Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Ţări şi sectoare cu risc la nivel mondial

EconomieData adaugarii: 2017-04-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Încrederea în mediul de afaceri este pusă din nou la îndoială, în ciuda persistenţei riscurilor politice
Surpriza principală din economie, de la începutul anului 2017: creşterea încrederii în mediul de afaceri devine perceptibilă, dar încă nu generează un progres la scară largă, în ceea ce priveşte evaluarea de risc de ţară.
Scenariul global: o uşoară accelerare a creşterii PIB-ului, comerţului şi preţului petrolului

Indicii de încredere PMI (Purchasing Managers Index) pentru companii au crescut considerabil, în ciuda contextului în care persistă riscurile politice în SUA (politicile comerciale şi externe ale noului guvern) şi în Europa (alegeri cu rezultate incerte). În această etapă, piaţa financiară, ce aduce riscuri politice şi de încredere în mediul afacerilor, rămâne flexibilă.
Gospodăriile şi companiile continuă să genereze consum şi să facă investiţii. În spatele acestui fenomen poate fi văzută scăderea riscului de deflaţie în economiile avansate şi în China, precum şi condiţiile de finanţare extrem de favorabile din Zona Euro (cu excepţia Portugaliei şi a Greciei). 
Această revenire marcantă a încrederii în economiile avansate şi în redresarea economică din ţările în curs de dezvoltare (previziuni: Rusia +1, Brazilia +0.4%) a determinat Coface să actualizeze prognoza economică de creştere la nivel mondial la +2,8% şi pe cea a comerţului mondial la +2,4% (după 1% în 2016). 

Efecte încă greu de anticipat

Aceste semne de ameliorare sunt încă prea timide pentru a încerca o îmbunătăţire generalizată a evaluărilor de ţară şi sectoriale. Activităţile întreprinderilor vor rămâne constrânse de datoriile mari şi în creştere, de economiile emergente, împreună cu ameninţarea riscului protecţionist, politic şi social în ţările avansate şi emergente. 
Republica Cehă (nou actualizată la A2) şi Letonia (nou actualizată la A3), integrate în lanţul de producţie european, vor continua să înregistreze o creştere destul de susţinută în acest an şi vor beneficia de o evoluţie ascendentă a investiţiilor publice.
Republica Cehă beneficia de o dinamică a vânzărilor solide de maşini în UE. Israel (nou actualizată la A2) îmbină o creştere solidă, cu niveluri scăzute ale şomajului şi inflaţiei, îmbunătăţind astfel perspectivele pentru sectoarele orientate spre piaţa internă. 
După ce a trecut printr-o retrogradare iniţială în iunie anul trecut, Mozambic este în continuare retrogradat la E, „risc extrem”, din cauza ameninţărilor grave aduse la adresa stabilităţii politice şi a situaţiei în ceea ce priveşte incapacitatea de plată a ţării.

Veşti bune în cazul sectorului metale din China şi Brazilia, precum şi a construcţiilor din Franţa şi din Brazilia

În ceea ce priveşte sectoarele, metalele au reprezentat, în ultimii trei ani, un risc mare, indiferent de regiune, însă îmbunătăţirile în ceea ce priveşte această situaţie au început să se facă simţite. Creşterea producţiei de metale încetineşte în China, în timp ce preţurile au o tendinţă ascendentă, impulsionate de un nivel ridicat de activitate în industria construcţiilor şi a automobilelor în SUA, precum şi a îmbunătăţirii acestor sectoare în Europa de Vest. Impunerea tarifelor vamale pentru produsele din oţel din China a oferit un răgaz producătorilor din domeniu, aflaţi în Europa şi în America Latină. În acest context, Coface actualizează evaluările sectorului de la „risc foarte ridicat” la „risc ridicat” în America Latină, condusă de Brazilia, şi de Asia, aflată în curs de dezvoltare, în special datorită creşterii cererii interne din China. 
Cu toate acestea, în America Latină, şi în special în Brazilia, există o tendinţă pozitivă în industria construcţiilor, datorită scăderii rapide a ratelor dobânzilor băncii centrale, şi bineînţeles a industriei energetice, în ciuda incertitudinilor în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. Riscul acestor sectoare s-a îmbunătăţit şi se află la un nivel „ridicat”.
În cele din urmă, în Europa de Vest, două sectoare ies în evidenţă. În Franţa, industria construcţiilor se află la un nivel de „risc mediu”, beneficiind de o revenire a pieţei, datorită ratelor scăzute ale dobânzilor şi mecanismelor de stimulare fiscală. Marea Britanie se confruntă cu o stagnare în ceea ce priveşte cumpărăturile făcute de gospodăriile afectate de inflaţie, ceea ce explică retrogradarea riscului pentru sectorul retail al ţării, la gradul „ridicat”.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Era normal ca propunerea lui Basescu ca Moldova sa ...
  Iohannis: Intrarea Republicii Moldova în UE via unirea cu România nu cred că e o soluție foarte fezabilă în acest moment

  conceptul este :,oameni in functii de institute ...
  Premierul Tudose se delimitează în premieră de "statul paralel" invocat de Liviu Dragnea: "Nu înţeleg conceptul, sincer. Eu îmi văd de Guvern"

  ha ha ha ati ramas fara obiectul muncii? ...
  Seful Ordinului Arhitectilor Bucuresti, critici pentru Gabriela Firea: Acum ca vine vacanta de iarna, speram sa va faceti timp si pentru problemele de arhitectura si urbanism ale Capitale

  bnr ,unul din statul paralel. ...
  BNR a anuntat indicatorii monetari

  cu alegeri anticipate merkel nu mai E. ...
  Partidele din Germania, incapabile să-și asume responsabilitățile guvernării

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Specializat

  Politic

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Piata farma

  Extern

  Util