Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Ajutor de minimis pentru vânzarea lânii

Economie - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-05-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Beneficiarii vor primi câte 1 leu pentru fiecare kg de lână comercializată, dar nu mai mult de 15.000 euro de-a lungul a 3 ani. Schemei îi este alocată suma totală de 36 mil. lei

Potenţialii beneficiari trebuie să deţină o exploataţie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care cere acordarea sprijinului către o entitate autorizată sanitar-veterinar în acest scop.

Crescătorii de oi şi de capre s-au plâns în nenumărate rânduri că, în ultimii ani, sunt nevoiţi să ardă sau să îngroape lâna recoltată de la animale pentru că nu există cumpărători


Ministerul Agriculturii a elaborat un proiect de act normativ prin care doreşte să stimuleze crescătorii de oi şi capre în vederea facilitării comercializării lânei. Măsura a fost luată după ce mai mulţi crescători s-au plâns că, în ultimii ani, sunt nevoiţi să ardă sau să îngroape lâna recoltată de la animale pentru că nu există cumpărători.
Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României. Potrivit proiectului, ajutorul de minimis reprezintă ajutorul acordat unei întreprinderi, „a cărui valoare cumulată pe durata a trei exerciţii financiare, exerciţiul financiar în cauză şi două exerciţii financiare precedente, nu depăşeşte echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro, stabilită prin Regulamentul de minimis în sectorul agricol”.
Schema de ajutor de minimis nu se aplică următoarelor categorii de ajutoare: a) ajutoarelor a căror valoare este fixată pe baza preţului sau a cantităţii de produse cumpărate sau introduse pe piaţă; b) ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre, respectiv ajutoarelor direct legate de cantităţile exportate, ajutoarelor destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export; c) ajutoarelor condiţionate de utilizarea preferenţială a produselor naţionale faţă de produsele importate.
În ceea ce priveşte beneficiarii, aceştia pot fi producători agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător valabil până la data plăţii ajutorului de minimis; producătorilor agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; producătorilor agricoli persoane juridice.
Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii, beneficiarii care solicită ajutoare de minimis conform prevederilor prezentei hotărâri trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii.
Astfel, potenţialii beneficiari trebuie să deţină o exploataţie înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care cere acordarea sprijinului către o entitate autorizată sanitar-veterinar în acest scop.

Plăţile, o dată pe an

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, beneficiarii urmând să primească 1leu/kg lână comercializată.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere, după ce vor prezenta direcţiilor de agricultură factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată.
„Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt de 36.000.000 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018 la capitolul 83.


01 «Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare», articolul 40.15 «Sprijinirea producătorilor agricoli»”, se arată în proiectul postat miercuri pe site-ul MADR.

De ce documente este nevoie

Începând cu data intrării în vigoare a hotărârii, beneficiarii depun o cerere de înscriere în Program prin care solicită înregistrarea în Registrul unic pentru accesarea Programului de susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii, însoţită de: copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/Registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică, după caz; dovadă cont activ bancă/trezorerie; declaraţie pe propria răspundere.
Cererea trebuie să cuprindă efectivul de animale deţinut şi cantitatea de lână estimată a se comercializa, în anul de cerere.
Direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti înregistrează cererile, le verifică împreună cu documentele anexate şi întocmesc Registrul unic pentru accesarea Programului susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii.
„În situaţia în care se constată că solicitantul a depus cereri pe raza mai multor judeţe, reprezentanţii Direcţiilor pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, se pun de acord asupra solicitărilor formulate, urmând ca plata să fie efectuată la nivelul structurii unde a fost solicitată suprafaţa cea mai mare, după transmiterea tuturor documentelor”, se mai arată în proiect.Suma reprezentând ajutor de minimis ţine cont de sumele acordate anterior beneficiarului în temeiul Hotărârii Guvernului nr.638/2016 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli de berbeci/ţapi de reproducţie din rase specializate”, al Hotărârii Guvernului  nr.723/2016 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli de juninci din rase specializate de taurine, juninci din specia bubaline şi/sau tauri de reproducţie din rase de carne”, al Hotărârii Guvernului nr. 852/2016 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru achiziţionarea de către producătorii agricoli de animale de reproducţie din rase pure şi/sau hibride din specia porcine”, precum şi orice alte sume acordate prin scheme de ajutor de minimis, în perioada 2015-2017.

 

 


 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pilonul doi este ca la caritas sau fni ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Nu trebuie sa fi fost soarece de birou din Ministe ...
  Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

  Iata cine maltrateaza Romania si cine o sustine di ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: