Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Când poate (re)veni Fiscul în control

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: wall-street.ro

Data adaugarii: 2017-09-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


ANAF surprinde din nou firmele. Noua legislaţie permite ca organele fiscale să poată reveni în control la o firmă după ce aceasta a fost deja verificată. În plus, au apărut reguli noi, în baza cărora Fiscul poate verifica persoanele fizice atunci când sunt diferenţe mari între ceea ce câştigă legal şi ceea ce cheltuiesc sau comparativ cu veniturile pe care estimează Fiscul că le-ar încasa, de fapt, acea persoană.

Una dintre cele mai mari neplăceri pentru mediul de afaceri este situaţia în care Fiscul vine în control la societatea în cauză. Dar cum ar fi ca o societate să fi avut deja un control fiscal recent pe ultimii cinci ani, iar când reprezentanţii firmei credeau că pot răsufla uşuraţi, inspectorii fiscali să vină din nou în control, luând la „puricat“ încă o dată toate documentele contabile? Codul de procedură fiscală, modificat recent prin OG nr. 30/2017, prevede noi aspecte prin care Fiscul poate face controale la firme şi la persoane fizice. Fiscul decide care firme vor fi verificate pe aceleaşi criterii ca şi până acum: când riscul fiscal al respectivei firme este mare, adică dacă nu şi-a depus declaraţiile fiscale la timp, dacă există diferenţe între facturile declarate de acea firmă şi cele declarate de partenerii de afaceri ai firmei respective, dacă există reclamaţii etc. Însă diferă puţin metodele pe care le vor folosi Finanţele, atunci când verifică o entitate economică. Apare posibilitatea ca o firmă să fie reverificată, la scurt timp după ce s-a încheiat o inspecţie fiscală.
Conform noului act normativ, inspectorii fiscali pot decide extinderea controalelor pe mai multe perioade fiscale, până la cinci ani fiscali în urmă, cât este perioada de prescripţie. În cazurile de evaziune fiscală, perioada de prescripţie este de zece ani. De asemenea, dacă până acum se ştia că o firmă verificată pe cinci ani în urmă nu va mai avea parte în curând de inspectorii fiscali, de acum încolo aceştia se pot întoarce în control la o firmă recent verificată, dacă există date care să arate că la acea firmă au avut loc, totuşi, activităţi care nu au fost întocmai cu legislaţia fiscală. Doar că astfel de reverificări nu se pot face oricum şi oricând. 
„Inspectorii fiscali se pot duce din nou la aceeaşi firmă în control pentru a verifica aceeaşi perioadă doar dacă există semnale şi motive clare să se facă reverificarea, şi doar prin decizie a conducătorului unităţii, când există suspiciuni clare de evaziune. În caz contrar, dacă o firmă este controlată succesiv de două-trei ori pe aceeaşi perioadă fără a fi motive clare de reluare a controlului, atunci ultima sau ultimele două inspecţii fiscale nu mai au valoare şi sumele stabilite în plus de plată la acele ultime controale pot fi foarte uşor contestate de firmă în instanţă şi câştigate de agentul economic. Deci, nu se fac aşa oricum reverificările la o firmă, ci doar dacă există motive serioase să se reia controlul“, a spus un reprezentant al Fiscului doljean.

Controlul se poate face şi electronic

Inspectorii fiscali pot efectua trei tipuri de inspecţii fiscale. Prima este inspecţia prin sondaj, adică oamenii Fiscului pot verifica selectiv documentele firmei pe anumite perioade de timp. A doua este inspecţia exhaustivă, adică se verifică toate documentele contabile, toate activităţile firmei pe o anumită perioadă. Cea de-a treia formă de control fiscal se numeşte inspecţie electronică, „care constă în activitatea de verificare a contabilităţii şi a surselor acesteia, prelucrate în mediu electronic, utilizând metode de analiză, evaluare şi testare asistate de instrumente informatice specializate“, se arată în noul act normativ care a modificat Codul de procedură fiscală. Adică Fiscul poate prelua datele direct din programele de contabilitate cu care lucrează firmele şi să le verifice tot electronic.
Sau declaraţiile fiscale depuse electronic la Fisc sunt verificate în acelaşi mod de către Fisc.
Legiuitorul a stabilit că, de regulă, nu se poate derula concomitent şi inspecţie fiscală inopinată, şi control fiscal de fond, anunţat în prealabil. Excepţie fac situaţiile în care sunt necesare şi alte proceduri pentru a stabili clar anumite situaţii la o firmă, caz în care echipa de inspecţie fiscală este competentă să efectueze şi un control inopinat. În mod normal, controlul inopinat poate fi demarat doar de cei de la Direcţia Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, pe când controalele de fond anunţate se pot desfăşura de către organele teritoriale ale ANAF.

Cum pot fi verificate de Fisc persoanele fizice

Fiscul va proceda la selectarea pe baza analizei de risc a persoanelor fizice care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale. Cum se procedează pentru a afla dacă o persoană fizică prezintă „risc de neconformare“. Practic, Fiscul observă dacă există o diferenţă mai mare între veniturile declarate de acea persoană şi veniturile estimate de Fisc. „Riscul de neconformare la declararea veniturilor impozabile aferent unei persoane fizice reprezintă diferenţa semnificativă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori pentru aceeaşi perioadă impozabilă. Diferenţa este semnificativă dacă între veniturile estimate în cadrul analizei de risc şi veniturile declarate de persoana fizică şi/sau de plătitori este o diferenţă mai mare de 10% din veniturile declarate, dar nu mai puţin de 50.000 de lei“, se arată în OG nr. 30/2017. Diferenţa de 50.000 de lei exista şi până acum, însă s-a introdus şi procentul de 10%. Până acum se verificau persoanele fizice care aveau cheltuieli (pe persoană fizică) mai mari cu cel puţin 50.000 de lei faţă de veniturile declarate. Dacă o persoană îşi cumpăra un autovehicul de 100.000 de euro, dar veniturile sale declarate la Fisc erau de doar 50.000 - 60.000 de euro într-un an fiscal, atunci Fiscul declanşa un control la respectiva persoană fizică.
Înaintea desfăşurării verificării situaţiei fiscale personale, organul fiscal central are obligaţia să înştiinţeze, în scris, persoana fizică supusă verificării în legătură cu acţiunea care urmează să se desfăşoare, prin transmiterea unui aviz de verificare. Aparatul central al ANAF are competenţă în efectuarea verificării persoanelor fizice, pe întregul teritoriu al ţării. Recent, ANAF a precizat că efectuează asemenea controale la sute de persoane fizice din toată ţara, precizând că pe listă sunt şi cinci persoane din Dolj.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de alta intrebare!:
  cand ”vrea muschii” organului?!
  2017-09-26, 19:14:36 (adresa: 95.77.216.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

tatuku nostru DRAG NE-A fost sa te vedem la parnai ...
Un val de reacţii după condamnarea lui Dragnea

Bai nr. 1 , da spune ma si tu ceva odata. Ai acei ...
Primele reacții din PSD, după condamnarea lui Dragnea ​

Cea mai pertinenta in a comenta condamnarea lui D ...
PRESA INTERNAȚIONALĂ, despre condamnarea lui Liviu Dragnea la închisoare

Citesc si nu imi vine sa cred: SUA se retrage di ...
Angela Merkel - preocupată de «tendințele agresive» ale Iranului

Liviu va face puscarie sau arest la domiciliu pe I ...
Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: