Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

România, în criză energetică. Producția națională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul țării

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-02-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Transelectrica a anunţat că este mandatată să aplice măsurile de salvgardare cu caracter tehnic și comercial conform art. 6, alin. (3) din Regulamentul privind stabilirea măsurilor de salvgardare în situații de criză apărute în funcționarea Sistemului Energetic Național

România trebuie să importe mai multă energie pentru că producția națională de energie electrică nu mai poate acoperi consumul țării

Luni dimineață consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferența fiind de 475 de MW


Operatorul de transport al energiei electrice – Transelectrica – a anunţat că este necesară creşterea importurilor de energie electrică pentru că producția națională  nu mai poate acoperi consumul țării.
Potrivit informării Transelectrica,  luni dimineață, la ora 10:00, consumul era de 9.120 de MW, iar producția totaliza 8.654 de MW. Soldul import-export era pozitiv, adică importurile sunt mai mari decât exporturile, diferența fiind de 475 de MW.
Cele mai mari cantități importate provin din Ucraina (407 MW), Ungaria (145 de MW) și Serbia (125 de MW).
Producția națională era asigurată de cărbune — 2.642 de MW, hidrocentrale — 2.228 de MW, centrala nucleară de la Cernavodă — 1.370 de MW, turbine eoliene — 123 de MW, panouri fotovoltaice — 199 de MW, biomasă — 47 de MW.
„Ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern nr. 10/13.01.2017, C.N.T.
E.E Transelectrica S.A., în calitate de Operator de Transport și de Sistem este mandatată să aplice măsurile de salvgardare cu caracter tehnic și comercial conform art. 6, alin. (3) din Regulamentul privind stabilirea măsurilor de salvgardare în situații de criză apărute în funcționarea Sistemului Energetic Național, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 142/2014”, a comunicat luni compania.
Potrivit acesteia, Dispecerul Energetic Național urmărește permanent și prognozează evoluția consumului de energie electrică, situația stocurilor de combustibil și a disponibilității unităților de producție, evoluția debitului Dunării și a stocurilor de apă din principalele lacuri de acumulare, informându-se asupra prognozei meteorologice pentru zilele următoare, în special în ceea ce privește fenomenele meteo extreme și atenționările emise de către ANM.
Pe de altă parte, Dispecerul Energetic Național colaborează cu Dispeceratul Național de Gaze Naturale (DNGN) în vederea informării reciproce privind parametrii de funcționare în cele două sisteme, precum şi cu operatorii de transport și de sistem din țările vecine în scopul coordonării funcționării interconectate a sistemelor și cunoașterii stării de funcționare a acestora.
„În urma evaluării stării de funcționare a sistemului, a prognozelor de consum și a celor meteorologice cât și a rezervelor de energie existente, în vederea asigurării securității și continuității în alimentarea cu energie electrică a populației, Dispecerul Energetic Național poate declara starea de criză în Sistemul Electroenergetic Național”, se arată în comunicatul Transelectrica.

Măsurile de salvgardare

 În acest caz se pot pune în aplicare, gradual, mai măsuri de salvgardare printre care trecerea unor centrale de la funcționarea pe gaze naturale la cea pe combustibil alternativ (păcură), în conformitate cu HG 844/2016, Anexa 1A. Măsura se aplică pe baza notificării primite de la DNGN, în conformitate cu planul comun de măsuri; reducerea/anularea capacității de interconexiune disponibilă pe direcția de export; reducerea/anularea schimburilor de energie notificate pe direcția de export; limitarea în tranșe a consumului de energie electrică.
„Precizăm că limitarea nu afectează populația, aceasta fiind aplicată doar consumatorilor industriali prin restricționarea consumului la o putere minimă tehnologică, în conformitate cu prevederile din contractele de furnizare a energiei electrice”, a informat Transelectrica, precizând că măsurile de aplică în conformitate cu acordurile bilaterale privind alocarea capacității de interconexiune cu operatorii vecini.
Compania precizează că măsurile de salvrgardare se pot aplica în ordinea prezentată și în mod gradual, în funcție de situația din Sistemul Electroenergetic Național în momentul luării deciziei.
„Precizăm că aceste măsuri au fost deja luate de către unii operatori de transport și sistem din țările vecine (Bulgaria, Grecia). Măsuri similare sunt avute în vedere și de alte țări din Europa (Franța, Belgia, Italia ș.a.)”, încheie compania.

Ministerul Energiei, informat încă din 13 ianuarie

Transelectrica a notificat în 13 ianuarie Ministerul Energiei, Ministerul Economiei şi ANRE cu privire la iminenţa apariţiei unei situaţii de criză în funcţionarea SEN.
În notificarea transmisă autorităţilor, operatorul de transport atrage atenţia asupra prognozelor meteorologilor, care indică un nou interval de vreme severă în perioada imediat următoare (17 - 20 ianuarie 2017), dar şi asupra deficitului de energie electrică înregistrat din cauza reducerii nivelului Dunării, debitul acesteia atingând un minim fără precedent în ultimii ani (circa 1800 mc/s).
Nu în ultimul rând, Transelectrica avertizează asupra scăderii rezervelor de apă din marile acumulări hidroenergetice ca urmare a utilizării acestora la echilibrarea sistemului şi a deficitului semnificativ de energie electrică din zona de sud-est a Europei pe fondul valului de frig care a cuprins Regiunea încă din 6 ianuarie 2017.
„Consumurile mari de gaze naturale (medii de 70 de milioane de mc/zi), dar şi de energie electrică (de peste 9500 MW la vârfurile de consum începând cu ziua de luni, 9 ianuarie 2017 şi cu un maxim de 9730 MW în data de 10 ianuarie 2017, în intervalul 18:00 - 19:00); Afectarea surselor de energie electrică produsă din surse regenerabile, în mod deosebit parcurile eoliene; Aprovizionarea îngreunată a centralelor din cauza transportului dificil al cărbunelui; Impactul defecţiunilor asupra capacităţii de producţie a unor grupuri energetice”, sunt alte argumente pe care operatorul de transport al energiei electrice le aduce în notificarea transmisă autorităţilor
 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Sa se stie:
  Daca Hidroelectrica ar fi auditata cat mai des s- ar constata ca in afara celor 3 luni de iarna , pentru care guvernantii tipa in gura mare ca trebuie sa importam , productia hidro este necontrolabila iar furaciunea se situeaza catre miliardul se euro. Asa ca aceste importuri de urgenta se pot achita fara probleme daca se vrea.
  2017-02-13, 13:05:27 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de pop:
  Castiga bani cu cel mai platit panel de sondaj din Romania Pentru participare primeşti între 0.20€ si 2€ pentru un sondaj Bonus la inregistrare 1,50 Euro Incepe si tu sa castigi bani online E simplu si gratis. inregistreaza-te aici http://bit.ly/2f21VU h
  2017-02-13, 13:10:47 (adresa: 79.118.107.*)
 3. de dragnea, infractor:
  mai puneti o haina pe voi!
  2017-02-13, 16:49:18 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

DOAR SALARIUL MINIM NET E DE 200 EURO IN ROMANIA A ...
Romanii au salarii mari, dar nu isi dau seama

OLTENIA SI TELEORMAN NU VREA AUTOSTRAZI ! ...
Moldova vrea autostradă: Sute de maşini sunt în drum spre Bucureşti pentru a cere Guvernului urgentarea proiectelor de infrastructură

FORZA, ITALIA ! ...
Italia ar putea ieși din Zona Euro. Planul populiştilor care au câştigat alegerile

Dar ce parere aveti despre poporul britanic, care ...
Italia ar putea ieși din Zona Euro. Planul populiştilor care au câştigat alegerile

https://sites.goog le.com/view/medicort opedcond ...
Medicul Paul Iancu, condamnat la 3 ani de închisoare cu executare, vrea dreptate de la colegi

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Actualitate Companii

Politic