Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Investiţii germane în economia românească

Economie - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Mișcarea de Rezistență

Data adaugarii: 2017-11-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană a organizat pe 11 noiembrie Conferinţa anuală privind importanţa investiţiilor germane pentru economia românească, dar şi poziţia Camerei faţă de ultimele modificări legislative. AHK România, în calitatea sa de reprezentantă oficială a economiei germane în România, este preocupată de îmbunătăţirea calităţii amplasamentului investiţional şi a climatului economic din Romania.
Datorită poziţiei geografice favorabile, cu cei 20 mil. de locuitori şi cu venituri în creştere, România, stat membru al UE, reprezintă o piaţă de desfacere importantă în Europa de Sud-Est. Companiile germane au investit în România continuu şi pe termen lung în ultimii 25 de ani şi au contribuit în mod semnificativ la transferul de tehnologie, cât şi la creşterea competitivităţii economiei româneşti. Şi există în continuare oportunităţi bune de afaceri. Dar, pentru a continua să investească şi să creeze locuri de muncă în România, companiile au nevoie de un mediu economic stabil, de stabilitate juridică, de o infrastructură bine dezvoltată şi un sistem educaţional funcţional. De asemenea, este decisivă continuarea luptei împotriva corupţiei, pentru ca ţara să poată evolua.

Condiţiile de pe piaţa muncii

Un criteriu important în alegerea amplasamentului investiţional sunt condiţiile pe piaţa muncii. Ne referim aici la calificarea personalului, motivaţia şi productivitatea angajaţilor, dar şi costurile cu forţa de muncă, dreptul muncii, sistemul educaţional şi disponibilitatea forţei de muncă. Costurile scăzute cu forţa de muncă pe piaţa muncii din România faţă de celelalte state europene constituie unul dintre avantajele centrale ale ţării.
Comparativ cu alte state din regiune, companiile germane din România sunt mulţumite, respectiv foarte mulţumite (40%) în ce priveşte costurile cu forţa de muncă. România are unul dintre cele mai scăzute costuri orare, cu doar 5,4 euro şi un salariu mediu de 320 euro, în timp ce în Germania costul unei ore de muncă se ridică la 33,4 euro, iar media în UE este de 25,7 euro.  Atunci când vine vorba de productivitatea şi motivaţia angajaţilor, România se situează peste media regiunii: peste 50% din companii sunt mulţumite şi 15% se arată nemulţumite. Ceea ce arată că productivitatea şi costurile cu forţa de muncă se află într-un raport bun, fapt care determină firmele germane să continue investiţiile. 
În ceea ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă, gradul de mulţumire a continuat să scadă.  Doar 20% dintre companii sunt mulţumite sau foarte mulţumite, pentru 22% situaţia este mulţumitoare, iar 58% sunt nemulţumiţi.  Mai ales în centrul şi vestul ţării companiilor le este tot mai greu să găsească personal corespunzător. Companiile au nevoie de un sistem dual de formare funcţional, deoarece practica din timpul studiilor lipseşte de cele mai multe ori.
În ceea ce priveşte intervenţia statului pentru a atrage investitorii străini, Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, a declarat că intervenţia statului trebuie să fie una minimală.  Datoria statului este aceea de a promova imaginea ţării în străinătate. Mai exact, statul trebuie să creeze cadrul general care să contribuie la îmbunătăţirea imaginii României. În încheiere, acesta a pledat pentru crearea unui Minister al Imaginii.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ....se pare ca slocialistii vormai ramane ceva tim ...
  Surpriză: social-democraţii germani acceptă începerea discuţiilor cu Angela Merkel

  Mai este o problema care,intr-un fel, tine de arhi ...
  Arhitecţii lansează critici la adresa Gabrielei Firea

  LIVIU dracNEA PENTRU NOI=VACAROIU DOI! ...
  Adrian Vasilescu, BNR: Daca se razbuna cineva in acest moment, se razbuna cartile de economie. Atat si nimic mai mult!

  VOM FI COMPETITIVI DOAR LA FURAT SI JEFUIT RO! ...
  Bruxelles-ul ne forţează să devenim competitivi

  Eu cred doar in OUL PARALEL, care si-a dublat pret ...
  Tudose: Prăbuşirea leului este răzbunarea BNR

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate