este suficient de mare, pentru a fi transformat într-o forţă de nestăvilit, care să oblige statul român să le dea înapoi ceea ce le-a furat. Propun, deci, următoarele: 1.) Constituirea Fondului Naţional de Pensii Publice. 2.) Calcularea valorii nete actuale a Fondului Naţional de Pensii Publice, care se compune din valoarea contribuţiiolr de asigurări sociale plătite de membrii fondului din 1948 până în prezent, plus un profit mediu de 7% pe an pentru fiecare din aceste contribuţii, minus pensiile plătite de la fond. 3.) Trecerea în proprietatea Fondului Naţional de Pensii Publice a acţiunilor deţinute de statul român la societăţile comerciale înfiinţate prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990, până la acoperirea integrală a valorii nete a Fondului. În cazul în care valoarea netă a Fondului Naţional de Pensii Publice este mai mare decât valoarea nominală actualizată a tuturor acţiunilor deţinute de statul român la societăţile comerciale înfiinţate prin aplicarea prevederilor Legii 15/1990, sau care ar mai fi înfiinţate, în baza aceleiaşi Legi15/1990, diferenţa va fi acoperită, treptat, din alte surse prevăzute de lege. Realizarea acestei propuneri, presupune: 1.) Oprirea, imediată, a oricărei „privatizări”, a oricărei vânzări de capital de către statul român. 2.) Unirea tuturor pensionarilor României întro Asociaţie Naţională, care să ceară şi să obţină adoptarea unei legi, prin care să fie puse în practică propunerile de mai sus. Nimic nu îi poate împiedica pe cei 6 milioane de pensionari ai României să-şi ia înapoi proprietatea şi demnitatea. Const ituirea şi funcţionarea Fondului Naţional de Pensii Publice, conform propunerilor de mai sus, va forma şi obiectul unui articol distinct în Noua Constituţie a României.
  2013-07-19, 00:04:35 (adresa: 79.116.230.*)
 2. de MORICZ:
  NU V-ATI GANDIT DACA PUTEM PUNE EGALITATE INTRE O FIRMA CARE ESATE OBLIGAT SA PLATEASCA 3 % IMPOZIT PE VENIT SI FRMELE MARI SUNT IN PIEDE RE SI NU PLATESC NIMIC SAU CEVA DE RASUL LUMII ---OARE DE CE TIN FIRMELE///// DSIN CE CE DEZVOLKTA
  2013-07-23, 18:02:26 (adresa: 94.52.215.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Dar cine e acest Lucian Isar, ca nu ma prind care ...
Lucian Isar, atac dur la adresa liderului PNL: "Poate vrea domnul Orban să îi ceară lui Isărescu bonusul de performanță"

dar la Jocurile Olimpice internationale,cum se tin ...
Un deputat cere modificări legislative împotriva abuzurilor asupra elevilor, după "Simfonia lalelelor": Copiii noştri trebuie să scape de blestemul comunismului

pnl o anexa a binomului iar Orban al serviciilor. ...
Lucian Isar, atac dur la adresa liderului PNL: "Poate vrea domnul Orban să îi ceară lui Isărescu bonusul de performanță"

NU Primarul General ,Gabriela Firea, majoreaza tax ...
PMB: Primăria Capitalei nu majorează taxele şi impozitele, ci doar pune în aplicare prevederile Codului Fiscal

sa o vedem si pe acea,amerloca. ...
O decizie spectaculară a lui Kim Jong-un: a proclamat încetarea experiențelor nucleare nord-coreene și a testării rachetelor balistice

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate