Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Poliţa RCA - o sursă de venit pentru Poliţia Română

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: auto-bild.ro

Data adaugarii: 2017-08-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
Începând cu data de 12 iulie 2017 a intrat în vigoare Legea nr. 132 /31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
Poliţele de asigurare RCA se încheie în baza prevederilor prezentei legi şi a reglementărilor emise de Agenţia Naţională de Supraveghere A.S.F.
Aşa cum se prevede la art. 2 pct.18, persoanele fizice şi juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie, au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale.
Sunt exceptate de la plata poliţelor RCA persoanele fizice şi juridice care utilizează vehicule în exclusivitate antrenamente, curse, întreceri sau raliurilor, organizate legal; pentru riscurile ce derivă din aceste activităţi, proprietarii de vehicule sau organizatorii competiţiei se pot asigura facultativ. 

Încheierea contractului RCA

O noutate introdusă în această lege este aceea că contractul RCA se poate încheia pe o perioadă cuprinsă între o lună, multiplu de o lună sau 12 luni, în funcţie de opţiunea persoanei asigurate.
Plata primelor de asigurare se poate face integral sau în rate, în funcţie de acordul dintre asigurat şi asigurătorul RCA.
Contractul RCA produce efecte şi atunci când rata primei de asigurare nu a fost plătită la termenul convenit între utilizator şi asigurătorul RCA, dacă acesta din urmă nu şi-a exercitat dreptul de reziliere a contractului RCA; el este considerat titlu executoriu pentru ratele scadente şi neachitate.
Contractul RCA conţine informaţii referitoare la:
numărul şi data încheierii contractului 
părţile contractului RCA 
perioada de valabilitate
limitele maxime de răspundere stabilite de către asigurătorul RCA
prima de asigurare, numărul ratelor, scadenţa ratelor, intermediarul, clasa bonus/malus
numărul de înmatriculare şi numărul de identificare a vehiculului 
statele în care acest document are valabilitate.

Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA

Limitele minime de răspundere acoperite prin asigurarea RCA conform reglementărilor Uniunii Europene sunt următoarele:
a) pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este  de 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;
b) pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire este de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.
Aceste limite de răspundere ale poliţei RCA sunt revizuite din 5 în 5 ani, în funcţie de evoluţia indicelui european al preţurilor de consum (IEPC) stabilit în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.494/95 al Consiliului din 23 octombrie 1995 privind indicii armonizati ai preţurilor de consum şi sunt prevăzute în reglementările A.S.F.

Obligativitatea predării plăcuţelor de înmatriculare ale autovehiculelor

O noutate introdusă în această lege este aceea că în perioada suspendării contractului de RCA e suspendat  şi dreptul de circulaţie al maşinii sau cât e imobilizată, şoferii fiind obligaţi să predea plăcuţele de înmatriculare ale autovehiculelor ; nerespectarea acestui lucru atrage după sine amenzi şi nu numai.
 
Autovehiculul trebuie să fie imobilizat într-un spaţiu privat , în afara domeniului public; nerespectarea acestui lucru se sancţionează contravenţional prin lege.
În ambele cazuri mai sus menţionate, potrivit legii, proprietarul poate fi obligat la plata unei amenzi între 1.000 şi 2.000 de lei şi reţinerea certificatului de înmatriculare al autovehiculului.
În lege se prevede că procedura suspendării şi a cazurilor de imobilizare este  stabilită prin reglementări comune ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Transporturilor, Agenţia de Supraveghere Financiară, şi Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.

Soluţionarea cererilor de despăgubire în cazul daunelor rutiere

Odată cu intrarea în vigoare a Legii 132/31 mai 2017, cererile de despăgubire vor trebui rezolvate  în cel mult 30 de zile de la momentul când au fost trimise asiguratorului toate documentele necesare, iar plata despăgubirilor se va face în maximum zece zile de la acceptarea ofertei de despăgubire. Până acum termenul de soluţionare a  unei cereri de despăgubire putea ajunge şi până la 90 zile.
În cazul producerii unui accident de vehicule, asiguratul trebuie să notifice asigurătorul RCA cu privire la aceast eveniment în termen de 5 zile lucrătoare.
Cererea de despăgubire se poate înainta şi prin mijloace electronice.
Asigurătorul RCA este obligat:
- fie să răspundă cererii părţii solicitante, formulând în scris o ofertă de despăgubire justificată, în cazul în care se dovedeşte răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea RCA
- fie să notifice părţii prejudiciate în scris, cu confirmare de primire, motivele pentru care nu s-a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire.
Dacă în termen de 30 de zile de la depunerea cererii de despăgubire de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCA nu a notificat părţii prejudiciate respingerea pretenţiilor de despăgubire şi motivele respingerii, asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii.
S-a dorit şi o rezolvare mai rapidă a cazurilor de despăgubiri; dacă în termen de 10 zile nu este făcută plata despăgubirilor, iar asigurătorul RCA îndeplineşte defectuos, diminuează nejustificat despăgubirea sau întârzie achitarea despăgubirii, acesta va fi obligat la plata unor penalităţi de 0,2% pe zi de întârziere calculate la sume de despăgubire cuvenită sau diferenţa rămasă neachitată. 

Valoarea poliţelor de asigurare RCA 

În prezent, valoarea poliţelor de Răspundere Civilă Auto este cuprinsă între 500 de  lei şi 7.300 lei pe an.
Semestrial, Autoritatea de Supraveghere Financiară contractează o societate cu expertiză recunoscută în domeniu pentru calcularea tarifului de referinţă, iar datele sunt făcute publice.
Prima de asigurare este calculată astfel încât să  acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contractelor RCA între asigurat şi asigurător.
Pentru determinarea valorii primei de asigurare RCA, în afară de bonusuri, asigurătorul poate lua în calcul istoricul daunelor plătite în ultimii 5 ani pentru accidente produse cu vehiculul asigurat.
Informaţiile privind istoricul şoferului sunt cele aflate în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României coroborate cu cele din baza de date deţinută de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Poate că activitatea cu poliţele de Răspundere Civilă Auto ar trebui reorganizată 

În prezent, asigurătorii RCA consideră că pentru un calcul cât mai exact al poliţei RCA ar avea nevoie şi de situaţia amenzilor primite de către şofer, sugerând  şi solicitând în acest fel acces la baza de date a Poliţiei Rutiere.
De data aceasta consider că asigurătorii îşi depăşesc cu mult obiectul de activitate.      
Cu cât mai multe societăţi, în diverse situaţii, au acces mai mare la baza de date personale ale oamenilor, cu atât mai mult se încalcă dreptul la viaţă privată a fiecăruia.
Poate că activitatea cu poliţele de Răspundere Civilă Auto ar trebui reorganizată.
De ce nu s-ar putea crea un departament în cadrul Poliţiei Rutiere care să se ocupe cu încheierea poliţelor RCA? Baza de date a autovehiculelor şi şoferilor o au deja.
În felul acesta s-ar putea urmări exact cine are RCA şi cine nu are; se pare că estimativ doar 33% au încheiat poliţe auto.
Totodată, un lucru deloc de neglijat este că poliţele RCA ar fi o sursă de venit pentru această instituţie publică.
Din datele preliminare ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, piaţa poliţelor auto obligatorii  RCA se ridică la suma de 1,06 miliarde lei, aproximativ la fel ca aceeaşi perioadă a anului 2016, când a fost de 1,07 miliarde lei.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  pt. 5,6 psdprostac balbait: USR a votat impotriva ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Si la Sebastian Guita din Srbia ! ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Extern