Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Infrastructura din România, cea mai mare piedică în faţa creşterii economice

Economie


Surasa foto: infrastructurene.ws

Data adaugarii: 2017-09-20

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

România a ajuns în punctul în care starea actuală a infrastructurii acționează ca o piedică în fata creșterii economice, în prezent țara noastră fiind pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește percepția despre calitatea infrastructurii, se arată într-un comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC)
"Infrastructura de transport din România s-a dezvoltat foarte lent în ultimele decenii, din cauza unui cumul de factori precum: lipsa unei liste cu priorități, discontinuitatea deciziilor de politici publice și slaba coordonare în executarea proiectelor abordate. Datele statistice susțin această concluzie. România se apropie cu pași rapizi, dacă nu cumva a ajuns deja, în punctul în care actuala infrastructură va acționa ca o piedică pentru creșterea economică", sunt de părere investitorii străini.
România are nevoie de cel puțin două decenii de creștere economică puternică peste media europeană, pentru a atinge nivelul standardului de viață din țările puternic dezvoltate din vest, sunt de părere investitorii străini. Fără realizarea imediată a unor investiții solide şi serioase în infrastructură, va fi imposibil de susținut actuala creștere economică pe termen mediu și lung.
În raportului de competitivitate globală pe 2016-2017, România se află pe locul 88 din 139 de țări în ceea ce privește calitatea infrastructurii, pierzând două poziții față de clasamentul din 2015-2016. De asemenea, în raportul de țară al României din 2017, elaborat de Comisia Europeană, se evidențiază faptul că, în ultimul deceniu, România a înregistrat cea mai mare rată a investițiilor publice din UE și per ansamblu s-au înregistrat îmbunătățiri. În ciuda acestui aspect, România se situează în continuare pe ultimul loc în UE în ceea ce privește percepția investitorilor străini despre calitatea infrastructurii.
Consiliul Investitorilor Străin face un apel către autoritățile din România, prin care le sugerează că ar trebui să țină cont de trasarea unor obiective bine definite. În momentul de faţă, nu sunt clare prioritățile pentru următorii 3-5 ani, iar forma de finanțare cu atât mai puţin, nici când vine vorba de modul de implementare a proiectelor de infrastructură, situaţia nu este clară, atrag atenția investitorii străini.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) duce în prezent lipsă de un cadru adecvat de guvernanță corporativă pentru a asigura un management de calitate. În acelaşi timp, CNIR ar trebui să intre sub incidența Legii nr. 111/2016 privind guvernanţă corporativă. Astfel, sunt importante clarificări cu privire la scopul și obiectivele CNIR, dar și desemnarea unității care se va ocupa de managementul proiectelor, mai ales că lipsa managementului profesionist și a expertizei au condus de multe ori la întârzierea proiectelor fără motive întemeiate.
"Extrem de importante și pertinente pentru proiectele de infrastructură sunt claritatea, ierarhizarea și schemele de finanțare, nu numai pentru facilitarea dezvoltării unei infrastructuri puternice, ci și pentru depășirea blocajelor existente în prezent, care determină întârzieri în desfășurarea proiectelor. Este necesar un efort comun interinstituțional pentru realizarea acestui lucru", se mai arată în comunicatul reprezentanțiilor FIC.
În prezent, este nevoie de o definire mai clară a criteriilor și priorităților investiționale ale Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții pe care Guvernul îl înființează, precum și de crearea unui cadru coerent pentru noua lege a parteneriatului public-privat, aspect pe care formele anterioare ale legii nu l-au avut.
Investitorii străini au precizat că România stă foarte prost la capitolul absorbției fondurilor U.E și fac un apel către autorităţile române abilitate în domeniu, să accelereze procesul de absorbţie al fondurilor. Fără fondurile U.E, va fi aproape imposibil ca proiecte mari de infrastructură să se dezvolte în România în următorii ani, menționează aceştia.


 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
  Cum arată DACIA fabricată de americani

  Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
  Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  IT&C