Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Scumpiri majore ale energiei electrice

Economie - Claudia Pîrvoiu (hotnews.ro)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: moldova.org

Data adaugarii: 2017-08-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Preţurile energiei pe piaţa spot (Piaţa Zilei Următoare - PZU) au ajuns la un nivel uluitor, în plină vară, când în mod obişnuit ar trebui să fie scăzute: 570 lei/MWh pentru data de 4 august. La un asemenea nivel s-au situat în iarnă, când a fost invocată o aşa-zisă posibilă criză energetică. De atunci, preţurile au fost frecvent mult mai mari decât anul trecut, însă pe 3 august, energia a ajuns să fie tranzacţionată pe piaţa spot la un nivel dublu chiar şi faţă de ultima perioadă. În aceste condiţii, la nivelul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) s-a constituit, joi, o celulă de criză, urmând să fie stabilit un pachet de măsuri. Mai multe surse din piaţă spun că sunt suspectate înţelegeri între marii producători, CE Oltenia şi Hidroelectrica, care ar jongla cu producţia, sub privirea îngăduitoare a autorităţilor, informează hotnews.ro, citat de b1.ro.
De altfel, marii câştigători de pe urma speculaţiilor pe piaţă sunt chiar Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. După ce a vândut energie foarte scumpă pe PZU, CE Oltenia a ajuns să înregistreze chiar profit semnificativ de 260 milioane de lei în cinci luni, după ce în ultimii ani a fost pe pierderi uriaşe: 126 milioane de lei în 2016, 900 de milioane de lei în 2015 şi 700 de milioane de lei în 2014. Cei care pierd sunt furnizorii, în condiţiile în care sunt nevoiţi să cumpere energie mai scumpă. Aceştia sunt cei care, de altfel, acuză producătorii de manipularea preţului.
Dar cum ar putea fi manipulat preţul? Surse de la nivelul autorităţilor nu neagă posibile înţelegeri, dar susţin că nici pârghii pentru limitarea preţurilor nu au la îndemână, pentru că "piaţa este liberă". Ar putea fi demarată o investigaţie de către Consiliul Concurenţei şi ANRE, însă aceasta se lasă aşteptată. La începutul lunii iulie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, spunea că va deschide o acţiune, dacă vor exista suficiente indicii. "Este o zonă pe care o monitorizăm. Dacă vom avea suficiente indicii, vom deschide o acţiune. Momentan suntem doar în analiză, dar nu suntem surzi la plângerile dumneavoastră şi nu ignorăm semnalele pe care le primim din piaţă", a spus Bogdan Chiriţoiu. Cert este că potrivit datelor de pe OPCOM, bursa energiei, în luna mai 2017, preţul mediu ponderat al energiei pe Piaţa Zilei Următoare a fost de 198 lei/MWh, în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului trecut a fost de 122 lei/MWh. În luna iunie, preţul mediu ponderat a fost de 199 lei/MWh, faţă de 139 lei/MWh în aceeaşi lună a anului trecut. Preţurile au ajuns să fie la fel de mari ca în iarnă, chiar dacă nivelul consumului este mai redus ca atunci: în medie 7.000 MW faţă de 9.000 MW în iarnă. Dar chiar şi atunci, preţurile au crescut nejustificat de mult.
"Marii producători se joacă din producţie", spun surse din piaţă. CE Oltenia ţine grupuri închise, chiar dacă le-ar putea deschide, invocând lipsa cărbunelui sau alte motive. Hidroelectrica invocă deficit de apă pe Dunăre, deşi debitul nu este mai scăzut decât în alţi ani, în aceeaşi perioadă. La producţie mai mică şi cerere crescută, şi preţurile explodează. Apoi, pentru a nu se produce sincope în furnizarea de energie, aceşti producători merg pe Piaţa de Echilibrare, gestionată de Transelectrica, unde câştigurile pot fi şi mai mari. Preţul de ofertă pe Piaţa de echilibrare pentru creşterea de putere este corelat cu preţul de închidere pe PZU plus maxim 450 lei/MWh. În aceste zile, se poate profită la maximum şi de lipsa vântului, care scoate eolienele din joc. Aceste jocuri sunt posibile în condiţiile în care 40% din tranzacţii au loc pe PZU, ceea ce înseamnă foarte mult. Restul tranzacţiilor sunt făcute prin contracte pe termen lung, la preţuri mult mai mici. Problema e că marii producători au ajuns să prefere tranzacţiile pe PZU.
Interesant este că toate acestea nu împiedică exporturile în ţările din jur. Dimpotrivă, în prima jumătate a anului s-a exportat cu 70-80% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Chiar pe 3 august s-au dus la export peste 800 MW. Şi în ţările din jur preţurile au ajuns să crească pe burse. Astfel, şi Ungaria a ajuns să tranzacţioneze pentru ziua de vineri aproape la acelaşi preţ ca România: 97 euro/MWh. În ce măsură ceea ce se întâmplă în România influenţează o ţară ca Ungaria sau invers? Este posibil să existe influenţe puternice între cele două ţări, mai spun pentru Hotnews.ro sursele citate.
Ce măsuri ar putea fi luate în afară de demararea unei investigaţii? Autorităţile se gândesc la restrângerea tranzacţiilor pe PZU. Adică, să fie obligate "regenerabilele" să nu mai cumpere de pe PZU. Atunci ar rămâne cantităţi mai mari pe partea de ofertă. Sau să producă CEO mai mult, însă nimic nu ar putea împiedica şi creşterea exporturilor, totodată, ceea ce nu ar rezolva problema din ţară.
Cătălin Stancu, directorul general al Electrica, una dintre companiile afectate, spunea recent că ar fi nevoie de măsuri de echilibrare a pieţei, precum plafonarea pe termen scurt a preţurilor de către ANRE şi Consiliul Concurenţei. ANRE nici nu ia în calcul aşa ceva, deoarece ar fi "contrar relaţiilor cu ţările cu care suntem conectaţi".
Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, arată pe pagina sa de Facebook că "este important şi ca autorităţile să clarifice dacă împărtăşesc această îngrijorare sau o văd, mai degrabă, ca o oportunitate pentru creşterea profiturilor companiilor de stat care se pot transforma apoi în venituri la bugetul de stat". Acesta mai spune că "E rău şi că lipsesc mecanisme de hedging care să elimine din riscurile de volatilitate".
Care sunt efectele pe termen lung? În primul rând, preţuri mai mari la consumatorii mici casnici şi non-casnici (IMM-uri). Consumatorii mari negociază, în special, contracte care să se bazeze pe energie furnizată pe termen lung, la preţuri mai mici. Deja consumatorii casnici plătesc de la 1 iulie facturi cu 8% mai mari. Sunt aşteptate şi alte creşteri de preţuri având în vedere că furnizorii vor cere ANRE să le fie recunoscute achiziţiile de energie la preţuri mai mari.

Conflicte pe piaţa energiei

Preţul mare de pe bursa de electricitate a împărţit în două piaţa de energie. Săptămâna trecută, la o dezbatere pe teme energetice, reprezentanţii reglementatorului ANRE şi ai operatorului pieţei OPCOM au spus că tarifele sunt corecte, la polul opus fiind furnizorii de energie, care au dat vina pe reglementări şi au cerut intervenţia autorităţilor. De asemenea, mai mulţi dintre cei prezenţi la dezbatere au acuzat producătorii de manipularea preţului, prin prisma faptului că producătorii de energie sunt cei care profită de situaţia actuală. Discuţiile în contradictoriu au avut loc în condiţiile în care preţul energiei pe piaţa spot era de 276 de lei/MWh, nu 570 lei/MWh cât este acum.
Natalia Vlad, director general al Direcţiei Piaţă de Energie din cadrul ANRE, spunea atunci că preţurile din acest moment reflectă condiţiile din piaţă. "Adică ne confruntăm cu o situaţie de hidraulicitate foarte redusă care s-a mai întâmplat de câteva ori în decursul timpului, iar rezultatele au fost aceleaşi, adică o scădere a ofertei de vânzare în general, în piaţă, care s-a reflectat în special în PZU  cu o creştere a preţurilor. Deci creşterea preţurilor este un lucru normal în aceste condiţii. Această reacţie a pieţei este considerată un lucru pozitiv. Dacă piaţa nu ar reacţiona în aceste condiţii, atunci am avea o problemă", spunea Natalia Vlad, citată de Agerpres. Tot ea spunea că, pe analizele comune cu OPCOM, nu au fost sesizate comportamente care să denatureze preţul pe PZU, comportamente care să ne conducă la suspiciunea de manipulare. În schimb, traderii au susţinut că nu este normal ca un producător să cumpere şi să vândă aceeaşi cantitate de energie în acelaşi interval orar, întrucât acest lucru ar avea repercusiuni majore asupra preţului. Reprezentanta ANRE a combătut această idee, precizând că un producător are dreptul să-şi optimizeze operaţiunile şi să se comporte ca un trader, dacă acest lucru îi poate majora câştigul, adică să cumpere când preţul este mic şi să vândă când preţul este mare.
Furnizorii au mai arătat că o altă reglementare afectează preţul, respectiv dreptul consumatorului de a rezilia contractul cu furnizorul la fiecare 21 de zile, ceea ce creează dezechilibre puternice în portofoliile de energie ale traderilor. Răspunsul reprezentanţei ANRE a fost că furnizorii trebuie să explice consumatorilor că preţul din contractul lor nu trebuie corelat cu cel din PZU, care a devenit fluctuant.
Prezent la dezbatere, Ionel Ilie, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia, s-a apărat dând vina pe Hidroelectrica. "Cauza acestor preţuri este modul de organizare a producătorilor, în funcţie de resursele folosite. Sunt unii care produc ieftin din surse hidro, care câştigă foarte mult din servicii de sistem şi au profit uriaş, adică Hidroelectrica. Alţi producători, pe cărbune, au costuri mult mai mari. Dacă credeţi că este cineva care poate să influenţeze piaţa, în afară de Hidroelectrica, vă înşelaţi. Pentru că Hidroelectrica este organizată unic pe plan mondial, nu există nicio altă societate organizată aşa", a declarat Ionel Ilie, director în cadrul Complexului Energetic Oltenia.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Cumva echipa Dragnea- Dancila- Nicolicea va plec ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  meic a foto?! ...
  Viorica Dăncilă, noi precizări despre Pilonul II de pensii: Nu se desființează, dar vom face o analiză

  Canada da note altor tari despre cat de sigure sun ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  si din india au plecat alungati! ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: