Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Băncile din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf (GCC), îndemnate să adapteze managementul lichidităților pentru a face față noului ciclu economic - Raportul Economic Coface

Economie


sursă foto: inter-truck.eu

Data adaugarii: 2017-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 • Prețurile mici ale energiei și cheltuielile guvernamentale mai reduse în regiunea GCC au pus presiune pe oportunitățile de împrumut
 • În ciuda condițiilor comerciale actuale, GCC va înregistra o creștere solidă a împrumuturilor, de 4,9% în 2017
 • Băncile sunt mai selective în acordarea împrumuturilor în 2017 și 2018
 • Opțiuni de finanțare alternative datorate condițiilor de piață stricte 
 
Stagnarea prețurilor petrolului: un impact diferențiat asupra finanțării companiilor

Stagnarea prețurilor mici ale petrolului afectează condițiile de lichiditate în țările Consiliului de Cooperare din Golf (GCC). Acest lucru încetinește veniturile fiscale guvernamentale, restrângând lichiditățile în sectorul bancar, crescând costurile finanțării și diminuând creșterea economică (2,1% în 2017, conform prognozei Coface). Raportul analizează faptul că mai multe restricții asupra subvențiilor guvernamentale ar exacerba încetinirea creșterii depozitelor. 

Ratele interbancare au crescut, iar masa monetară a încetinit în regiune. Această situație a fost mai ales o problemă pentru Oman și Bahrain, întrucât au cele mai slabe amortizoare fiscale și externe din regiune. Acest lucru înseamnă că restrângerea condițiilor de lichiditate a avut un impact mai profund asupra finanțărilor corporative în aceste două țări, comparativ cu altele, cum ar fi Emiratele Arabe Unite (EAU) și Arabia Saudită, care beneficiază de amortizoare financiare mai puternice. 

În general, creșterea împrumuturilor este de așteptat să înregistreze o evoluție solidă de 4,9% în 2017. Totuși, aceasta este mult mai redusă față de creșterea medie anuală de 9,2%, înregistrată între 2012 și 2016.

Seltem Iyigun, economist Coface, a declarat: “Resursele restricționate ar face băncile mai selective în acordarea împrumuturilor în 2017 și 2018. Acest lucru ar limita de asemenea accesul la finanțare pentru corporații, în special pentru companii mici și mijlocii, întrucât ele reprezintă riscuri mai mari.”

Piețele de capital vor juca un rol mai mare în obținerea fondurilor

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 75% între jumătatea anului 2014 și Ianuarie 2016 și au crescut ulterior cu circa 85%. Scăderea a rezultat în condiții financiare și de afaceri deteriorate în multe țări, determinând multe guverne să adopte măsuri de austeritate - cum ar fi anularea unor proiecte cu prioritate scăzută, creșterea unor taxe administrative și reducerea unor subvenții. 

Massimo Falcioni, Director Executiv pentru țările din Orientul Mijlociu la Coface, a declarat: „Sistemul bancar, în țările din Golf, se confruntă cu noi provocări în urma scăderii prețurilor  petrolului. Costurile de finanțare au crescut ca urmare a creșterilor dobânzii americane - care afectează în mod invariabil dirhamul din Emiratele Arabe Unite, întrucât este raportat la bancnotă - iar ajustările de capital sunt necesare datorită implementării recente a cerințelor Basel III, care vor solicita băncilor să dețină o cantitate semnificativă de active lichide de înaltă calitate în 2018-2019”.

Raportul Coface arată cât de mult dependența de petrol a redus veniturile fiscale guvernamentale în multe țări din regiune. Acest lucru are în schimb o influență asupra lichidităților în sectorul bancar și în rezultatele corporațiilor. Bugetele regiunii pentru 2017 au arătat reduceri ale cheltuielilor publice care vor duce la amânarea unor proiecte importante. Acest lucru va face mai dificil managementul fluxului de numerar pentru companii și va reduce oportunitățile pentru bănci, în vederea finanțării mega-proiectelor care sunt printre principalele lor surse de profitabilitate.  

„Băncile din regiunea GCC trebuie să își ajusteze managementul lichidităților pentru a face față ciclului economic. Surplusurile din conturile curente au scăzut, iar surplusurile fiscale ale țărilor s-au transformat în deficite. Capacitatea sectorului public de a acumula lichidități în sectorul bancar s-a redus ulterior”, a adăugat Falcioni.

Prețurile scăzute ale petrolului au făcut ca unele țări din GCC să își folosească resursele proprii pentru a finanța deficitele bugetare. Piețele de capital ar putea juca un rol mai mare în colectarea de fonduri în mediul de afaceri actual. Intrarea pe piețele de obligațiuni internaționale ar ajuta guvernele GCC să diminueze presiunile lichidităților și să găsească resurse suplimentare care ar putea fi folosite pentru sectorul privat. În 2016, guvernele GCC  au strâns 38,9 MLD USD prin emisiuni de obligațiuni internaționale și în ciuda redresării prețurilor petrolului, se așteaptă ca ele să continue să intre pe piețele de obligațiuni în 2017. Conform raportului, un total de peste 38,9 MLD USD a fost strâns de guvernele GCC în 2016 prin piețele de obligațiuni internaționale, iar tendința de este așteptat să continue în 2017.

„Reducerile lichidităților nu pun doar presiune pe finanțarea corporațiilor și a IMM-urilor, ele cresc de asemenea riscurile comerciale asociate cu solvabilitatea și neplățile. În acest mediu, protejarea sistemului comercial este deosebit de recomandată ca stabilizator, precum și ca accelerator pentru expansiunea strategică continuă în sectoarele nepetroliere”, a conchis Falcioni.

Condițiile de lichiditate stricte determină de asemenea societățile să implementeze soluții de finanțare, cum ar fi Oferte Publice Inițiale și transformarea în fonduri de capital private pentru a-și satisface nevoile de capital.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail