Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Bani la buget pe spinarea românilor

Economie - Conf. univ. dr. Andreea Paul (INACO)
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: breakingenergy.com

Data adaugarii: 2017-08-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Energia și carburanții ne ard la buzunare
Deducerea cheltuielilor cu creditele în străinătate, o glumă
Creditarea de 4% se află sub creșterea economică din România

Majorarea preţului energiei şi a taxelor pe carburanţi este cel mai uşor şi rapid mod de a aduce bani la buget, de pe spinarea tuturor românilor. Toate familiile plătesc facturile la utilităţi şi alimentează cu carburanţi maşinile. Preţul energiei influenţează inclusiv preţul apei. Totul. Scumpirile în lanţ se vor resimţi în toate produsele şi serviciile de pe piaţă, pe scurt, în toate buzunarele românilor. Ultimele propuneri de "urgenţă" fiscală nu au nicio legătură cu creşterea competitivităţii eco­nomice, nici cu creşterea puterii de cumpărare sau a calităţii vieţii. 
Este trist că se propune din nou schimbarea Codului Fiscal prin OUG, fără dezbateri publice şi tehnice. De ce noi modificări fiscale? Cauza este evidentă: disperarea guvernamentală de a colecta bani suplimentar la bugetul ţării pentru acoperirea unor promisiuni de neacoperit. Impredictibilitatea fiscală şi mesajele confuze, nefundamentate corect, sunt foarte costisitoare pentru toată ţara.
În proiectul de OUG pentru modificarea Codului Fiscal se mai anunţă introducerea unui plafon de 30% pentru deducerea cheltuielilor cu creditele în străinătate, o măsură doar în aparenţă bună. În realitate: 
Marea majoritate a băncilor şi-au cam vândut creanţele neperformante până anul trecut.
Nu văd de unde noi fonduri consistente colectate la bugetul ţării. Înainte de 2008 a fost într-adevăr un iureş de creditare, iar cele neplătite la scadenţă au fost înstrăinate masiv anii trecuţi, e adevărat - pe sume ridicole, pentru a se curăţa băncile bilanţier şi, e din nou adevărat, cu efecte perturbatoare asupra firmelor şi populaţiei, dar şi asupra în­ca­sărilor la buget. Astăzi, însă, rata creditelor neperformante este la minimul post-criză, la 9%. 
E vorba de restanţe de peste 90 de zile, care se ridică la 6 miliarde lei cumulate pentru persoane şi firme (din care marea majoritate o reprezintă populaţia, cu 4,5 mld. lei). Aşadar, spaţiul pentru înstrăinarea de noi credite neperformante s-a redus extrem de mult ca o astfel de prevedere să aibă impact bugetar semnificativ. 
Creditarea de 4% este sub creşterea economică, azi, în România. Această măsură de "urgenţă" va avea impact "imediat" pe scăderea capacităţii de creditare. În loc să discutăm lucid şi cu argumente despre: sporirea protecţiei creditorilor garantaţi, despre dezvoltarea de pieţe secundare pentru creditele neperformante protejând drepturile consumatorilor bancari, despre deduceri prudenţiale obligatorii proprii din fondurile proprii ale creditelor neperformante, despre ratele de recuperare, timpii de recuperare şi costurile de recuperare a creanţelor - inclusiv în cazurile executărilor silite date de insolvenţă care să vină în sprijinul mediului de afaceri, cred că suntem mult prea întârziaţi pentru a veni cu astfel de propuneri şi, din nou, în faţa goanei după cai verzi. Cam ca şi în cazul impozitării bacşişului, dacă mai ţineţi minte. Mai mult decât atât, autorităţile de supraveghere bancare au în prezent posibilitatea de a folosi instrumente specifice pentru evaluarea pierderilor suferite sau probabile prin evaluarea corectă a activelor bancare, doar voinţă să fie, şi nu cred că impunerea plafonului de 30% va rezolva problema colectării impozitului pe profit bancar. Măsura aceasta ar putea fi uşor balansată, de pildă, prin noi contracte de management bancar care să diminueze profitul prin încărcarea cu costuri colaterale şi care sunt deductibile din baza impozabilă a profitului. Dacă argumentele Ministerului de Finanţe şi ale ANAF sunt altele, le aşteptăm cu interes.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de DRACnea(sa va ia de PiSD-ei):
  ANU ASTA VA DUBLAM SALARU SI VA TRIPLAM TAXELE SI INFLATIA CA PE VREMEA LU NYKALAY VAKAROYU
  2017-08-10, 04:29:39 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

cel mai avantajos este sa fii microintreprindere! ...
Salariaţii aleg independenţa fiscală

decat dupa ce a cumparat cine trebuie! ...
Încep exproprierile pentru construcţia de autostrăzi

remember 2008, 2009, 2010! in curand se va opri ro ...
Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

Slaba miscarea cu IT-ul asta. Cu o floare nu faci ...
Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani. Piaţă de 5 miliarde de euro în România

Ce conteaza salariul brut daca sunt doar 3 salaria ...
Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: