Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Curtea Europeană a Drepturilor Omului: Angajatorii pot monitoriza e-mailul angajaţilor în condiţii limitate

Economie


Sursa foto: lavoz.com.ar

Data adaugarii: 2017-09-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Într-o decizie marcantă (cazul Bărbulescu contra României) pronunţată luni, 5 septembrie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a clarificat în detaliu limitele în care angajaţii pot fi monitorizaţi la locul de muncă.

Astfel, angajatorii trebuie să fie atenţi la următoarele aspecte:

-    Nu este suficientă existenţa unei politici generale (precum regulamentul intern) prin care (a) să fie impusă o interdicţie generală pentru angajaţi de a utiliza resursele companiei, iar (b) angajaţii să fie notificaţi la modul general asupra unei (eventuale) monitorizări a corespondenţei prin e-mail şi/sau a altor comunicări.
-    Informarea angajaţilor şi/sau politica stabilită la nivelul companiei cu privire la acest aspect ar trebui să fie particularizată şi clară în legătură cu natura monitorizării, în sensul că ar trebui să detalieze în avans, cel puţin:
dacă face obiectul monitorizării doar fluxul de corespondenţă sau/şi conţinutul acesteia;
dacă sunt monitorizate toate comunicările sau doar o parte a acestora;
dacă monitorizarea este limitată în timp şi cine sunt persoanele care au acces la aceste comunicări;
consecinţele monitorizării pentru angajaţii vizaţi;
utilizarea de către angajator a rezultatului monitorizării.
-    Angajatorul ar trebui să poată justifica şi exprimă un motiv/interes legitim pentru monitorizare. Datorită naturii sensibile a corespondenţei, Curtea a subliniat că monitorizarea conţinutului corespondenţei necesită o argumentare mai detaliată din partea angajatorului.
-    Un motiv/interes teoretic precum nevoia generală de a evita producerea de daune sistemelor IT ale companiei sau posibila răspundere atrasă în sarcina companiei în cazul faptelor ilicite nu reprezintă, în opinia Curţii, un motiv/interes real/actual
-    Angajatorii trebuie să fie atenţi că o notificare generală în avans cu privire la monitorizare, inclusiv în cadrul regulamentului intern, nu pare a îndeplini cerinţa de a avea un motiv/interes real, particular. Astfel, este posibil ca angajatorilor să li se ceară să facă dovada motivului/interesului real, precum şi să îndeplinească cerinţa notificării prealabile, înainte de a iniţia o sesiune de monitorizare a comunicărilor angajaţilor.
-    Angajatorul trebuie să evalueze în lumina particularităţilor fiecărui caz dacă scopul urmărit poate fi atins fără accesarea efectivă a conţinutului complet al comunicărilor angajaţilor.

Prin prisma celor de mai sus, o întrebare legitimă ar fi în ce măsură pot considera angajatorii că, odată ce respectă liniile trasate de Curte, sunt puşi la adăpost de o eventuală încălcare a prevederilor Codului Penal potrivit cărora deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă, deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
O interpretare ar putea fi că, odată ce angajatorul respectă decizia Curţii, precum şi restul legislaţiei incidente cu privire la protecţia datelor cu caracter personal, accesează cu drept corespondenţa profesională a angajaţilor săi. Rămâne însă de văzut în ce măsură această interpretare va fi îmbrăţişată de practică (organele de cercetare penală şi instanţele de judecată), potrivit unui material Hotnews.ro.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Era normal ca propunerea lui Basescu ca Moldova sa ...
  Iohannis: Intrarea Republicii Moldova în UE via unirea cu România nu cred că e o soluție foarte fezabilă în acest moment

  conceptul este :,oameni in functii de institute ...
  Premierul Tudose se delimitează în premieră de "statul paralel" invocat de Liviu Dragnea: "Nu înţeleg conceptul, sincer. Eu îmi văd de Guvern"

  ha ha ha ati ramas fara obiectul muncii? ...
  Seful Ordinului Arhitectilor Bucuresti, critici pentru Gabriela Firea: Acum ca vine vacanta de iarna, speram sa va faceti timp si pentru problemele de arhitectura si urbanism ale Capitale

  bnr ,unul din statul paralel. ...
  BNR a anuntat indicatorii monetari

  cu alegeri anticipate merkel nu mai E. ...
  Partidele din Germania, incapabile să-și asume responsabilitățile guvernării

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: