Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Firmele se revoltă, Fiscul se justifică: Începe nebunia cu separarea conturilor TVA

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: esan.edu.pe

Data adaugarii: 2017-09-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Fiscul le trimite firmelor la sediul social scrisori prin care le explică ce facilităţi pot obţine, respectiv reducerea de impozit pe profit cu 5% şi reducerea penalităţilor de întârziere care se acordă doar în anumite condiţii, dacă respectivele firme optează pentru plata TVA într-un cont separat de la 1 octombrie. De la 1 ianuarie 2018, separarea TVA devine obligatorie. Iată ce amenzi se prefigurează pentru firmele care nu depun într-un cont separat TVA şi pentru cele care scot bani din acel cont fără acordul organelor ANAF.

Separarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de restul contravalorii mărfurilor sau prestării serviciilor, numită Split TVA, a fost reglementată de OG nr. 23/2017, publicată recent în Monitorul Oficial. Actul normativ reglementează parţial situaţia separării TVA şi introduce amenzi pentru agenţii economici care comit contravenţii legate de TVA splitat. Sistemul de evidenţiere a TVA într-un cont separat a creat nemulţumiri în rândul firmelor, de teamă că activitatea le va fi blocată ca urmare a „stocării“ TVA într-un alt cont la care nu pot să aibă acces decât în condiţii stricte. Specialiştii în fiscalitate au criticat sistemul Split TVA, motivând că, în primul rând, TVA din economia subterană nu va fi scos la suprafaţă prin acest sistem, iar în al doilea rând, statul nu ar avea capacitatea să gestioneze sute de mii de conturi de TVA, iar ANAF nu va putea fizic să dea accept în termen de trei zile firmelor să facă operaţiuni de TVA, cum prevede legislaţia fiscală proaspăt modificată.

„Ne blochează tot cash-flow-ul!“

Mulţi antreprenori craioveni consideră splitarea TVA drept „cea mai mare aberaţie fiscală din ultimii ani“. „Gândiţi-vă că eu o să am blocaţi în acel cont 1.600 de lei la fiecare rulaj de 10.000 de lei. Dar la 100.000 de lei? Dar la 200.000 de lei? Vă daţi seama că ne blochează activitatea? Ne blochează tot cash-flow-ul din firmă! Nu puteam foarte bine să plătim TVA la stat până pe 25 ale lunii următoare, ca şi până acum? Pentru că oricum, dacă nu plăteam până pe 25 ne atenţionau cei de la ANAF şi ne executau în luna următoare“, a spus revoltat un antreprenor privat din Craiova.

Avantaje fiscale pentru firme, dar în anumite condiţii

Firmele care optează pentru plata într-un cont separat a TVA de la 1 octombrie anul acesta beneficiază de anumite facilităţi fiscale din partea statului. Societăţile plătitoare de TVA care adoptă split TVA de anul acesta beneficiază de reducerea cu 5% a impozitului pe profit aferent trimestrului IV al anului 2017, respectiv a impozitului pe venitul microîntreprinderilor aferent aceleiaşi perioade. De asemenea, statul le propune firmelor care acceptă plata separată a TVA din 2017 anularea penalităţilor de întârziere pentru neplata la termen a TVA către Fisc până la 30 septembrie, însă impune anumite condiţii firmelor care vor să beneficieze de o astfel de anulare. Încă nu se cunoaşte procedura de acordare a facilităţilor. „Se anulează penalităţile aferente TVA doar în anumite condiţii: dacă se achită debitul respectiv integral până la data de 21 decembrie, inclusiv dobânda de întârziere aferentă. Deocamdată nu se ştie cum se vor acorda aceste facilităţi, dar se pregăteşte un ordin al ministrului Finanţelor care să clarifice această situaţie“, a precizat directorul executiv al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova (DGRFP), Mihai Antonescu.
Administraţiile judeţene ale finanţelor publice trimit deja la sediile firmelor informări legate de avantajele adoptării sistemului split TVA din 2017, în ciuda faptului că nu se cunoaşte procedura prin care se vor acorda facilităţile.

Ce se întâmplă cu conturile deschise la Trezorerie?

Firmele îşi pot deschide gratuit conturi de TVA la Trezorerie sau pot deschide conturi la diverse bănci, contra unor comisioane. Unele firme se tem că deschiderea unor conturi de TVA la Trezorerie ar crea o birocraţie de nedescris, iar pentru fiecare operaţiune pe care ar urma să o realizeze din acel cont ar trebui ca un reprezentant al firmei să se deplaseze la Fisc şi să stea la cozi imense. „Trezoreria are capacitatea să gestioneze aceste mii de conturi de TVA. Se vor modifica şi soft-urile, astfel încât se vor permite efectuarea de operaţiuni electronice pe acele conturi ca să nu mai fie nevoie să se deplaseze reprezentanţii firmelor la ghişee pentru orice operaţiune pe cont“, a explicat directorul Mihai Antonescu.

Firmele se tem de cozi la ghişee. Fiscul susţine că face faţă

Totuşi, firmele trebuie să îşi trimită reprezentanţi la organele ANAF de care aparţin pentru a solicita acceptul pentru a face plăţi din contul curent, atunci când nu sunt bani în contul de TVA.
Firmele cer acceptul Fiscului, în astfel de situaţii, ca la o rambursare de TVA, însă ANAF trebuie să dea răspuns în trei zile de la înregistrarea solicitării. Societăţile private se tem că ANAF nu va avea capacitatea administrativă de a verifica situaţiile şi de a da acceptul pentru firme în trei zile, fapt ce le-ar bloca activitatea curentă. „Birocraţia va fi cruntă! Să vedeţi ce cozi vor apărea la ghişeele Fiscului, când toată lumea se va duce cu cereri de TVA în mână şi se va ruga de ei să deblocheze plata din cont! Nu au cum să aibă capacitatea de a face faţă cei de la Fisc. Nu am auzit să angajeze oameni pentru această operaţiune…“, a spus un antreprenor din Craiova, care este împotriva sistemului Split TVA, de teamă că activitatea lui curentă îi va fi blocată. „Când firmele vor să restituie sume din contul de TVA, atunci pot face acest lucru, dar numai după ce solicită la ANAF acceptul. Ca să nu blocăm activitatea nimănui, în trei zile le vom accepta solicitarea. Avem capacitatea de a face acest lucru. Am fost instruiţi la Bucureşti săptămâna trecută, pentru a aplica această procedură, iar noi, la rândul nostru, instruim personalul responsabil de la nivel local şi regional. Avem capacitatea administrativă de a respecta termenul de trei zile pentru orice solicitare de TVA“, a dat asigurări directorul executiv al DGRFP Craiova.
Inclusiv firmele aflate în insolvenţă trebuie să evidenţieze în cont separat TVA ce rezultă din operaţiunile curente. În cazul în care firmele au încasări şi plăţi în numerar, atunci sunt obligate să vireze în contul de TVA taxa aferentă încasărilor în interval de şapte zile de la încasarea banilor, însă vor vira în acel cont doar diferenţa între TVA plătit şi TVA încasat.
Până ieri-dimineaţă nicio firmă din Dolj nu optase la Fisc pentru plata TVA splitată, pe anul 2017.

Amenzile ajung până la 50% din TVA plătită eronat

Prin OG nr. 23/2017, guvernul introduce sancţiuni pentru firmele care nu respectă legislaţia privind separarea TVA în cont distinct în mod obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Potrivit art. 18 şi 19 din OG nr. 23, constituie contravenţie mai multe acţiuni ale firmelor, legate de TVA. Plata de TVA efectuată de firme şi instituţii publice în alt cont decât cel indicat ca fiind de TVA de către furnizorii de bunuri şi prestatorii de servicii se sancţionează cu 0,06% pe zi din suma plătită eronat, dacă se corectează eroarea în termen de 30 de zile de la efectuarea plăţii. Dacă nu s-a corectat eroarea în 30 de zile de la data efectuării plăţii într-un alt cont în afara celui de TVA indicat de furnizori şi prestatori, atunci firma care greşeşte va fi amendată cu 50% din suma reprezentând TVA plătit eronat. Deci dacă o firmă plăteşte 10.000 de lei către o societate parteneră, dar în alt cont TVA către furnizor în afara celui de TVA indicat de acesta şi nu observă că a făcut o plată eronată, respectiv nu îşi corectează eroarea în 30 de zile de la data plăţii, atunci amenda ce trebuie plătită la ANAF este de 5.000 de lei.
De asemenea, debitarea contului de TVA fără acceptul ANAF în situaţiile prevăzute de OG nr. 23, în intervalul 1 octombrie - 31 decembrie 2017 atrage amenzi de 50% din suma de TVA respectivă.
Dacă firma nu virează în termen de şapte zile diferenţa de TVA în contul special constituit de TVA, atunci va fi penalizată cu 0,06% pe zi din sumă, începând din ziua în care trebuia să depună banii în propriul cont de TVA şi până la data efectuării efective a plăţii.
Persoanele juridice şi instituţiile publice înregistrate în scopuri de TVA au obligaţia să le comunice furnizorilor de bunuri şi prestatorilor de servicii noul cont special folosit doar pentru TVA. Dacă nu se comunică acest cont, atunci firma poate fi amendată cu sume între 2.000 şi 4.000 de lei.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  omv un sugator de bani ,au investit 689 mil de eu ...
  Fondul Proprietatea: Plafonarea pretului la gaze incalca legislatia europeana si europeana

  Ah vey! Asa o ingrijorare au perciunatii pripasiti ...
  Fondul Proprietatea: Plafonarea pretului la gaze incalca legislatia europeana si europeana

  Vand gaze, aroma de varza, sau fasole cu ciolan. ...
  Avem gaze, dar scumpe

  si prostii din privat???? ...
  Vârsta de pensionare, schimbată OFICIAL

  pensii speciale,oameni speciali,ceilalti fraieri c ...
  Pensie specială uriașă, în Dolj: 24.300 de lei net pe lună

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C