Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Ajutoare de stat pentru crescătorii de porci

Economie - Afrodita Cicovschi / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:Ministrul Agriculturii, Petre Daea, propune acordarea unui ajutor de stat pentru susţinerea produselor deficitare în domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor

Proiectul de ordonanţă propune alocarea a 10.000 de euro pentru 200 de capete porci graşi crescuţi în exploataţia beneficiarului de la care se obţine o producţie de minimum 20 tone carne

De un ajutor de stat de 3.000 euro pentru 1.000 mp spaţii protejate pot beneficia şi fermierii care cultivă tomate, dacă obţin o producţie de minimum 2 kg tomate/mpMinisterul Agriculturii a elaborat un proiect de ordonanţă prin care urmăreşte susţinerea produselor deficitare în domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor, prin instituirea unei scheme de ajutoare de stat.
Pentru acest an, propunerea MADR vizează doar carnea de porc şi tomatele, urmând ca, pe viitor, Guvernul să stabilească, prin hotărâri, produsele deficitare pentru care se aplică programe de susţinere prin aplicarea de scheme de ajutoare de minimis, dar şi condiţiile de eligibilitate, modul de acordare a acestora, cuantumul şi valoarea totală a ajutorului, precum şi modalităţile de verificare şi control.
Deocamdată, MADR propune acordarea unor ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 10.000 de euro pentru 200 de capete porci graşi crescuţi în exploataţia beneficiarului de la care se obţine o producţie de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate. Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 50 euro/cap.
Tot din acest an se vor acorda ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 3000 euro pentru 1000 mp spaţii protejate de la care se obţine o producţie de minimum 2 kg tomate/mp, justificată cu documente fiscale.
Cuantumul unitar este echivalentul în lei a 3 euro/mp.
Ulterior aprobării ordonanţei, Guvernul va elabora hotărâri prin care va aproba beneficiarii, condiţiile de eligibilitate, modul de acordare a ajutorului,valoarea anuală totală a ajutorului, precum şi modalităţile de verificare şi control.
Resursele financiare necesare acordării ajutoarelor de minimis/ajutoare de stat
prevăzute în prezenta ordonanţă se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Măsurile prevăzute în proiectul de ordonanţă intră în vigoare după data emiterii
deciziei Comisiei Europene de autorizare a acordării ajutorului de stat, după caz.

Se urmăreşte creşterea producţiei interne

În nota de fundamentare a actului normativ se arată că în domeniul agriculturii şi al creşterii animalelor concurenţa cu produse din afara ţării a avut influenţe negative în valorificarea produselor obţinute.
„Acestui context i s-au adăugat şi disfuncţionalităţile pieţei, care periclitează existenţa unei economii funcţionale şi echitabile în aceste sectoare confruntate şi în prezent cu dificultăţi legate de pierderile de venit ale producătorilor, cauzate de perturbările înregistrate pe piaţă: embargoul impus de Federaţia Rusă la începutul anului 2014, seceta severă din anii 2015 şi 2016 care a condus la creşterea costurilor inputurilor în cadrul exploataţiilor agricole”, se arată în documentul citat.

Producătorii agricoli înregistrează pierderi considerabile

În prezent, producătorii agricoli înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce priveşte dezechilibrarea raportului dintre cerere şi ofertă, în sensul ofertei excedentare.
Deşi înainte de anul 2014 România nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole în Federaţia Rusă, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat în mod indirect producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piaţa UE. Ca urmare, scăderi severe ale preţurilor au fost înregistrate chiar şi în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon.
Pe de altă parte, produsele agroalimentare deficitare care necesită sprijin financiar pentru a asigura necesarul de consum din producţia internă sunt carnea de porc şi tomatele.
În sectorul legumicol, deficitul de producţie la cultura de tomate cultivate în spaţii protejate se înregistrează în perioada decembrie-mai, din cauza neasigurării încălzirii acestora, ceea ce duce la producţii mult diminuate
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de ha-ha-ha!:
  fatatoarea fierea l-a demis pe mos gerila!
  2017-01-09, 15:14:55 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Dumnezeu s-o ierte, ca e moarta din 1990. Sau cum ...
Industria, cel mai mare angajator în 2016

Dumnezeu s-o ierte, ca e moarta din 1990. Sau cum ...
În luna octombrie, producţia industrială a crescut faţă de septembrie

Alta sinecura pentru borfasii pesede ! ...
Hotărâre de Guvern: se înfiinţează Societatea Casa de Comerţ

SUNTETI CETATENI LIBERI, NU SKLAVI pesede IN ROMAN ...
Iohannis, anunț important pentru românii plecați în Marea Britanie! Ce se întâmplă după Brexit

SUNTETI CETATENI LIBERI, NU SKLAVI pesede IN ROMAN ...
Iohannis, anunț important pentru românii plecați în Marea Britanie! Ce se întâmplă după Brexit

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic