Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Noi reguli pentru comercianţii de vin vrac

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-03-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Expunerea şi/sau vânzarea cu amănuntul a vinului vrac în pieţe, târguri, oboare, pe marginea şoselelor, în spaţii improprii este interzisă şi se sancţionează contravenţional
Vinul vrac poate fi vândut exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului
În acest spaţiu este interzisă vânzarea altor produse alimentare sau nealimentare
 
Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de comercializare a vinului vrac fără denumire de origine controlată, fără indicaţie geografică şi fără denumire de soi, care impune comercianţilor o serie de reguli. 
Printre acestea se numără obligativitatea de comercializare cu amănuntul a vinului vrac exclusiv în spaţii comerciale autorizate în acest scop, care să asigure menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinului, precum şi interdicţia de a vinde, în acelaşi spaţiu, alte produse alimentare sau nealimentare.
De asemenea, expunerea şi/sau vânzarea cu amănuntul a vinului vrac în pieţe, târguri, oboare, pe marginea şoselelor, în spaţii improprii este interzisă şi se sancţionează contravenţional.
„Pentru menţinerea caracteristicilor fizico-chimice şi organoleptice ale vinurilor supuse comercializării cu amănuntul, spaţiile comerciale destinate acestui scop trebuie să îndeplinească condiţiile de igienă corespunzătoare, precum şi următoarele condiţii minime de dotare: - sistem de ventilaţie; - sistem de menţinere a unei temperaturi optime; - sistem de alimentare cu apă şi de canalizare; - pardoseală din materiale minerale (gresie, faianţă etc); - vase confecţionate din materiale care să nu contribuie la deprecierea produsului depozitat (lemn, sticlă, inox, polistif); - certificat de litrare, pentru recipientele cu o capacitate mai mare de 300 litri”, se arată în norme. 

Vasele, etichetate vizibil

De asemenea, vasele din care se comercializează cu amănuntul vinul vrac trebuie etichetate vizibil şi lizibil pentru cumpărător, iar în sistemul de etichetare vor fi cuprinse minimum următoarele indicaţii: - categoria de calitate - vin; - tipul de vin dat de conţinutul în zahăr: sec, demisec, demidulce, dulce; - culoarea vinului supus comercializării; - producătorul şi/sau furnizorul.
În cazul utilizării recipientelor cu capacitate mai mare de 500 litri, este obligatorie asigurarea protecţiei antioxidante prin utilizarea de gaz inert (CO2, N2 etc.). În spaţiile comerciale autorizate pentru vânzarea cu amănuntul a vinului vrac este interzisă depozitarea permanentă sau temporară a altor loturi de vin vrac decât cele destinate comercializării. 
În spaţiile destinate comercializării cu amănuntul a vinului vrac se interzice efectuarea oricăror practici şi tratamente oenologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 512 din 20 iulie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr.164/2015. 

Autorizarea spaţiilor

Autorizarea spaţiilor destinate comercializării cu amănuntul a vinurilor vrac se face de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti, în conformitate cu prezentele norme metodologice. În vederea autorizării, comercianţii de vin vrac solicită în scris Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti autorizarea spaţiilor de comercializare.
 
Eliberarea autorizaţiei, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3, se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data solicitării, pe baza procesului-verbal de constatare a îndeplinirii condiţiilor de autorizare, întocmit de consilierii cu atribuţii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti. 
Autorizaţiile eliberate de către Direcţiile pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti se vizează anual, în urma verificării menţinerii condiţiilor care au stat la baza autorizării de către consilierii cu atribuţii. 

Recepţia calitativă şi cantitativă a vinului

Comercianţii cu amănuntul de vin vrac au obligaţia efectuării recepţiei cantitative şi calitative a vinului aprovizionat, înainte ca acesta să fie supus comercializării cu amănuntul.
Recepţia calitativă se face în momentul achiziţionării şi constă în prelevarea de probe şi transmiterea unei probe prelevate la un laborator autorizat, în vederea efectuării analizelor fizico-chimice şi organoleptice.
Analizele fizico-chimice pentru atestarea calităţii vinului vrac sunt: - concentraţie alcoolică; - densitate relativă. - aciditate totală exprimată în acid tartric; - aciditate volatilă exprimată în acid acetic; - acid citric - dioxid de sulf liber; - dioxid de sulf total; - extract sec nereducător; - zaharuri reducătoare grame/litru.  
Prelevarea probelor din loturile de vin aprovizionat se va face în prezenţa atât a comerciantului, cât şi a furnizorului.
Din fiecare lot de vin se vor preleva câte 4 probe de minimum 750 ml, care vor avea următoarele destinaţii: o probă se păstrează la furnizor, o probă se păstrează de către comerciant şi 2 probe se transmit la un laborator autorizat, din care dintr-una se vor efectua analizele, iar cealaltă se păstrează ca probă martor. Recipientele în care se vor preleva probe vor fi curate, lipsite de alţi factori externi care pot altera rezultatul probelor.
Probele prelevate vor fi sigilate atât de către furnizor, cât şi de către comerciant şi vor fi etichetate, în conformitate cu anexa nr. 4 la prezentul ordin. 
Comercianţii au obligaţia să păstreze probele prelevate din vinul achiziţionat, timp de 30 de zile de la epuizarea lotului respectiv. 
Neefectuarea analizelor fizico-chimice de către comerciant după efectuarea achiziţiei atrage răspunderea comerciantului, care este responsabil de calitatea vinului comercializat.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  STATUL AR VINDE TITLURI, DA NU CUMPARA NIMENI ! ...
  Teodorovici: Statul a împrumutat 18,6 miliarde lei, de pe piața internă, de la începutul anului

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: