Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

TVA, o taxă prea îndepărtată de aşteptări

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: robertsnathan.com

Data adaugarii: 2017-10-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


România înregistrează cel mai mare deficit de colectare a TVA, de 37,2%
ANAF a colectat  în primele 8 luni ale anului 2017 suma de 140.399,1 mil. lei
Se pregăteşte un proiect de act normativ prin care se reglementează modul în care pot fi utilizate sumele din contul de TVA, în cazul înfiinţării popririi sau valorificării bunurilor

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, dat publicităţii de curând, România rămâne statul membru care înregistrează cel mai mare deficit de colectare de TVA, de 37,2% (diferenţa dintre sumele de TVA ce ar trebui colectate şi încasările efective din TVA). Aceasta se traduce într-o sumă neîncasată de aproximativ 7,7 miliarde de euro. 
„Pentru a pune lucrurile în context, suma necolectată din TVA este mai mare decât alocările bugetare ale României în anul 2017 pentru educaţie, investiţii în infrastructură sau sănătate”, a declarat Daniel Anghel, lider impozite şi taxe indirecte PwC Europa Centrală şi de Est. 
„PwC România a susţinut în mod constant necesitatea implementării unor măsuri de creştere a gradului de colectare a TVA şi de combatere a evaziunii fiscale. O soluţie în acest sens ar fi preluarea bunelor practici ale altor state membre, cu rezultate palpabile apărute într-un termen rezonabil şi numai după consultări cu mediul de afaceri şi, dacă este cazul, cu Comisia Europeană.  Există soluţii care au avut un rol important atât în creşterea gradului de colectare, cât şi din perspectiva impactului pozitiv asupra mediului de afaceri, precum: Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizării unui software certificat pentru facturare, sau menţinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizată a TVA”, a adăugat Daniel Anghel. 
Conform aceluiaşi studiu, România a înregistrat o îmbunătăţire în privinţa colectării de TVA pe parcursul anului 2015. 
„Evaziunea în zona de TVA s-a diminuat în principal ca urmare a trecerii la cota redusă de TVA pentru produsele alimentare şi a măsurilor colaterale, cum ar fi taxarea inversă şi limitarea plăţilor în numerar. Lupta împotriva fraudei TVA trebuie să continue şi să fie bazată în principal pe operaţionalizarea obţinerii informaţiilor fiscale prin intermediul infrastructurii IT a ANAF şi prin automatizarea analizei de risc”, a mai declarat Daniel Anghel. 

ANAF vrea noi reglementări în domeniu

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală urmează să supună dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care se reglementează modul în care pot fi utilizate sumele din contul de TVA, în cazul înfiinţării popririi sau valorificării bunurilor. Astfel, prin proiectul de ordin supus aprobării, se reglementează inclusiv documentul prin care structura fiscală centrală îşi dă acordul pentru debitarea contului de TVA, care poate fi reprezentat, după caz, de Adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti, Adresa de înfiinţare a popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi, Adresa de înfiinţare a popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, Acordul pentru debitarea contului de TVA, eliberat de structura de executare silită/valorificare în cazul valorificării bunurilor. 
Totodată, prin proiectul de act normativ, se reglementează şi faptul că, în cazul popririi bancare, contul de TVA al debitorului poate fi debitat cu toată suma existentă în cont până la concurenţa sumei înscrisă în adresa de înfiinţare a popririi asupra disponibilităţilor băneşti.  
În cazul popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi sau asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul datorat debitorului, în baza relaţiilor comerciale existente între acesta şi terţul poprit sau autoritatea sau instituţia publică, după caz;  În ceea ce priveşte valorificarea  bunurilor, contul de TVA poate fi debitat cu TVA-ul rezultat din valorificarea bunurilor.

Privitor la operaţiunile care dau drept la debitarea contului de TVA, cu acordul ANAF, acestea sunt:

 a) înfiinţarea popririi asupra disponibilităţilor băneşti, de către organele de executare silită competente;   
b)  înfiinţarea popririi asupra sumelor datorate debitorului de către terţi, de organele de executare silită competente;
 c)  înfiinţarea popririi asupra sumelor pe care debitorul le are de încasat de la autorităţi sau instituţii publice, de către organele de executare silită competente; 
d)  valorificarea bunurilor mobile/imobile sechestrate/confiscate, de către organele de executare silită sau cele de valorificare a bunurilor confiscate competente.
      

Rezultate la 8 luni şi prognoza pe întreg anul 2017

Totalul veniturilor bugetare colectate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în primele 8 luni ale anului 2017 a fost de 140.399,1 mil lei, ceea ce reprezintă: depăşire cu 6% - indice nominal, respectiv plus 7.936,5 mil. lei în cifre absolute mai mult decât perioada similară a anului 2016 (132.462,6 mil lei)  un grad de realizare de 99,5% a programului de încasări stabilit prin legile bugetare anuale. 
În ceea ce priveşte obligaţiile fiscale declarate, se constată o evoluţie pozitivă. În primele 8 luni ale anului 2017 s-a declarat un volum total de 142.778,4 mil lei faţă de 135.078,45 mil lei în perioada similară a anului 2016, creştere în sumă absolută de 7.699,95 mil. lei şi creştere procentuală de 5,7%. 
De asemenea, în privinţa estimărilor legate de colectarea veniturilor bugetare pentru întreg anul 2017, din analizele cu privire la potenţialul de colectare până la finele anului, rezultă un volum total al veniturilor de încasat corespunzător celui prevăzut în legile bugetare anuale, aşa cum au fost rectificate în luna septembrie a.c., respectiv de 214.031,4 mil lei, ceea ce va reprezenta o depăşire cu 7,3% a încasărilor din anul 2016 (199.458,28 mil lei), respectiv un plus de venituri de circa 14.500 mil. lei. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  Am inteles , ca pe timpul comunismului institutii ...
  DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

  NĂVODARI 8 DUMNEZEU 8; Năvodari 8/15 Dumnezeu 8/ ...
  Anunț începere proiect: „Înfiinţare cabinet integrat fizioterapie-kinetoterapie în oraşul Năvodari”

  PLOIEȘTI 8/14 DUMNEZEU 8, MARIA 14; Ploiești 11 ...
  Meteorologii anunță ploi abundente în acest weekend. Cod portocaliu și galben pentru nordul Moldovei și zona montană

  du-te-n ungaria daca ti-e asa de bini acolo si nu ...
  Fermă agricolă angajează muncitori necalificați

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: