Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Banca Mondială: care sunt oraşele unde poţi face uşor o afacere

Economie


Sursa foto: oradeamagazin.ro

Data adaugarii: 2017-07-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Doing Business în Uniunea Europeană 2017: Bulgaria, România şi Ungaria este cel mai recent dintr-o serie de studii ce extinde analiza comparativă la oraşe secundare din unul sau mai multe state membre ale UE astfel încât să ofere o prezentare mai completă a mediului de afaceri şi a cadrului legislativ.

Această ediţie acoperă 22 de oraşe din Bulgaria, România şi Ungaria. Raportul vizează reglementările aplicabile mediului de afaceri şi aplicarea acestora în cinci etape din ciclul de viaţă al unei societăţi comerciale mici sau mijlocii: constituirea unei societăţi, obţinerea autorizaţiei de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică, înregistrarea transferului dreptului de proprietate şi soluţionarea litigiilor comerciale în primă instanţă.  
În România, studiul analizează reglementările aplicabile mediului de afaceri şi impactul acestora asupra întreprinzătorilor din 9 oraşe: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Oradea, Ploieşti şi Timişoara. 
Întreprinzătorii români se confruntă cu diferite obstacole de reglementare, în funcţie de locul în care îşi stabilesc afacerile. Punerea în aplicare a reglementărilor aplicabile mediului de afaceri şi eficienţa instituţiilor publice diferă semnificativ de la oraş la oraş. Cele mai mari decalaje există în obţinerea autorizaţiilor de construire, racordarea la reţeaua de energie electrică şi soluţionarea litigiilor comerciale. 
De exemplu, o autorizaţie de construire se obţine în 156 de zile în Oradea - de două ori mai repede decât în Constanţa sau Timişoara. Dar, de asemenea, Oradea are cel mai scump proces: la 7,6% din valoarea depozitului, costul este de 4 ori mai mare decât la Cluj, Craiova sau Iaşi. 
Racordarea la reţeaua de energie electrică durează mai puţin de 6 luni în Bucureşti, Craiova, şi Iaşi şi aproape 8 luni în Timişoara.
Soluţionarea litigiilor comerciale durează aproape 10 luni în Timişoara, cu trei luni mai repede decât în Braşov şi Ploieşti - probabil previzibil, având în vedere volumul de dosare din instanţele respective. Dar acelaşi lucru durează 12 luni la Bucureşti, în ciuda faptului că are cel mai mare număr de dosare pe judecător din ţară. 
Majoritatea oraşelor - cu excepţia Braşovului şi Ploieştiului - au o performanţă peste media UE la soluţionarea litigiilor comerciale, iar Oradea de asemenea la transferul dreptului de proprietate. Cu toate acestea, există încă loc de mai bine în ceea ce priveşte gestionarea autorizaţiilor de construire şi racordarea la reţeaua de energie electrică. Obţinerea autorizaţiei de construire este considerabil mai dificilă decât în majoritatea celorlalte state membre ale UE, în mare parte datorită numărului mare de aprobări pe care constructorii trebuie să le obţină înainte de a solicita un permis de construire. Între timp, pentru racordarea la reţeaua de energie electrică, un întreprinzător trebuie să aştepte cu aproximativ trei luni mai mult decât media UE (de 90 de zile) chiar şi în Iaşi, oraşul care înregistrează cele mai rapide formalităţi dintre cele 22 de localităţi comparate. 
 
Nicio localitate nu excelează în toate cele cinci domenii măsurate 

Este mai uşor pentru întreprinzătorii români să demareze o afacere în Bucureşti, Oradea, Ploieşti şi Timişoara - unde înregistrarea TVA durează o săptămână, faţă de două săptămâni în Constanţa şi aproape trei săptămâni în Craiova. Obţinerea autorizaţiilor de construire este mai eficientă în Craiova datorită unui proces simplificat de obţinere a avizelor în etapa premergătoare construirii.
Iaşi conduce în domeniul racordării la reţeaua de energie electrică, în timp ce Oradea se evidenţiază pentru calitatea superioară a administraţiei funciare şi Timişoara pentru performanţa în soluţionarea litigiilor comerciale.  
Bucureştiul se situează în prima jumătate a clasamentului oraşelor româneşti la majoritatea indicatorilor măsuraţi, demonstrând potenţial pentru gestionarea eficientă a unui volum mare de solicitări de servicii din partea sectorului privat. Pe de altă parte, atât Budapesta, cât şi Sofia se situează pe poziţii inferioare municipiilor mai mici din statele respective.   
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  De prinderea din urmă a țărilor DEZVOLTATE : n ...
  Tăriceanu, după condamnarea lui Dragnea: Indiferent de sentința definitivă, continuam reforma pentru stoparea abuzurilor

  Shantajul Greciei impotriva Republicii Macedonia ( ...
  Acord după 27 de ani de negocieri: Grecia și Macedonia au semnat o înțelegere pentru schimbarea numelui fostei republici iugoslave

  Dragnea, presedinte PSD ,presedintele camerei depu ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Mai voi sunteti in toate mintile .Dupa ce Fierea ...
  Concluziile şedinţei de urgenţă PSD de după condamnarea lui Dragnea

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: