Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Cine poate beneficia de Prima Casă în 2017

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-01-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

S-a adus o singură modificare programului începând cu 2017: se va păstra garanţia de stat de maximum 50% din valoarea creditului doar pentru locuinţele mai noi de 5 ani (sau consolidate în ultimii 5 ani pentru a rezista la seisme) şi se va reduce garanţia statului la 40%, pentru locuinţele mai vechi de 5 ani.
Cererea este în continuare mare, estimându-se un dezechilibru între cererea şi oferta de locuinţe la nivel naţional de aproximativ 250.000 de locuinţe
Avansul minim (15%-35% la creditele ipotecare standard) este greu de satisfăcut, în special de tineri

Programul Prima Casă va continua şi în acest an, legii fiindu-i adusă o singură modificare, în sensul că se va păstra garanţia de stat de maximum 50% din valoarea creditului doar pentru locuinţele mai noi de 5 ani (sau consolidate în ultimii 5 ani pentru a rezista la seisme) şi se va reduce garanţia statului la 40%, pentru locuinţele mai vechi de 5 ani.
Pe de altă parte, avansul minim (15%-35% la creditele ipotecare standard) este greu de satisfăcut, în special de tineri, după cum susţin analiştii de la Finzoom, care avertizează că, în continuare, cererea este mare, estimându-se un dezechilibru între cererea şi oferta de locuinţe la nivel naţional de aproximativ 250.000 de locuinţe.
Potrivit acestora, principalul avantaj al programului este avansul de minim 5%. Creditele se acordă doar în lei, cu o rată a dobânzii variabile formată din: ROBOR 3 luni + maximum 2% marja fixă şi fără comisioane din partea băncilor (doar comisionul fondului de garantare de 0,49%/an calculat la soldul garanţiei statului).
Programul nu face discriminări pe criterii de vârstă, venit, rural/urban în accesarea programului „Prima Casă” - condiţia fiind ca beneficiarul creditului să nu mai deţină o altă locuinţă cu o suprafaţă peste 50 mp (singur sau împreună cu soţul/soţia sau alte persoane şi nici nu are în derulare un credit ipotecar).
Motivul pentru care s-a decis continuarea programului este, în principal, nevoia de a redresa sectorul de construcţii.
„Prin introducerea reglementărilor propuse se va da prevalenţa nevoii de a crea condiţii favorabile atât pentru creşterea fondului locativ, cât şi pentru îmbunătăţirea celui existent. Prin stimularea achiziţiei de locuinţe noi în cadrul Programului se urmăreşte interesul general de dinamizare a activităţii de construcţii cu efecte antrenante în economie şi asupra creării de noi locuri de muncă şi de implementare a unor măsuri menite să prevină accentuarea dezechilibrelor existente între cererea şi oferta de locuinţe”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ. 
Astfel, s-au introdus reglementări privind garantarea de către stat în procent de 50% din valoarea creditelor destinate achiziţiei de locuinţe (exclusiv principalul) a locuinţelor noi şi/sau consolidate, iar pentru locuinţele care nu se încadrează în această categorie procentul garantat de stat va fi de 40% în valoarea creditelor destinate achiziţiei de locuinţe (exclusiv principalul). 
„Se urmăreşte facilitarea achiziţiei de locuinţe noi şi/sau consolidate, având ca efect asigurarea unei calităţi corespunzătoare a colateralului, şi întărirea capacităţii de recuperare a creanţelor rezultate din plata garanţiilor de stat acordate în cadrul Programului”, se arată în documentul citat.
Prin locuinţa în sensul programului „Prima casă” se înţelege orice imobil cu destinaţia de locuinţă, alcătuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, căile de acces, anexele gospodăreşti, facilităţile, dependinţele, dotările şi utilităţile, aferente acesteia, care satisface cerinţele de locuit ale unei persoane sau familii. 
Prin locuinţa nouă în sensul programului „Prima casă” se înţelege orice imobil care respectă cerinţele pentru a fi încadrată în categoria imobilelor cu destinaţia de locuinţă, recepţionat la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. 

Sunt acceptate şi locuinţele consolidate în vederea reducerii riscului seismic

În sensul programului „Prima casă”, locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat vor fi asimilate locuinţelor noi. Se propune ca termenul de 5 ani aplicabil în cazul locuinţelor noi şi/sau consolidate să fie calculat în funcţie de data efectuării recepţiei la terminarea lucrărilor, având ca punct final data solicitării creditului garantat (element care poate fi controlat în cadrul analizei). 
Pentru asigurarea funcţionalităţii Programului şi pentru a avea timpul necesar realizării noilor dezvoltări ale aplicaţiei informatice dedicate implementării programului „Prima casă” se propune introducerea unei dispoziţii tranzitorii conform căreia solicitările de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului „Prima casă” transmise cu încadrarea în limita plafonului de garantare alocat până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se soluţionează prin aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii lor.
Totodată, pentru a se asigura un termen rezonabil pentru implementarea modificărilor la nivelul normelor metodologice de aplicare a OUG nr.60/2009, se propune un termen de 30 zile în care să fie modificate şi completate în mod corespunzător prevederile Hotărârii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a Programului „Prima casă”, cu modificările şi completările ulterioare. 

Programul, implementat în 2009

Programul „Prima casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care fluxurile specifice tranzacţiilor pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit de investiţii imobiliare destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile de credit conform normelor de creditare proprii.
„Pe acest fond, la care se adaugă şi faptul că a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante - problema locativă, programul «Prima casă» a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie şi stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcţiilor. Garanţiile pentru creditele destinate achiziţiei sau construcţiei de locuinţe în cadrul Programului se acordă numai în lei, de către finanţatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat în cadrul etapelor anterioare”, scria MFP. 

Garanţiile acordate în 2016 sunt de peste 2,6 miliarde lei

Plafonul total de garantare alocat pentru anul 2016 este de 2.690,3 milioane lei. De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii octombrie 2016, au fost acordate 201.080 garanţii, în valoare totală de 17,24 miliarde lei. De la începutul anului 2016 până la finele lunii octombrie au fost acordate 30.044 garanţii, în valoare totală de 2,8 miliarde lei. 
Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 24.11.2016, au fost plătite 502, iar valoarea totală a garanţiilor plătite este de 41,7 milioane lei. 
Un număr de 129 de cereri de executare, în valoare totală de 540.281,65 lei, au fost respinse la plată. 
Din garanţiile executate, un număr de 13 garanţii, în valoare totală de 1.028.670 lei, au fost repuse în vigoare, iar diferenţa până la 767 cereri de executare a garanţiilor înregistrate este reprezentată de cereri retrase de la plată, garanţiile aferente fiind încă în vigoare.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de mortariceanu:
  cine? orice smecher care gaseste prosti sa se injuge!
  2017-01-09, 15:37:33 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

CA IN CONGO, TOVARASI, DOAR CA ACOLO NU E IARNA SI ...
Romanii au salarii mari, dar nu isi dau seama

SPERAM CA PRIMARUL DIN BUCALE !!! ...
Grecia: Primarul din Salonic a fost bătut pe stradă de extremiștii de dreapta

Romania inca,are leul romanesc ...
Italia ar putea ieși din Zona Euro. Planul populiştilor care au câştigat alegerile

DOAR SALARIUL MINIM NET E DE 200 EURO IN ROMANIA A ...
Romanii au salarii mari, dar nu isi dau seama

OLTENIA SI TELEORMAN NU VREA AUTOSTRAZI ! ...
Moldova vrea autostradă: Sute de maşini sunt în drum spre Bucureşti pentru a cere Guvernului urgentarea proiectelor de infrastructură

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic