Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

România, locul 50 din 149 de state evaluate după Indicele Prosperităţii

EconomieData adaugarii: 2017-06-19

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Crăciun, BCR Pensii: Deşi în România prosperitatea a crescut, încrederea e la un nivel foarte scăzut. Poate că distribuţia acestei prosperităţi nu a fost uniformă

România ocupă locul 50 în rândul a 149 de state evaluate în cadrul Indicelui Prosperităţii pentru 2016 realizat de Legatum Institute şi citat de hotnews.ro. Un mediu de business îmbunătăţit, o libertate personală sporită şi eforturile de îmbunătăţire a guvernanţei au ajutat România să se poziţioneze pe locul 50 în cadrul indicelui prosperităţii. Cel mai prost stăm la capitolul „încredere între oameni şi între cetăţeni şi instituţii”, se mai arată în prezentarea făcută joi cu ocazia lansării studiului.
„Ar trebui să ne uităm cum stăm în regiune, mai degrabă la nivelul global. Văzând însă ce ţări din regiune sunt deasupra noastră, cred că ocupăm o poziţie corectă”, a spus joi Radu Crăciun, fost economist-şef al BCR, în prezent preşedintele BCR Pensii. Europa Centrală şi de Est stă foarte prost la capitolul „capital social” în ansamblu. Nu doar România. „Este o moştenire grea pe care o are întreaga regiune. Ţine şi lipsa de tradiţie democratică”, a mai adăugat Crăciun.
„Întrebarea este că, deşi în România prosperitatea a crescut, capitalul social, încrederea e la un nivel foarte scăzut. Poate că distribuţia acestei prosperităţi nu a fost uniformă, iar asta poate duce la erodarea încrederii şi sapă la temelia societăţii noastre şi la temelia prosperităţii”, mai spune Radu Crăciun.

Ce progrese a făcut România

De la aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a înregistrat progrese treptate la capitolul prosperitate, devansând Bulgaria, care s-a alăturat UE în acelaşi an.
Creşterea economică rapidă, investiţiile străine în creştere şi continuarea procesului de liberalizare a pieţelor au condus la un mediu de business mai flexibil şi mai dinamic.
Graţie unei deschideri mai mari şi unei toleranţe sporite, românii se simt acum mai liberi să-şi trăiască vieţile aşa cum îşi doresc.
Totuşi, ca şi în cazul altor state post-comuniste, corupţia şi guvernanţa rămân probleme majore. Deşi se depun eforturi semnificative de reducere a corupţiei şi pentru o transparenţă sporită, sunt necesare progrese suplimentare la acest capitol dacă România doreşte să avanseze din punct de vedere al prosperităţii şi să concureze cu celelalte ţări membre ale UE, potrivit oficialilor Legatum Institute.
Indicele Legatum al prosperităţii este un cadru care ajută la evaluarea unei ţări în funcţie de promovarea prosperităţii cetăţenilor ei, reflectând progresul economic şi social în raport cu nouă piloni ai prosperităţii, care variază de la guvernanţă şi mediu de afaceri la capital social, şi nu mai puţin de 104 variabile. Acest cadru cuprinzător face din indicator un instrument de măsurare a progresului uman într-o ţară, oferind în acelaşi timp o imagine a procesului de formare a prosperităţii. 

Raport special al ECE

Ediţia 2016 a studiului privind prosperitatea globală a venit cu un raport special dedicat ECE. Aici se arată că prosperitatea regiunii este la 87% din media Europei de Vest. Veniturile au ajuns abia la 47% din medie. România ocupă locul 11 în regiune, după Ungaria şi Croaţia, fiind urmată de Macedonia şi Bulgaria.
Pe primul loc se situează Austria, economie care n-a făcut parte din blocul comunist. Dintre ţările foste comuniste, pe primul loc stă Slovenia, urmată de Estonia, Cehia, stat care face acum parte din grupul celor dezvoltate, şi Polonia, cea mai mare economie est-europeană. Ultimele poziţii sunt ocupate de Serbia şi Albania.
Raportul Legatum arată că o mare parte din cursa de convergenţă a  prosperităţii din ECE cu cea din vest a avut loc într-un mediu economic global dinamic. Reintegrându-se în economia globală, regiunea a obţinut un avans semnificativ din comerţ. Ţările care s-au alăturat Uniunii Europene au primit credibilitate instituţională şi intrări nete mari de capital. Cetăţenii acestor ţări s-au mutat în vest în căutarea unui loc de muncă mai profitabil, ceea ce a dus la diminuarea diferenţei de salarii dintre est şi vest.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  dancila este de unica folosinta pentru infractorul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  erata:de stiut cuM..,; ,,monedei "(societatii) ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  adica intorc societatea cubaneza la 180°inapoi ,l ...
  Cuba și-a modificat Constituția. Este recunoscută economia de piață, dar «nu va exista un viraj capitalist»

  deja in Anglia este seceta si cu interdictia oblig ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  Noi achiziţii în apărare: Alte 5 avioane de tip F-16 ar urma să intre în dotarea forţelor armate române

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie