Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Începe războiul pentru controlul pieţei energiei

Economie


Sursa foto: ziarelive.ro

Data adaugarii: 2017-08-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Premierul Mihai Tudose şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, au lansat zilele trecute un atac fără precedent la adresa Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ambii susţinând că reprezentanţii acesteia trebuie să se supună unei anchete parlamentare. Cei doi încearcă să impună ideea că ANRE este vinovat de preţurile uriaşe ale energiei de pe bursă, chiar dacă cele mai multe informaţii din piaţă arată că scumpirile masive s-ar fi produs în urma unor jocuri incorecte ale marilor producători de stat, CE Oltenia şi Hidroelectrica. Potrivit informaţiilor HotNews.ro, PSD şi ALDE profită de situaţia existentă ca să obţină control politic total asupra instituţiei, mai ales în condiţiile în care mandatele actualului preşedinte şi unuia dintre vicepreşedinţi expiră în octombrie. Este luată în calcul chiar scoaterea ANRE de sub control parlamentar şi revenirea ei în subordinea Guvernului, ceea ce ar însemna ca arbitrul pieţei energiei să ajungă la mâna coaliţiei PSD-ALDE.
De ce ar fi important acest control? Cine deţine frâiele ANRE poate dirija, efectiv, jocurile de pe piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale. În acest moment, potrivit OUG 33/2007, aprobată prin Legea 160/2012, ANRE "este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionarii sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor". 
Până la legea din 2012, ANRE a fost sub controlul Guvernului. Practic, ANRE se supunea ordinelor primite de la Guvern. Acum, cel puţin teoretic, ANRE trebuie să-şi asigure independenţa, chiar dacă membrii comitetului de reglementare sunt numiţi la propunerea partidelor parlamentare, în funcţie de algoritmul politic. 
În acest scop ar fi necesară modificarea legislaţiei existente. Deja există la Senat, ultima cameră decizională, o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 33/2007 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei. Forma adoptată de Camera Deputaţilor este relativ benignă, însă în Senat pot fi depuse amendamente care să modifice cu totul conţinutul propunerii legislative. Prin actuala formă au fost aprobate de către deputaţi amendamente, unul dintre ele făcând referire la responsabilităţile comitetului de reglementare, care este obligat să sesizeze Parlamentul şi Guvernul despre existenţa unor dezechilibre în piaţa de energie din România. Un alt amendament arată că un membru al comitetului de reglementare îşi poate pierde funcţia dacă, din cauza unor neglijenţe grave, pieţele energiei sunt perturbate semnificativ.

Tudose şi Iordache: Trebuie anchetă parlamentară

La ultima şedinţă de Guvern, pe 9 august, Mihai Tudose a anunţat că va cere Parlamentului să facă o investigaţie la ANRE (n.red. - arbitrul pieţei de energie) în urma creşterilor majore ale preţului energiei electrice. "Eu cred că este un moment în care putem să cerem Parlamentului în numele Guvernului o anchetă la ANRE. Parlamentul poate să-l întrebe pe domnul Havrileţ (n.red. - şeful ANRE) de ce îi e cald aşa de vreo trei luni şi nu a făcut ce trebuie. Poate facem şi o notă oficială către Parlament", a spus Tudose, la începutul şedinţei de Guvern, adresându-se ministrului Energiei, Toma Petcu.
"Tocmai am decis: o facem! Poate îl întreabă cineva şi domnia sa, neavând obligaţia să informeze Guvernul, nu putem să-l deranjăm, e vară, e cald", a adăugat premierul.
Declaraţiile au fost făcute după ce Toma Petcu a afirmat că ANRE nu a oferit explicaţii pentru decizia de a anula licitaţiile pe piaţa centralizată pentru serviciul universal, pentru achiziţia de energie de către furnizorii de ultimă instanţă. "Ce am văzut şi noi din comunicatul lor, pentru că direct nu au comunicat niciodată Ministerului Energiei. Nici nu au sarcina să o facă, dar nu au justificat niciodată semnele de întrebare pe care noi le-am ridicat”, a spus Toma Petcu.
În realitate, ANRE a transmis pe 4 iulie un raport privind posibile cauze ale creşterilor de preţ, atât către Ministerul Energiei, cât şi Guvernului. 
Imediat după declaraţiile lui Tudose, Florin Iordache a spus că, fără îndoială, va exista o anchetă parlamentară. "Eu sunt la Parlament, aştept de la premier această scrisoare. Fie se va constitui o comisie de anchetă, fie comisiile reunite de Industrii, pentru că, din câte ştiu eu, ANRE-ul este în coordonarea comisiilor de Industrii, comisiile de Industrii de la Cameră şi de la Senat vor face o astfel de anchetă, să vadă ce se întâmplă, pentru că aşa cum ştiţi, ANRE-ul este în coordonarea Parlamentului, a spus Florin Iordache la RFI, pe 10 august, potrivit News.ro. Întrebat cu ce s-ar solda ancheta parlamentară, Iordache a răspuns: "Cu un răspuns de la ANRE, ce s-a întâmplat şi care este un răspuns cu date şi cu documente, de ce creşte preţul, care sunt factorii care au dus la aceste creşteri, dacă nu cumva e o incompetenţă din partea ANRE-ului. Deci sunt nişte răspunsuri pe care cei care coordonează activitatea trebuie să le dea".

De ce nu se îndreaptă Guvernul către companiile de stat pe care le are în subordine pentru a afla de ce cresc preţurile

Guvernul pare a ignora suspiciunile că marii producători de energie au jucat incorect, influenţând preţurile de pe bursă, pe Piaţa Zilei Următoare - PZU, o piaţă speculativă. Guvernul, împreună cu Consiliul Concurenţei, ar trebui să analizeze în ce măsură sunt întemeiate aceste suspiciuni. În primul rând, ar trebui depistate motivele pentru care producătorii nu au dorit să ofere energie la licitaţiile pentru trimestrul al treilea, pe piaţa centralizată pentru serviciul universal. Sesiunea de licitaţii a fost suspendată un trimestru, după o decizie din 8 iunie a ANRE, deoarece producătorii nu au venit cu oferte care să onoreze cererea de circa 800 de MW a furnizorilor de ultimă instanţă (ENEL, CEZ, E.ON şi Electrica). De exemplu, Hidroelectrica a venit cu o ofertă de doar 20 MW. Pe această piaţă centralizată pentru serviciul universal, sunt organizate licitaţii simultane cu preţ descrescător, cumpărătorii fiind furnizorii de ultimă instanţă, beneficiarii finali fiind consumatorii care se află încă în regim reglementat.
Producătorii au preferat în schimb Piaţa Zilei Următoare, ajungând ca tranzacţiile pe această platformă să reprezinte aproape 50% din total. 
Potrivit informaţiilor HotNews.ro, marii producători au jucat speculativ din cantităţile de energie. Au redus producţia, invocând motive care nu stau în picioare, şi s-au dus să oferteze pe PZU, piaţă speculativă şi mai puţin transparentă, în loc să folosească alte pieţe centralizate pentru încheierea de contracte pe termen lung. Furnizorii au fost obligaţi să cumpere de pe PZU la preţuri care au crescut de la o zi la alta, ajungând pe 4 august la un record absolut pentru orice vară: 570 lei/MWh, de trei ori mai mult decât în alţi ani, în aceeaşi perioadă.
Mai multe surse din piaţă spun că sunt suspectate înţelegeri între marii producători, CE Oltenia şi Hidroelectrica, care ar jongla cu producţia, sub privirea îngăduitoare a autorităţilor. 
Marii câştigători de pe urma speculaţiilor pe piaţă sunt chiar Complexul Energetic Oltenia şi Hidroelectrica. Un alt câştigător ar fi chiar statul, în condiţiile în care este acţionar majoritar prin Ministerul Energiei. Înregistrând profituri mai mari, şi dividendele virate la bugetul statului ar fi mai generoase, iar majorările de pensii şi salarii ar putea fi acoperite bine. După ce a vândut energie foarte scumpă pe PZU, CE Oltenia a ajuns să înregistreze chiar profit semnificativ de 260 milioane de lei în cinci luni, după ce în ultimii ani a fost pe pierderi uriaşe: 126 milioane de lei în 2016, 900 de milioane de lei în 2015 şi 700 de milioane de lei în 2014. Cei care pierd sunt furnizorii, în condiţiile în care sunt nevoiţi să cumpere energie mai scumpă. Aceştia sunt cei care, de altfel, acuză producătorii de manipularea preţului.
"Marii producători se joacă din producţie", spun surse din piaţă. CE Oltenia ţine grupuri închise, chiar dacă le-ar putea deschide, invocând lipsa cărbunelui sau alte motive. Hidroelectrica invocă deficit de apă pe Dunăre, deşi debitul nu este mai scăzut decât în alţi ani, în aceeaşi perioadă. Debitul Dunării este puţin sub media multianuală din luna august, însă departe de minimul istoric. De asemenea, există suficientă apă în lacuri. Potrivit unor surse din Hidroelectrica, în acest an nu au existat probleme cu debitele de pe Dunăre şi nici cu apă din lacuri. Doar pe râurile interioare ar fi debite mai mici, însă nu la nivel îngrijorător.
În aceste condiţii, pentru a nu se produce sincope în furnizarea de energie, aceşti producători merg pe Piaţa de Echilibrare, gestionată de Transelectrica, unde câştigurile pot fi şi mai mari. Preţul de ofertă pe Piaţa de echilibrare pentru creşterea de putere este corelat cu preţul de închidere pe PZU plus maximum 450 lei/MWh. În aceste zile, se poate profita la maxim şi de lipsa vântului, care scoate eolienele din joc. Aceste jocuri sunt posibile în condiţiile în care 40% din tranzacţii au loc pe PZU, ceea ce înseamnă foarte mult. Restul tranzacţiilor sunt făcute prin contracte pe termen lung, la preţuri mult mai mici.
Interesant este că toate acestea nu împiedică exporturile în ţările din jur. Dimpotrivă, în prima jumătate a anului s-a exportat cu 70-80% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului. Şi în ţările din jur preţurile au ajuns să crească pe burse. Astfel, şi Ungaria a ajuns să tranzacţioneze la aceleaşi preţuri ca România. Astfel, cele două ţări merg în tandem.
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de dragnea ot gratia:
  companiile care au marit pretul sunt de stat, ale intregului popor, deci poporul se va imbogati, prin reprezentantii sai deja bogati!
  2017-08-17, 11:49:14 (adresa: 95.77.216.*)
 2. de :
  de la energia verde l-i se trage,ha,ha,ha.
  2017-08-17, 13:58:49 (adresa: 216.218.222.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

ue este comunism ...
Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

florin citu incita huliganii la violenta ...
Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

nu cumpara gadget uri americane ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Turism

IT&C

Transporturi

Retail