Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Firmele care nu angajează persoane cu handicap plătesc dublu la stat

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: braunability.com

Data adaugarii: 2017-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Societăţile care au mai mult de 50 de salariaţi şi nu au 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu dizabilităţi plătesc dublu la stat de luna viitoare, respectiv salariul minim brut pe economie înmulţit cu numărul de persoane pe care trebuia să le angajeze. Până acum erau scutite de această taxă firmele care cumpărau produse de la unităţile protejate - entităţi care produc cu ajutorul persoanelor cu handicap angajate. Dacă nu mai există această posibilitate, unităţile protejate nu mai au cui să vândă producţia realizată şi riscă să disponibilizeze exact persoanele cu dizabilităţi.

Guvernul, prin Ministerul Muncii, produce dezechilibre însemnate în bugetele firmelor mijlocii sau mari printr-o simplă modificare a unui act normativ legat de angajarea de persoane cu dizabilităţi. Ordonanţa de urgenţă care ar fi trebuit să protejeze drepturile persoanelor cu handicap ar putea conduce la efectul invers, şi anume la pierderea unor locuri de muncă ale unor astfel de persoane cu dizabilităţi, din cauză că dispar peste noapte condiţiile favorizante pentru firmele angajatoare, după cum vom explica în cele ce urmează. OUG nr. 60/2017, adoptată recent, modifică Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap care prevede la articolul 78, alin. (2) că autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puţin 50 de angajaţi, au obligaţia de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puţin 4% din numărul total de salariaţi. Rămâne în vigoare obligativitatea aceasta de a avea 4% din personal angajat din rândul persoanelor cu handicap, însă măsurile sunt dure pentru societăţile şi autorităţile care nu angajează persoane cu dizabilităţi şi se transpun în plata unei taxe lunare însemnate către stat, taxă care până acum era de 50% din salariul minim pe economie pentru fiecare persoană cu dizabilităţi care nu a fost angajată de societate, potrivit legii. Adică, entităţile care nu aveau 4% din angajaţi persoane cu dizabilităţi trebuia să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. De acum încolo, această taxă se dublează, ajungând la nivelul salariului minim pe economie pentru fiecare persoană cu handicap care nu a fost angajată.
Aşadar, conform OUG nr. 60/2017, la articolul 78, alineatul (3) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3) Autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condiţiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap“. În Dolj există 381 de agenţi economici care au peste 50 de salariaţi cu contracte de muncă active, potrivit datelor solicitate de GdS de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj. Lor li se adaugă instituţiile publice cărora trebuie să li se aplice legea modificată prin OUG nr. 60/2017.

„Unităţile protejate“ nu mai sunt… protejate

Totodată, OUG cu pricina elimină o prevedere din lege prin care societăţile şi autorităţile cu peste 50 de angajaţi erau scutite de la plata lunară către bugetul de stat a taxei respective (care din septembrie este dublă decât cât era până acum), doar dacă achiziţionau produse sau servicii realizate de „unităţi protejate“, adică de la unităţi economice în care lucrau persoane cu dizabilităţi. Cu alte cuvinte, o firmă care are 50 de salariaţi şi nu are doi dintre ei angajaţi din rândul persoanelor cu handicap (4% din total) va plăti la stat lunar 2.900 de lei (1.450 de lei x2). Până acum, firmele acestea şi autorităţile aveau posibilitatea ca de acei bani (50% din cât va fi taxa de acum încolo) să cumpere produse de la unităţi protejate, adică de la acele unităţi care produc diverse produse cu ajutorul persoanelor cu dizabilităţi. Această facilitate dispare de luna viitoare, prin abrogarea literei b) de la acelaşi alineat (3) din lege, care spunea că firmele care nu angajau persoane cu dizabilităţi puteau „să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la lit. a)“. Aşadar, o firmă care are 100 de angajaţi şi are o activitate care nu îi permite sub nicio formă să angajeze cele patru persoane cu dizabilităţi cerute de Legea nr. 448/2006 modificată recent, atunci va trebui să achite lunar la stat „un bir“ egal cu 5.800 de lei (1.450 de lei x 4 persoane), pentru că nu mai există posibilitatea de a achiziţiona produse de la unităţile protejate, în sensul legii, pentru a fi scutite de acea taxă. Modificările acestea intră în vigoare relativ rapid, de la 1 septembrie 2017, astfel că firmele au foarte puţin timp la dispoziţie să se conformeze.

Efectele în economie: pot dispărea locuri de muncă pentru persoane cu handicap

Un antreprenor privat din Craiova dezaprobă total modificările aduse prin OUG nr.
60/2017 la Legea privind protecţia persoanelor cu handicap şi avertizează că aceste prevederi adoptate peste noapte, în loc să protejeze oamenii cu dizabilităţi deja angajaţi, se vor întoarce împotriva persoanelor cu handicap, unele dintre ele pierzându-şi locurile de muncă. „Avem angajate patru persoane cu dizabilităţi. Din cauza acestor modificări aduse prin OUG nr. 60 eu voi fi nevoit să dau afară toate aceste persoane, pentru că dispare mecanismul prin care firmele care nu puteau să angajeze persoane cu handicap erau scutite de taxa către stat în cazul în care cumpărau de la noi produse realizate cu ajutorul acestor persoane. Toate acestea se întâmplă pentru că Ministerul Muncii a eliminat prevederea scutirii de taxă pentru firmele care cumpără produse realizate de la unităţi protejate. Noi vom fi afectaţi şi vom fi nevoiţi să dăm afară aceşti oameni, care nu îşi vor găsi uşor de lucru, pentru că sunt persoane cu dizabilităţi. Sunt alte firme care cumpărau marfa de la noi, de la unitatea protejată, dar nu o vor mai face de acum încolo, ci vor plăti la stat taxa calculată la salariul minim pe economie pentru fiecare persoană ce trebuia angajată. Dacă nu mai există acest mecanism, atunci dispare rolul unităţilor protejate. Noi vom exista în continuare ca firmă şi vom face ceea ce facem de ani de zile, dar vă spun că cele mai dezavantajate de modificările legii vor fi chiar persoanele cu dizabilităţi“, a precizat Cătălin Zamfir, deţinătorul companiei Cornul Abundenţei, cu activitate în domeniul papetăriei. Antreprenorul craiovean spune că modificările aduse la legislaţia privind protecţia persoanelor cu handicap au fost făcute prea rapid, iar cei îndreptăţiţi să informeze mediul de afaceri despre intenţiile lor de a modifica legea au cu totul alte preocupări decât corecta informare şi pregătire a mediului de afaceri pentru aceste modificări. „S-au adoptat rapid aceste prevederi, fără să ne informeze cineva în prealabil. Noi marţi am aflat. Am sunat toată ziua la Ministerul Muncii pentru a cere lămuriri privind aceste modificări, dar nu ne-a răspuns nimeni la telefoane. Modificările intră în vigoare de la 1 septembrie. Timpul este foarte scurt“, a mai precizat antreprenorul craiovean.

Altă firmă privată, aceleaşi nemulţumiri: „Ni se dublează contribuţia la stat“

Directorul economic al unei firme cu 124 de angajaţi spune că nu este normal să se dubleze sumele de plată la stat de la o lună la alta. Din cauza faptului că nu are persoane cu dizabilităţi angajate şi nici produse nu poate cumpăra de la unităţile protejate, firma craioveană va trebui să plătească la stat de luna viitoare 7.250 de lei, doar pentru că guvernul a dublat suma de plată. „Practic, nouă ni se dublează contribuţia pe Legea nr. 448 de luna viitoare. Bineînţeles că nu are nimeni bugetat aşa ceva, ca în mijlocul anului fiscal să ţi se dubleze o sumă de plată la bugetul de stat. Pe lângă contribuţiile crescute brusc şi care trebuie suportate de firme pentru angajaţii cu contracte part-time, acum a mai venit şi prevederea aceasta cu dublarea sumei de plată, dacă nu ai angajaţi cu dizabilităţi. Se pune o presiune fiscală mare pe firmele private. Corect era să te lase ca de suma aceea de bani să cumperi echipamente de protecţie pentru angajaţi de la diverse firme producătoare, nu doar de la unităţile protejate, pentru că unele unităţi protejate vindeau foarte scump diverse astfel de produse. Însă acum nu mai există nici posibilitatea să cumperi altceva pentru firmă de suma respectivă. Practic, acei bani trebuie să îi dai la stat“, a precizat directorul economic al firmei craiovene cu peste 100 de salariaţi.
Potrivit informaţiilor date publicităţii, măsurile legislative detaliate mai sus ar urma să afecteze 700 de unităţi protejate din ţară, în care lucrează 3.900 de angajaţi, dintre care 2.000 sunt persoane cu dizabilităţi. Potrivit informaţiilor de pe site-ul guvernului, lista cu unităţile protejate autorizate, actualizată la 27.07.2017, cuprinde 17 firme din Dolj şi ONG-uri care au în structură unităţi protejate în care se face producţie de diverse bunuri, cu ajutorul unor persoane cu dizabilităţi.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Canada da note altor tari despre cat de sigure sun ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  si din india au plecat alungati! ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  pt. 2: prostace, vezi ca intri la raspandirea de i ...
  Controverse pe piaţa pensiilor private

  RUSINE ! La aproape 30 de ani de la rasturnarea re ...
  Unde sunt fondurile C.A.S.

  Au si ungurii astia si parti bune. Din India au ve ...
  Lovitură pentru Ungaria: Statutul de democraţie sigură, pus la îndoială de Canada, după ce o activistă a primit azil politic

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail