Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Euro, un drum prea îndepărtat

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-07-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


„Revelionul” din 2019 rămâne pe lei
Monedă unică vs. venituri comparabile cu ţările UE
Avantaje pentru exportatori

Euro este moneda unică adoptată până în prezent de 19 din cele 28 state membre ale Uniunii Europene, fiind utilizată zilnic de peste 338,6 de milioane de europeni.
Acţiunile pregătitoare participării la zona euro constau în îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală stabilite prin Tratatul de la Maastricht , printre care se numără:
- inflaţie şi dobânzi apropiate de cele ale ţărilor din zona euro;
- stabilitatea cursului de schimb valutar;
- deficit şi datorie publică scăzute. 
Determinarea gradului de sustenabilitate a procesului de convergenţă se face prin prin analiza unor indicatori de aliniere structurală (convergenţă reală), ca de exemplu nivelul PIB- ului pe locuitor, structura economiei, costul forţei de muncă, gradul de intermediere financiară etc. 
O altă cerinţă esenţială este continuarea procesului de preluare şi transpunere în legislaţia naţională a fiecărei ţări din Uniunea Europeană a reglementărilor comunitare (convergenţă juridică). 
Comisia Europeană şi BCE analizează cel puţin la fiecare doi ani sau la solicitarea unui stat membru care face obiectul unei derogări (Articolul 140 alineatul (1) din Tratat) şi prezintă în cadrul unui raport de convergenţă Consiliului progresele înregistrate de statele membre în îndeplinirea obligaţiilor pentru realizarea Uniunii Economice şi Monetare.
Adoptarea monedei euro constituie un pas crucial pentru economia unui stat membru european, deoarece puterea de decizie în domeniul monetar este transferată Băncii Centrale Europene care acţionează în mod independent prin intermediul unei politici monetare unice pentru întreaga zonă euro. 
Aderarea României la Uniunea Europeană presupune adoptarea monedei unice într-un orizont de timp care depinde de gradul de integrare a economiei româneşti cu zona euro. 
Stabilirea coordonatelor procesului de adoptare a euro necesită o evaluare bine fundamentată, iar adoptarea monedei euro trebuie să beneficieze de un consens naţional, astfel încât să se materializeze într-o coordonare a politicilor economice şi strategice ale ţării.

„Revelionul” din 2019 rămâne pe lei

În fiecare an, Guvernul trebuie să transmită Comisiei Europene un program de convergenţă al României, care trebuie să indice termenul de aderare la moneda euro, în prezent acesta fiind 1 ianuarie 2019.  
Pentru ca trecerea la moneda euro să fie un succes trebuie ca economia românească să fie la nivelul celor europene, pentru a se evita apariţia de discrepanţe economice care pot conduce la închiderea anumitor firme româneşti şi implicit mişcări sociale de stradă, având aici ca exemple ţări ca Grecia, Spania şi Italia. Din păcate economia României este încă sub media Uniunii Europene, o ţintă mai realistă de aderare la zona euro fiind anii 2022-2023.
În acest sens au fost înfiinţate organisme de coordonare, Comitetul interministerial pentru trecerea la euro, condus de primul-ministru, şi din care mai fac parte guvernatorul BNR, ministrul Finanţelor Publice, miniştri şi conducători ai altor instituţii guvernamentale, reprezentanţi ai asociaţiilor patronale şi sindicale. 
Până în prezent, în cadrul Comitetului de pregătire a trecerii la euro au fost analizate documente referitoare la: 
- Experienţa altor ţări în pregătirea trecerii la euro; 
- Stadiul pregătirii României pentru adoptarea euro (studii privind cursul de schimb valutar de echilibru, indicatori de aliniere structurală a României la zona euro);
- Mecanisme şi concepte noi dezvoltate la nivelul Uniunii Europene; 
- Aportul Băncii Naţionale Române prin dialog, consultare şi contribuţii aduse  la documentele programatice ale guvernului român (Programul de Convergenţă, Programul Naţional de Reformă). 

Monedă unică vs. venituri comparabile cu ţările UE

Convergenţa monetară se poate face doar atunci când veniturile cetăţenilor români vor fi comparabile cu cele din alte state membre ale UE.
O monedă unică oferă mai multe avantaje, printre care foarte importante sunt eliminarea fluctuaţiei ratelor de schimb şi a comisioanelor de schimb valutar. 
În acest fel, companiilor le este mai uşor să-şi desfăşoare operaţiunile comerciale transfrontaliere, economia devine mai stabilă şi se dezvoltă  mai rapid; o monedă comună îi încurajează pe consumatori să călătorească şi să facă cumpărături în alte ţări.  La nivel mondial, moneda euro conferă mai multă influenţă Uniunii Europene, fiind, după dolarul american, a doua monedă ca importanţă internaţională.

Avantaje pentru exportatori

Administrarea monedei euro este asigurată de Banca Centrală Europeană (BCE) , un organism independent care se ocupă de afacerile monetare în Uniunea Europeană având ca scop menţinerea stabilităţii preţurilor. Totodată, BCE este cea care fixează o serie de rate de referinţă ale dobânzilor pentru zona euro. 
Taxele şi impozitele sunt în continuare percepute de statele membre UE, fiecare dintre acestea ia propriile decizii bugetare, dar guvernele naţionale trebuie să elaboreze norme comune în domeniul finanţelor publice pentru a asigura coordonarea activităţilor economice menite să asigure stabilitatea, creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă.
Cel mai evident efect al aderării la euro este strict financiar, respectiv eliminarea  problemei diferenţelor de curs valutar, care  se traduce în bani şi implicit influenţează profitabilitatea, stimulând sau inhibând exportul, importul, investiţiile, împrumuturile.
Atunci când euro creşte, diferenţa de curs este favorabilă exportatorului; dacă cursul euro scade, exportatorul va înregistra diferenţa de curs nefavorabilă, suma în echivalent lei încasată efectiv fiind mai mică decât valoarea creanţei înregistrate în contabilitate la momentul exportului.
Pierderea sau profitul generat de diferenţele de curs valutar apar şi în alte situaţii, ca de exemplu reevaluarea unor plasamente financiare în valută.
În cazul aderării României la euro, avantajul creat exportatorilor prin politica cursului de schimb valutar se pierde. În ultimii ani, cursul euro/leu a fost destul de stabil, exporturile au înregistrat creşteri an de an, fără a fi afectate de stabilitatea cursului de referinţă.
Rezultă că pierderea pârghiei de stimulare a exporturilor prin politica cursului de schimb este un dezavantaj, dar totodată trecerea la euro oferă o serie de avantaje:
- O mai mare predictibilitate la nivel micro şi la nivel macroeconomic, determinată de eliminarea incertitudinii cu privire la evoluţia cursului de schimb: proiecţiile financiare, respectiv cash-flow-ul şi  bugetul de venituri şi cheltuieli,precum şi planurile de afaceri vor putea fi întocmite cu o mult mai mare acurateţe de către managementul companiilor.
- Dobânzi mai reduse la credite, specifice zonei de euro, ca urmare a primei de risc mai mici, cu influenţe pozitive asupra costului şi accesibilităţii finanţării.
- Facilitarea exporturilor, a tranzacţiilor internaţionale, a turismului, precum şi a calculelor şi estimărilor contabile.
- Creşterea atractivităţii pentru investitori străini şi români, generate de predictibilitatea, stabilitatea şi avantajele economice viitoare.
- Disciplinarea politicilor la nivel macroeconomic şi reducerea fluctuaţiilor acestora. Există totuşi un risc al ratei inflaţiei în zona euro, care după un vârf  în perioada 2008 -2009 de cca 4%, să fluctueze până în anul 2016  între -1% şi 3% . 

O Europă cu mai multe viteze nu este o soluţie bună. Dimpotrivă, este o soluţie care poate să ducă la scindarea Uniunii Europene.
În raportul de ţară publicat de Comisia Europeană se arată că România va înregistra în anul 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de UE, iar în 2018 va atinge 3,9% din PIB, ca urmare a reducerilor de taxe şi a majorării cheltuielilor publice.

Bugetul elaborat de Guvern pentru anul 2017 este fundamentat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de 2,99% , ceea ce contazice raportul  Comisiei Europene.

O decizie necesară...

România nu poate evita trecerea la moneda euro, este o obligaţie de ordin juridic a ţării noastre, a declarat, joi, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.
Nu avem încă toate condiţiile pentru trecerea la euro fără implicaţii negative, reprezentate în primul rând de o creştere imediată a preţurilor de consum. Creşterea preţurilor este un fenomen care s-a înregistrat într-o primă etapă în toate ţările care au trecut la euro. Pentru ca România să aibă o economie stabilă şi consolidată în relaţiile externe cu Uniunea Europeană, trebuie să mai treacă mult timp. 
O încercare şi provocare a economiei româneşti este aceea de a echilibra dezvoltarea economică din teritoriu, în prezent existând mari decalaje care s-ar putea amplifica în perioada următoare.  
Orice păstrare a ritmului de creştere al unei ţări pentru a ajunge la media Uniunii Europene trebuie să ia în considerare că celelalte ţări europene nu stau pe loc şi înregistrează în continuare creşteri; deci trebuie susţinut un ritm de creştere peste media europeană, greu, dar nu imposibil, prin luarea unor măsuri economice adecvate.
Trecerea la zona euro este un subiect important, de actualitate. Amânată de mai multe ori, în spaţiul public se vorbeşte fie de o trecere rapidă la moneda euro, fie despre renunţarea la acest pas. Dacă această trecere nu este bine calculată, impactul asupra economiei româneşti poate fi unul negativ, cu repercusiuni economice şi sociale necontrolabile.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de ana:
  Cum ar arata o pensie de 200 de euro=900lei? Sa traiti voi din ea o luna!
  2017-07-18, 11:56:54 (adresa: 84.247.82.*)
 2. de florin:
  Ultima sansa lucru pe internet: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: afacere2015@gmail.co m
  2017-07-18, 12:05:21 (adresa: 79.113.158.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Bai idiotule , postac nr. 1 , macar daca ai avea t ...
O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

Un epatic ,mincinos, ipocrit cu o femeie bunica ...
O vizită finalizată cu prea puține concesii. Emmanuel Macron le-a cerut americanilor «să nu închidă ușa restului lumii»

1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: