Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Ce ascunde rectificarea bugetară

Economie - Roxana Petcu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2017-09-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Vineri noaptea, Ministerul de Finanţe a publicat pe site rectificarea bugetară pe anul 2017 care, anunţată iniţial drept pozitivă, s-a dovedit de fapt a fi negativă, ţinând cont de reducerile de fonduri operate.
Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice, la bugetul statului s-a înregistrat o scădere de peste 1,3 miliarde de lei la capitolul venituri şi o reducere la capitolul cheltuieli cu 300 milioane lei. 
Drept urmare, Guvernul a tăiat 25 milioane de lei din finanţarea programelor “masă caldă în şcoli” şi “tichete pentru grădiniţă”, măsuri introduse anul trecut în 2016 de fostul executiv.
Reducerea veniturilor se datorează estimărilor făcute de către Finanţe, care prevăd încasări mai mici din impozitul pe profit, impozitul pe venit şi din taxa pe valoare adăugată.
În schimb se menţine creşterea cheltuielilor cu salarii, bunuri şi servicii.
Rezultatele economice obţinute până în prezent susţin posibilitatea realizării unei creşteri economice de 5,6%, cea mai ridicată creştere din cadrul Uniunii Europene.
Consumul a fost mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut; potrivit datelor comunicate de Banca Naţională a României, consumul de anul acesta este cel mai mare de după criza economică din anul 2009. 
Reducerea bugetară a vizat în principal Ministerele Transporturi, Dezvoltare, Cercetare şi Educaţie sau Comunicaţii prin tăierea banilor aferenţi realizării unor proiecte de investiţii, prin motivarea că aceste ministere nu au ştiut să atragă fondurile alocate de la bugetul de stat. 
Conform redistribuirii fondurilor bugetare, ministerele care vor primi bani în plus sunt:
Ministerul Agriculturii - 1,7 miliarde de lei; aceste sume vor asigura integral plata în avans pentru înfiinţarea culturilor din anul 2018. Totodată, se va asigura cofinanţarea programelor din PNDR 2014-2020”;
Ministerul Administraţiei şi Internelor - 1,1 miliarde de lei pentru asigurarea mentenanţei aeronavelor achiziţionate, echipamente de intervenţie, drepturi salariale şi de pensii; 
Ministerul Sănătăţii - 207 milioane de lei pentru drepturi salariale; 
Ministerul Muncii - 95,9 milioane de lei în condiţiile în care se majorează cu 795 milioane de lei cheltuielile pentru plata drepturilor de asistenţă socială şi creştere a copiilor;  
Ministerul Finanţelor - 426,6 milioane de lei pentru drepturi salariale şi plata despăgubirilor pentru restituirea proprietăţilor.
Ministerul Justiţiei - 357,4 milioane de lei, folosiţi în principal pentru plata salariilor şi hotărârilor judecătoreşti; 
SRI - 298,9 milioane de lei pentru salarii, pensii şi programe de achiziţii; 
Ministerul Comerţului - 247,9 milioane de lei pentru finanţare programe, în special pentru programele de sprijinire a IMM-urilor;
Ministerul Public - 203,5 milioane de lei în principal pentru plata drepturilor salariale;
Secretariatul General al Guvernului - 181,9 milioane de lei, în principal pentru salarizarea personalului clerical.
Majorări bugetare au fost aprobate şi la Camera Deputaţilor, Senat, la Administraţia Prezidenţială şi celelalte servicii de informaţii.  
După cum se observă, s-a renunţat la proiecte de investiţii în special în infrastructură, pentru acordarea de majorări salariale, adică pomeni electorale care nu susţin creşterea economică viitoare a României şi nu au în vedere efortul pe care sectorul privat îl face pentru achitarea taxelor bugetare, firmele, patronii şi oamenii care lucrează în acest sector fiind în continuare vitregiţi de orice facilităţi care să vizeze în final creşterea nivelului de trai.
Sumele tăiate sunt aferente proiectelor cu finanţare din fonduri europene, având ca motivaţie faptul că bugetul pentru anul 2017 a fost aprobat cu întârziere, ceea ce a avut ca efect şi întârzierea procedurilor de achiziţie; acest lucru a condus la un grad redus de execuţie bugetară pe primele 8 luni de zile ale anului 2017. Autorizarea Autorităţilor de Management a întârziat foarte mult posibilitatea ordonatorilor principali de credite de a iniţia proiecte din fonduri europene şi de a cheltui bani alocaţi.  
De asemenea, ministrul de finanţe a precizat că la nivelul bugetelor locale s-au asigurat şi alocat suma de 697,2 milioane lei, repartizată astfel:
pentru salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar - 350 de milioane de lei în plus;
centre persoane cu handicap - 89,2 milioane lei;
însoţitori persoane cu handicap - 110,9 milioane lei;
programul "Cornul şi laptele", care se derulează în continuare în şcoli - 69,1 milioane lei;
pentru direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului alocate suplimentar 78 de milioane de lei.  
Bine că s-a mai gândit cineva şi la profesori, la sistemul nostru de educaţie şi învăţământ care se confruntă cu mari lipsuri care determină ca an de an numărul copiilor care abandonează şcoala să fie în creştere. Trebuie să se acorde în continuare atenţie sporită acestui domeniu dacă vrem să avem oameni pregătiţi, specialişti, să avem tineri formaţi care să fie motorul economiei de mâine.
În semestrul I al anului 2017 în comparaţie cu semestrul I 2016, PIB-ul a crescut cu 5,8%, pe seria brută, şi cu 5,7% pe seria ajustată sezonier.
Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul II 2017, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 171 din 7 iulie 2017. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  omv un sugator de bani ,au investit 689 mil de eu ...
  Fondul Proprietatea: Plafonarea pretului la gaze incalca legislatia europeana si europeana

  Ah vey! Asa o ingrijorare au perciunatii pripasiti ...
  Fondul Proprietatea: Plafonarea pretului la gaze incalca legislatia europeana si europeana

  Vand gaze, aroma de varza, sau fasole cu ciolan. ...
  Avem gaze, dar scumpe

  si prostii din privat???? ...
  Vârsta de pensionare, schimbată OFICIAL

  pensii speciale,oameni speciali,ceilalti fraieri c ...
  Pensie specială uriașă, în Dolj: 24.300 de lei net pe lună

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C