Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Dilema coşului minim de consum

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Roxana Petcu

Coşul minim de consum lunar a fost introdus în România prin Ordonanţa de urgenţă nr. 217 din 24 noiembrie 2000 şi a fost calculat pentru o gospodărie de mărime medie de 2,804 persoane.
Coşul minim reprezenta, de fapt, o modalitate de stabilire a cuantumului salariului de bază minim pe economie astfel încât acesta să acopere nevoile absolut necesare ale unei familii. Ţinând cont de valoarea acestuia, ar fi trebuit să se calculeze şi pensiile, venitul minim garantat şi ajutoarele sociale. 
În data de 23 martie 2004, printr-o altă ordonanţă de urgenţă se renunţă la calcularea coşului minim de consum lunar şi implicit la fundamentarea salariului de bază minim pe economie.
Ultimul act normativ prin care s-a mai calculat coşul minim de consum lunar a fost cel din 11 septembrie 2003. 
Ulterior, se revine asupra acestui lucru şi în mai 2004 Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor iniţiază un nou proiect de act normativ care să anuleze complet OUG 217/2000. Şi proiect a rămas.
În anii care au urmat s-au purtat mai multe negocieri cu sindicatele şi patronatele în ceea ce priveşte creşterea salariului minim pe economie pentru asigurarea unui trai decent al oamenilor, în condiţiile în care preţurile alimentelor şi serviciilor au continuat să crească în fiecare an, un moment important fiind în anul 2010, când cota de TVA a fost majorată de la 19% la 24%.
În luna februarie 2016, cheltuielile minime lunare ale unei gospodării formate din 2,804 persoane respectând lista din coşul minim de consum lunar erau de minimum 1.600 - 1.700 de lei, luând în calcul cele mai ieftine produse de pe piaţă şi  în condiţiile în care salariul minim pe economie era în sumă de 1.050 de lei.
Conform unei statistici Eurostat citată de un studiu realizat de Friedrich-Ebert-Stiftung România, rata de sărăcie în rândul salariaţilor din România este cea mai ridicată din Uniunea Europeană, depăşind ţări ca Bulgaria, Portugalia sau Grecia. 
Acelaşi studiu propunea revenirea la calcularea coşului minim de consum pentru o gospodărie cu 2 salarii minime şi 2 alocaţii de copii şi sublinia faptul că veniturile acestor familii nu au putut acoperi minimul de trai decent şi nici măcar minimul de subzistenţă în perioada anilor 2001-2015.
Din calculul efectuat de Institutul Naţional de Statistică în ianuarie 2017 valoarea pentru coşul de consum minim de subzistenţă a unei familii cu 2,8 persoane este de 1.842 lei în mediul urban şi de 1.600 lei în mediul rural, în timp ce în alt studiu efectuat de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), valorile coşului de consum minim ajung la suma de 2.273 lei la oraşe şi 1.831 lei la sate. 
În ultimii ani, România a avut o creştere economică peste media europeană,  estimările fiind promiţătoare şi pentru anul 2017. Creşterea Produsului Intern Brut şi a altor indicatori macroeconomici reprezintă cifre care dau o imagine asupra  economiei româneşti, dar care nu reflectă şi calitatea vieţii oamenilor. 
Cu un venit net echivalat în medie anuală de 2.315 euro, România se situează pe ultimul loc la venituri în cadrul Uniunii Europene, unde media este de 16.101 euro, iar maximul este înregistrat de către Luxemburg, cu 35.270 euro.
Conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică în data de 11 august 2017, preţurile de consum în luna iulie 2017 comparativ cu luna iulie 2016 au crescut cu 1,4%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2016 ‐ iulie 2017) faţă de precedentele 12 luni (august 2015 - iulie 2016), calculată pe baza IPC, este 0,1%; determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,3%. 
Fundamentarea şi implementarea de politici sociale de venituri prin care salariul minim să acopere coşul minim de trai decent sunt procese strict necesare pentru acoperirea nevoilor cotidiene ale oamenilor şi realizarea planurilor pe termen scurt, mediu sau lung.
În statele moderne există o preocupare continuă faţă de standardul de viaţă al cetăţenilor şi implicit al veniturilor membrilor societăţii. Aceasta se reflectă în distribuţia resurselor de la nivel naţional pe baza principiilor economiei de piaţă şi în redistribuţia resurselor prin sistemul de protecţie socială, astfel încât să se asigure venituri pentru toţi cetăţenii.
 
 • Currently 3.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  BUNA GLUMA CU INVESTITIILE ! ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Lasati poporu pesedist sa prade si sa jefuiasca ta ...
  Discursul Laurei Codruţa Kovesi la O.N.U

  Kakai investitori? Turci, tatari, rusi? ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  GORJ 4/8 ILIE 4/8; Gorj 7/4 Hristos 7, Ilie 4; GOR ...
  Se anunță noi investiții în județul Gorj

  Mai important zicem noi romanii este prestatia spe ...
  Guvernul a aprobat prelungirea termenului de valorificare a productiei pentru producatorii de tomate

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail