Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Oltenia, în topul statisticilor despre şomaj: Dolj şi Mehedinţi, judeţe campioane

Economie - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Gazeta de Sud

Data adaugarii: 2017-10-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


După primele şase luni ale anului, judeţele Dolj şi Mehedinţi ocupau locul cinci pe ţară la rata şomajului. Pe locurile şase şi şapte se află judeţele Gorj şi Olt. În august, rata şomajului a crescut în Dolj. 

Se observă că zonele mai sărace au cei mai mulţi şomeri. Iată care sunt localităţile în care lipsa locurilor de muncă a făcut ca numărul de şomeri să deţină un loc important în numărul total al forţei de muncă. 
Datele statistice arată că judeţele Olteniei se află pe unele dintre primele locuri pe ţară, în ceea ce priveşte rata şomajului calculată la şase luni de la începutul acestui an. Potrivit datelor de la Direcţia Judeţeană de Statistică Dolj, rata şomajului în luna iunie 2017 la nivelul întregii ţări a fost de 4,2% în raport cu populaţia activă civilă totală, faţă de o rată a şomajului de 4,7% în luna iunie 2016. Cea mai mare rată a şomajului s-a înregistrat în judeţul Vaslui (10,3%), urmat de Teleorman (9,8%), Galaţi (9,7%), Buzău (9,4%). Pe locul cinci pe ţară se situează, la egalitate, judeţele Dolj şi Mehedinţi, fiecare cu o rată a şomajului de 8,5%. Urmează în clasament alte judeţe din Oltenia, Gorjul pe locul şase, cu o rată a şomajului de 6,9% şi Olt pe locul şapte, cu o rată a şomajului de 6,7%. Statistica ne informează că urmează în clasament judeţele Ialomiţa (6,3%), Bacău (5,9%) şi Dâmboviţa (5,6%). Se observă că în judeţele cu cea mai mică dezvoltare economică, unde se creează puţine locuri de muncă, există cea mai mare rată a şomajului. În Vâlcea s-a înregistrat o rată mai mică a şomajului de 4,3%.

Unde s-a înregistrat cel mai mic şomaj din ţară

Potrivit datelor publicate de Statistică, cele mai scăzute rate ale şomajului au fost în municipiul Bucureşti (1,6%), precum şi în judeţele Arad (1,3%), Timiş (1,1%) şi Ilfov (1,0%). Se observă că judeţele cu cea mai mare dezvoltare economică şi în care s-au creat cele mai multe locuri de muncă în ultimii ani au acum cea mai mică rată a şomajului. Se spune că dacă locuieşti în Bucureşti, Arad sau Timiş sau alte judeţe mai dezvoltate din punct de vedere economic doar dacă nu vrei să munceşti nu îţi găseşti un loc de muncă. În partea de vest a ţării sunt concentrate foarte multe parcuri industriale, unde chiriaşi sunt diverse firme cu investitori de peste graniţă, care activează în România.
La nivelul întregii ţări, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii iunie 2017 era de 364.600 de persoane, în scădere cu 46.800 de persoane faţă de finele lui iunie 2016.

Între timp, în Dolj iar a crescut numărul şomerilor

Anii anteriori, Doljul se situa pe primul loc pe ţară, cu cea mai mare rată a şomajului.
Însă numărul şomerilor şi rata şomajului au evoluat în timp, în sensul scăderii, iar în această vară au urcat din nou.
Potrivit datelor publicate de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, în luna iunie, când rata şomajului era de 8,5% erau înregistraţi în judeţ 23.452 de şomeri. În luna august a acestui an, conform datelor publicate de AJOFM Dolj, numărul de şomeri a crescut la 24.353 de persoane, iar rata şomajului a crescut la 8,86%. Cu o rată în creştere a şomajului încă nu se ştie pe ce loc pe ţară se mai afla Doljul la finele lunii august, pentru că ANOFM nu a publicat până acum statisticile pe luna respectivă, la nivel naţional.

Şomeri mulţi, locuri de muncă puţine

În statisticile publicate de AJOFM Dolj se observă că, la finele lunii august, există localităţi din Dolj în care o mare parte a persoanelor apte de muncă au îngroşat rândurile şomerilor. În unele localităţi, lipsa locurilor de muncă este dramatică. S-a ajuns la situaţia în care 40,52% din populaţia unei comune, cu vârste între 18 şi 62 de ani, să fie înregistraţi în rândul şomerilor. Cei mai mulţi dintre ei sunt neindemnizaţi. Potrivit datelor de la AJOFM Dolj, în comuna Catane, ponderea şomerilor în populaţia stabilă este de 40,52%, fiind cel mai mare procent pe judeţ. În comuna respectivă, din 1.039 de persoane cu vârste între 18 şi 62 de ani, 421 sunt şomere. În comuna Vela, din 993 de persoane cu vârstă de muncă, 368 sunt în rândul şomerilor. Înseamnă că 36,86% din populaţia activă stabilă a comunei îngroaşă rândurile şomerilor.
În Caraula, ponderea şomerilor a ajuns la 30,69%, astfel că din 1.414 locuitori cu vârstă între 18 şi 62 de ani, 434 sunt şomeri.
În oraşe şi municipii, şomajul este mai mic decât în mediul rural. Potrivit datelor publicate de AJOFM Dolj, în Craiova ponderea şomerilor în numărul populaţiei stabile cu vârste între 18 şi 62 de ani este de 0,88%, fiind înregistraţi 1.839 de şomeri, dintr-o populaţie stabilă de 208.600 de persoane. O pondere mai mare a şomerilor se regăseşte în oraşele Bechet, Segarcea şi în municipiul Băileşti (5,2%).
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  In cel mai rau caz lui Dragnea i se pregateste ret ...
  Liviu Dragnea, condamnat cu executare!

  bey 1, dar de sobolanii lui soros,care a venit pri ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  Si cata inconstienta la cei care conduc tara de 28 ...
  “Ai lăsat lumina aprinsă!” – Cel mai des întâlnit reproş în locuinţele românilor

  BORFASII FAC LEGILE IN Ro ! ...
  UE, îngrijorată de modificările la Codul Penal

  PASTELE SI RUSALIILE CAD MEREU DUMINICA, DECI SCAD ...
  Noutăți legislative pentru angajați și angajatori

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: