Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Ucenicia, o şansă pentru tineri

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: comeonmate.com

Data adaugarii: 2017-08-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR: Partea bună a acestui proiect este că finanţarea va fi riguros monitorizată
Mihai Rohan, preşedinte CIROM: De mai bine de zece ani primim studenţi în practică

În luna martie, Guvernul României a aprobat proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/200 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/ 2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii din învăţământ superior.
Conform notei de fundamentare, printre modificările aprobate prin Legea 164/2017 se numără: stabilirea duratei contractului de ucenicie în funcţie de nivelul de calificare pentru care urmează să se pregătească ucenicul, organizarea uceniciei la locul de muncă pentru nivelurile de calificare 2, 3 şi 4, stabilite conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, cu modificările ulterioare, finanţarea formării profesionale prin ucenicie la locul de muncă din fonduri europene structurale şi de investiţii şi fonduri publice naţionale aprobate în bugetul asigurărilor pentru şomaj, potrivit articolului nr. 16 alineatul (1), litera c); abrogarea articolului 16 alineatul (1), litera d). O altă măsură prevede majorarea sumelor de bani acordate angajatorului care încheie un contract de ucenicie. 
Potrivit Art. 16, alineatul (2), ,,Angajatorul care încheie un contract de ucenicie, în condiţiile prezenţei legi, beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă în cuantum de 1125 lei/lună, acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie”.

Schimbări preconizate

În ceea ce priveşte modificările pe care acest proiect le aduce, acestea vizează modificarea Alineatului (1) al articolului 18 pe aspectele ce ţin de durata minimă a programului de formare profesională prin ucenicie la locul de muncă, exprimată în ore de pregătire, pentru pregătirea teoretică şi practică, pe niveluri de calificare, respectiv: a) 360 de ore pentru nivelul 2 de calificare; b) 720 de ore pentru nivelul 3 de calificare; c) 1.080 de ore pentru nivelul 4 de calificare, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege. O altă schimbare prevede modificarea “Anexei 7 Registrul angajatorilor de ucenici” prin introducerea unei coloane distincte în care să fie cuprinse informaţii referitoare la sursă de finanţare.
Contactat telefonic de Curierul Naţional, Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR, a declarat că stimularea acestei metode de formare este una benefică. Din analizele făcute la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), până la apariţia proiectului, nu a existat un interes în ceea ce priveşte ucenicia. Partea bună a acestui proiect este că finanţarea va fi riguros monitorizată de instituţiile UE, a declarat Radu Godeanu. De asemenea, acesta a mai declarat că stimulentele nu ar trebui blocate de măsurile fiscale. În încheiere, vicepreşedintele UGIR a subliniat necesitatea adoptării unui pachet unitar care să contribuie la dezvoltarea firmelor mici şi mijlocii. 
O poziţie similară a avut şi Mihai Rohan, preşedintele Patronatului din industria cimentului ( CIROM), care a apreciat iniţiativa guvernului. Ucenicia e în spiritul nevoilor pieţei, a declarat Rohan. De mai bine de 10 ani, primim studenţi în practică la firmele noastre, a concluzionat preşedintele CIROM.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de guda:
  Contactat telefonic de Curierul Naţional, Radu Godeanu, vicepreşedinte UGIR, a declarat că stimularea acestei metode de formare este una benefică. Din analizele făcute la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), până la apariţia proiectului, nu a existat un interes în ceea ce priveşte ucenicia. Partea bună a acestui proiect este că finanţarea va fi riguros monitorizată de instituţiile UE, a declarat Radu Godeanu. LIMBA DE LEMN
  2017-08-23, 01:14:15 (adresa: 109.103.203.*)
 2. de Sinistrul educatiei nationale:
  CINE MAI CREDE POVESTILE VANATORESTI CU UCENICIA?
  2017-08-23, 05:23:43 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Anticoruptia este misto pana ajunge la tine, cu un ...
Antreprenor IT: Forţa de muncă de la ţară stă pe ajutoare sociale, Armata iese la pensie la 40 de ani

dar cand au avut? ...
O zi liberă pentru elevi: Ziua Educației, pe 5 octombrie

iar la sfarsit votezi politicieni condamnati defin ...
Metode eficiente pentru siguranța casei. Cum eviti spargerile

s-a racit vremea si mai economisim din lemnele pe ...
O zi liberă pentru elevi: Ziua Educației, pe 5 octombrie

URMEAZA O IEPOCA NOUA DE PROSPERITATE MUSULMANA PE ...
Merkel va guverna fără social-democraţi. O victorie "amară", UCD-UCS obţinând cel mai scăzut scor în istoria alegerilor de după 1949

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: